Rekreacija i fitness - 31. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković, dipl. prof. kineziologije, univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta, i Tea Mišković, dipl. prof. kineziologije, IN SHAPE

Prava obuća za vašu sportsku aktivnost: Izbor tenisica ne smijete prepustiti slučaju

Obuća koja nije u skladu s vašim stopalima uzrokovat će žuljeve i bolove, a povećava i mogućnost ozljede. Osim toga, iznimno je važno odabrati tenisice prema vrsti aktivnosti

tenisice sport sportske aktivnosti stopala

Ako se pitate kako pravilno odabrati tenisice za sportsku aktivnost, idućih nekoliko savjeta moglo bi vam pomoći. Najprije moramo naglasiti da će odgovarajuća obuća sačuvati zdravlje vaših zglobova pa je izbor odgovarajućih tenisica iznimno važan i ne bi ga se trebalo olako shvaćati. U početku vam se kupnja tenisica može činiti kao nemoguća misija s obzirom na izbor koji je doista i više nego velik. No zato u svakom sportskom dućanu postoji osoblje koje će vas uputiti u pravom smjeru s obzirom na vaše želje i ciljeve.

Tko može odoljeti rolama? Prepustite se dobroj zabavi i odrolajte do zdravlja

Greška koja vam se može oprostiti kao početniku u bavljenju sportskom aktivnošću su univerzalne tenisice. Univerzalne tenisice su privremeno rješenje ako se nalazite u fazi odluke kojom se aktivnošću baviti. Onog trena kada donesete odluku valjalo bi uzeti u obzir specifičnosti te sportske aktivnosti, što ujedno čini i prvi korak pri odabiru tenisica.

Izbor prema vrsti aktivnosti

Ako se bavite trčanjem, hodanjem, trenirate neki dvoranski sport ili možda odlazite u teretanu, trebat će vam tenisice za tu aktivnost. Jedino će vam sportovi poput, primjerice, plivanja i nekih borilačkih sportova olakšati odabir obuće jer je zapravo nećete trebati.

TrčanjeZa trčanje će vam trebati fleksibilne, lagane tenisice od prozračnih materijala. One bi trebale imati mekane potplate i dodatnu potporu kako bi amortizirale svaku silu pri aktivnosti. Takva tenisica bit će idealna za trčanje po ravnim i tvrdim terenima. A ako se bavite trčanjem po brdovitim predjelima, trebat će vam čvršća tenisica čiji potplat mora biti nešto drugačiji, i to grublji, kako bi se izbjeglo eventualno proklizavanje pri pokretu.

Kad promatrate stopala pri trčanju na ravnim terenima, ono se kreće naprijed-natrag bez ikakvih naglih pokreta i promjena smjera kretanja.

Univerzalne tenisice su privremeno rješenje ako se nalazite u fazi odluke kojom ćete se aktivnošću baviti, no kada odaberete sport, vrijeme je za izbor odgovarajuće obuće

Dvorane, teretane, tenis

Dvoranski sportovi i tenisTakav slučaj nije u sportovima poput rukometa, odbojke, košarke, tenisa i sličnih koji su definirani brzim i eksplozivnim promjenama smjera koje kreću iz stopala. Upravo zbog toga te aktivnosti ne možete prakticirati u istim tenisicama u kojima trčite. U tom će vam slučaju trebati čvrste tenisice grubljeg potplata koje će omogućiti stabilnost stopala pri eksplozivnim promjenama smjera, skokovima i doskocima. Te tenisice zbog drugačijih materijala bit će i teže pa je lako zaključiti da njih nećete koristiti za trčanje jer ćete se u njima brže umarati.

Treninzi u teretaniOdlazite li, recimo, u teretanu, morate uzeti u obzir specifičnost vaših treninga. Provodite li više vremena dižući utege, trebat će vam tenisice ravnijih potplata jer će vam dati bolji kontakt s podlogom i bit ćete stabilniji. Multifunkcionalne tenisice izabrat ćete ako provodite treninge koji se sastoje od kombinacija dizanja utega i kardio komponenti.

trčanje i maraton za bolje zdravlje

Zašto je trčanje postalo toliko popularno? Maraton kao put samospoznaje

Trčanje je u posljednjih nekoliko godina postalo vrlo popularna rekreativna aktivnost, a sve više ljudi odvažuje se istrčati maraton

SAZNAJTE VIŠE

Izbor prema vrsti stopala

Osim vrste aktivnosti, jednako je važno, ako ne i najvažnije, da znate kakvo vam je stopalo. Obuća koja nije u skladu s vašim stopalima uzrokovat će žuljeve i bolove, a povećava i mogućnost ozljede. Većina proizvođača tenisica ima modele za razne vrste stopala pa ako dobro poznajete svoja, smanjit ćete si izbor već u startu i tako si olakšati kupnju.

Ako slučajno ne znate, osim uređaja u većini trgovina koji će odrediti vrstu vašeg stopala, postoji i jednostavan način u kućnoj radinosti. Pripremite što čvršći i deblji komad papira na koji ćete stati stopalima koje ste prethodno smočili. Zatim se odmaknite i promotrite kakav ste otisak ostavili. Prepoznat ćete jednu od ove tri vrste stopala – visoko, neutralno ili nisko, odnosno spušteno stopalo.

Visoko stopaloOsobe s visokim stopalom prebacuju silu na vanjski dio stopala pa bi zato trebale potražiti tenisice s najvećom potporom u središnjem dijelu.

Neutralno stopaloOsobama s neutralnim stopalom je možda najlakše odabrati tenisice jer takvo stopalo nema određene specifičnosti, a prepoznat ćete ga po pravilnom obliku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button