Zanimljivosti i savjeti - 16. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Zagađeni zrak u Zagrebu: Djeca i stariji trebaju izbjegavati boravak na otvorenom

Podaci o kratkoročnom stanju kvalitete zraka na mjernim postajama Zagreb-1, Zagreb-2 i Zagreb-3 pokazuju onečišćenje zraka, a preporučuje se da djeca i stariji ostanu u zatvorenom prostoru jer njima zagađeni zrak najviše škodi

onečišćenje zraka u Zagrebu - zagađeni zrak opasan za djecu i starije

Zrak u Zagrebu i dalje je zagađen, pokazali su najnoviji rezultati mjerenja zagađenja zraka. Zrak u Novom Zagrebu je opasan, a njegova je kvaliteta u kategoriji – vrlo loše.

Onečišćenje zraka uznemirilo građane: Zagađeni zrak na više lokacija u Zagrebu

Naime, mjerna stanica u naselju Dugave pokazala je da koncentracija čestica PM10, koje već danima zagađuju zrak, iznosi 110,54 µg/m3.

Mjerna stanica Zagreb-1 na Vukovarskoj ulici pokazala je pak koncentraciju onečišćujućih tvari od 81,98 µg/m3, što znači da je indeks kvaliteta zraka u kategoriji – loše. Lošu kvalitetu zraka pokazuje i mjerna stanica Zagreb-2 kod okretišta Dubrava, koja iznosi 49,46 µg/m3.

Kako se zaštititi od zagađenja

Možemo li u svijetu u kojem živimo utjecati na zdravlje našeg dišnog sustava?

Odrasla osoba dnevno udahne oko 20.000 puta i izmijeni oko 10.000 litara zraka. No, u zraku koji udišemo nalaze...

SAZNAJTE VIŠE

Preporuke za građane

U preventivnu svrhu Nastavni zavod za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“ izdao je sljedeće preporuke za osjetljive skupine građana Grada Zagreba:

  • Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice za sljedeće skupine građana: djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).
  • Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima. Potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava.
  • Savjetuje se izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.
  • Savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza.
  • Savjetuje se izbjegavanje korištenja osobnih automobila te ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica.
  • Savjetuje se izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button