Obiteljsko zdravlje - 18. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Za udobniji korak: pazite li na izbor obuće koju nosite?

Izbor obuće iznimno je važan, posebno u hladnim mjesecima kada je stopalima oduzeta sloboda. Neprikladna obuća može biti izvorom brojnih tegoba

izbor udobne obuce bolovi u nogama

Bol, grčevi, oticanje, otvrdnula i ispucala koža, žuljevi, urasli nokti, gljivične infekcije, kurje oči, čukljevi… Već samo nabrajanje tegoba koje nas mogu zadesiti zbog neprikladne obuće, izaziva nelagodu.

Slabosti naših nogu: poboljšajte cirkulaciju i pomozite krvnim žilama

Ipak, mnogima je glavni kriterij u odabiru cipela njihov izgled, a ne udobnost. U ime modne osviještenosti spremni su stisnuti zube i trpjeti – nesvjesni činjenice da kad trpi stopalo, ustvari trpi cijelo tijelo. Naime, sile koje nastaju u dodiru stopala s podlogom, prenose se dalje na gležnjeve, koljena, kukove, kralježnicu… Stoga se deformacije i bolovi u stopalima nepovoljno odražavaju na cijeli sustav za kretanje.

Savjeti za noge lagane

Stopala zaslužuju posebnu pozornost jer su među najopterećenijim dijelovima tijela i doslovce nas nose kroza život. Svakodnevno napravimo od 8000 do 20.000 koraka, a životni je prosjek 40.000 kilometara, kao da smo propješačili put oko Zemlje.

Stoga je bitno znati sljedeće:

  • Kad stojimo bosonogi, dvije trećine težine našeg tijela prenosi se na petu, a trećina na prednji dio stopala. S povišenjem potpetice na cipeli, povećava se opterećenje na prednji dio stopala: kod potpetica visine tri do četiri centimetra opterećenje se prenosi otprilike podjednako na prednji i stražnji dio stopala, a s potpeticama višim od pet do sedam centimetara znatno se povećava opterećenje na prednjem dijelu stopala, a smanjuje opterećenje pete. Cipele s visokim potpeticama mogu dugoročno postati velik problem, osobito kod osoba koje dulje vrijeme stoje ili hodaju u štiklama. Destabiliziraju se gležnjevi, a urušavanjem prednjeg dijela stopala dolazi do njegova širenja poput lepeze, dok se prsti zbijeni u vrhu cipele previše međusobno približavaju i deformiraju.
  • Druga nepoželjna krajnost su potpuno ravni potplati koji mogu izazvati bolove u petama i listovima te dugoročno oslabjeti mišiće stopala. Uslijed toga dolazi do poremećaja statike, što pak nepovoljno utječe na cjelokupno držanje tijela.
  • Obuća treba biti izrađena od prozračnih materijala u kojima se stopala ne znoje i ne „kuhaju“. Pritom cijelo stopalo mora imati osjećaj udobnosti, uključujući dovoljno prostora za prste koji se pri kretanju ne smiju sudarati ni nabijati u vrh cipele.
  • Sportska obuća često se odabire zbog visoke udobnosti, ali ona se s vremenom smanjuje kako obuća biva izgažena. Jako izgažene tenisice više ne zadržavaju stopalo u optimalnom položaju već ono „bježi“.
  • Tegobe sa stopalima često se mogu olakšati pomoću ortopedskih cipela i uložaka izrađenih po mjeri. Pritom je najbolje savjetovati se s podologom (stručnjakom koji se bavi problematikom stopala) i ortopedom.
  • Ne nosite stalno istu obuću nego je mijenjajte i prozračujte.
  • Dajte prednost pamučnim čarapama. Ako vam se noge pojačano znoje, imajte sa sobom rezervne čarape te ih po potrebi presvucite.
grcevi u nogama bolovi misici trnci

Noge u mukama: što uzrokuje grčeve, trzanje, trnce i žarenje

Noćni grčevi u nogama mogu ometati spavanje, trzanje je često, ali bezopasno, a bolovi, trnci i žarenje svakako pozivaju...

SAZNAJTE VIŠE
  • Papuče neka budu prozračne i lagane, ali i anatomski prilagođene stopalu. Moraju biti stabilne, s neklizajućim potplatom. Također je važno da se na praktičan način obuvaju odnosno izuvaju, jer se inače lako izgaze te tako sve više gube funkcionalnost. Ne podcjenjujte papuče i pažljivo ih odaberite, jer one nam trebaju pružiti vrhunsku udobnost kako bismo se odmorili od cipela.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button