Dječje zdravlje - 21. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - doc.dr.sc. Milivoj Jovančević

Prva godina života nedonoščadi: Posvetite im posebnu pažnju

Prijevremeni porođaj predstavlja izrazito stresan događaj, no iako najgori strah prolazi čim je dijete izvan životne opasnosti, u prvim mjesecima života bebi treba posvetiti posebnu pažnju

Život nedonoščadi

Prijevremeni porođaj nedvojbeno je iznimno stresan događaj za roditelje. Umjesto planiranog i uobičajenog perioda emocionalne pripreme na porođaj i dolazak djeteta u dom i živote svih ukućana, u pravilu nenadano, nastupa period straha i briga.

Katkad se porođaj događa samo nešto ranije (trajanje trudnoće kraće od 38 tjedana), no koji put i značajno ranije, primjerice, nakon 26 tjedana trudnoće. Što je dijete nezrelije, to je veći broj problema s kojima se susreće u prvim danima i tjednima života. Teško se podnosi neizvjesnost o konačnom ishodu liječenja, no, nažalost, tako rano nije moguće odgovoriti na pitanje kakvog će zdravlja biti dijete u kasnijem periodu. Stoga je neobično važna suradnja roditelja te potpora koju mogu dobiti od medicinskog osoblja.

>>Briga o trudnici starije životne dobi zahtijeva pomno i stručno praćenje kako bi trudnoća i porođaj prošli bez komplikacija<<

Istovremeno, značajna je i aktivna uloga roditelja u procesu njege i hranjenja dok se dijete nalazi na neonatologiji. Od iznimne je važnosti potpora koju pruža udruga roditelja prijevremeno rođene djece „Palčići“ putem svoje mreže na nacionalnoj razini. Izvorna iskustva roditelja koji imaju slična iskustva, pozitivne priče i velik broj praktičnih savjeta od neprocjenjive su važnosti za roditelje koji su se prvi put našli u ovoj situaciji.

Odmah se javite pedijatru

Kad novorođeno dijete svojom težinom, zrelošću i općim zdravstvenim stanjem bude spremno za izlazak iz bolnice, roditelj dobiva detaljne upute o daljnjem postupanju, potrebnim kontrolnim pregledima i preventivnim mjerama. O dolasku djeteta doma treba izvijestiti patronažnu sestru koja će biti od velike pomoći u savjetovanju i emocionalnoj potpori.

Također, potrebno je potražiti pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji će skrbiti o zdravlju djeteta. Preporučuje se prijaviti dijete u što kraćem roku od dolaska djeteta doma i predati kopije medicinske dokumentacije. Tada će se dogovoriti termin prvog pregleda i daljnji postupci. U slučaju da se djetetu događa nešto što roditelja zabrinjava, treba se bez odlaganja javiti pedijatru.

U prvim danima prati se adaptacija djeteta na uvjete kod kuće, kako prihvaća hranu, napreduje li i kako se ponaša. Kako bi proces komunikacije s djetetom tekao neometano, treba pomoći roditeljima da potisnu strah, nesigurnost i teška sjećanja na protekle događaje. U tome važnu ulogu imaju svi ukućani, patronažna sestra i pedijatar.

Što manje kozmetike

Izrazito prerano rođena djeca, u pravilu, su uključena u multidisciplinarni program praćenja i poticanja psihomotoričkog razvoja. Bit će pod kontrolom neonatologa, neuropedijatra, fizijatra, a poslije i psihologa, logopeda te defektologa. Ovisno o pridruženim poteškoćama, mogu biti uključeni i liječnici okulist, pulmolog i kardiolog. Važno je pedantno pridržavati se uputa svih koji su uključeni u praćenje djeteta i predano izvršavati povjerene zadaće, kao što je, primjerice, provođenje medicinske razvojne gimnastike.

U procesu njege djeteta, prilikom kupanja i prematanja važno je izbjegavati kozmetiku koja može sadržavati škodljive sastojke. Ovdje vrijedi pravilo „što manje – to bolje“; dakle, za kupanje djeteta treba koristiti samo vodu, a ni drugi kozmetički preparati (kreme, ulja) nemaju dokazanu korist.

No, ako unatoč svemu prevladaju nagoni da treba koristiti neke kreme, tada treba izabrati proizvode bez konzervansa, bojila i mirisa, renomiranih proizvođača. Ovdje treba naglasiti da maslinovo ulje, koliko god ono bilo prirodno i općenito zdravo, nije pogodno za njegu kože novorođenčadi i dojenčadi.

Naime, oleinska kiselina rastapa masnoće koje drže na okupu površne odumrle stanice kože. Ovaj sloj djetetu pruža zaštitu i mjesto je gdje žive korisne bakterije. Nije nužno svakodnevno kupati dijete, posebno u zimskom periodu, ali u vrijeme velikih vrućina neće mu škoditi kupanje više puta na dan.

Ne vodite dijete u shopping

U prvim mjesecima važno je smanjiti rizik razvoja svih ostalih infekcija. Prioritetno treba dobro prati ruke kad god se pristupa djetetu (hranjenje, njega), prostor treba biti dobro prozračen i zrak čist. Treba redovito izlaziti u šetnje izvan kuće, no svakako se ne smije ulaziti u prostore sa zatvorenim sustavom klimatizacije (shopping centri).

Ako je u kući starije dijete koje ide u vrtić, bilo bi dobro da ne pohađa kolektiv neko vrijeme, barem nekoliko mjeseci, kako bi se smanjila opasnost od prijenosa infekcije

S vremenom, roditelji će biti sve sigurniji u sve ono što čine, komunikacija će postajati bogatija i intenzivnija. Stalno trebaju graditi svijest o tome da su poduzeli i da će poduzimati sve što budu mogli kako bi pomogli djetetu da se uspješno razvija i napreduje. Tako se oslobađaju emocije zadovoljstva, sreće i vjere u dobru budućnost, koje dijete, na svoj jedinstven način, nepogrešivo osjeća i koje mu pomažu u njegovom emocionalnom razvoju.

Kada cijepiti nedonošče?

Kad je riječ o cijepljenju, treba znati da se ono započinje jednako kao i kod djece rođene terminski, bez odgađanja za period koliko je trudnoća bila kraća. Ako je dijete rođeno iz trudnoće koja je trajala kraće od 32 tjedna, u rodilištu će se tijekom sezone infekcija respiratornim sincicijskim virusom (obično studeni, prosinac – ožujak, travanj) preporučiti zaštita u obliku jedne injekcije svakog mjeseca.

Treba razgovarati s pedijatrom o mogućnostima zaštite cjepivima iz neobaveznog programa imunizacije. Riječ je o cjepivu protiv rota virusnih infekcija (uzrokuje teške oblike proljeva i povraćanja, iznimno je zarazan – širi se zrakom) i protiv agresivnih sojeva bakterije streptokok pneumonije (pneumokoka). U određenim indikacijama ova se cjepiva mogu nabaviti preko Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button