Koronavirus - 9. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Mogu li zaštitne maske pridonijeti sprječavanju širenja novog koronavirusa

Rasprave oko zaštitnih maski posljednjih su dana u središtu medijske pažnje. Uz medicinske, sve češće se spominju i nemedicinske maske o kojima se očitovao i američki Centar za prevenciju i liječenje bolesti

maske nemedicinske zastitne maske koronavirus

Nošenje zaštitnih (kirurških) maski u zemljama Azije već je godinama trend koji je započeo puno prije izbijanja epidemije novog koronavirusa, ponajviše zbog smoga, odnosno zagađenja zraka. Ondje su se maske udomaćile kao dio urbane kulture, kao i šeširi s obodom koji ih štite od štetnih zraka sunca.

Medicinske maske posljednjih su tjedana postale i naša stvarnost kojoj smo se vrlo brzo prilagodili iako se od samih početaka isticalo da nije neophodno da ih svi nose, barem kada je riječ o preporukama Svjetske zdravstvene organizacije koja je dosljedna od samih početaka u svojim stavovima.

Zaštitne maske – trebamo li ih uvijek nositi?

Naime, zaštitne medicinske maske nisu nepoznanica te je općenito dobro poznato koje nas maske i od čega štite, a važno je i njihovo pravilno korištenje o čemu smo i mi pisali.
Otvoreno pitanje oko kojeg su podvojena mišljenja odnosi se na to trebamo li ih svi i uvijek nositi.

Korona virus: Ovo su mjere smanjenja rizika kojih se treba pridržavati

Stav Svjetske zdravstvene organizacije o medicinskim maskama

Dakle, službeni stav Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ostao je nepromjenjiv – medicinske maske trebaju nositi osobe koje su bolesne te pokazuju simptome bolesti respiratornog sustava, kao i oni koji se brinu za pacijente koji su zaraženi ili postoji sumnja na zarazu. Pritom SZO naglašava da maske same po sebi nikako nisu dovoljna zaštita već moraju biti kombinirane s higijenom ruku te drugim mjerama zaštite, prvenstveno osiguravanje sigurne udaljenosti.

Medicinske maske, ističu u službenom dokumentu s preporukama kojeg se redovito revidira, trebaju biti rezervirane za zdravstvene djelatnike. Njihovo korištenje u zajednici može stvoriti lažan osjećaj sigurnosti te dovesti do zanemarivanja ostalih ključnih mjera poput higijene ruku te održavanja fizičke udaljenosti. Također vodi ka dodirivanju lica i područja ispod očiju prekrivenog maskom (podsjećamo, dodirivanje lica se ne savjetuje), a može izazvati i nepotrebne troškove te nestašicu maski u vrijeme kad su zdravstvenim djelatnicima najpotrebnije.

Prof. Goran Lauc o nemedicinskim maskama: Improvizacije su sasvim OK

No, pažnju medija privuklo je istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Nature Medicine o kojem se javno očitovao i ugledni hrvatski profesor biokemije i molekularne biologije Goran Lauc. Izjavu s njegovog Facebook profila prenijeli su i mediji:
„Ugledni časopis Nature Medicine upravo je objavio opsežni znanstveni rad o učinkovitosti maski kao sredstva smanjenja širenja virusa kod oboljelih osoba. Zaključak je vrlo jasan: maske su iznimno učinkovite u suzbijanju širenja virusa. Nažalost, formalne preporuke traže puno vremena i usuglašavanja, a virus se širi brzo i ne može čekati na usuglašavanje.”

zastitne maske koronavirus covid-19 zastita

Poslušajmo što kaže znanost

“Stoga predlažem da slušate znanost, a ne službene preporuke. Preporuke će se sigurno promijeniti, a i već se mijenjaju u nekim zemljama (primjerice na dalekom istoku je od početka preporuka da svi nose maske). Kirurških i ozbiljnih zaštitnih maski nema, no i bilo kakve improvizacije su sasvim OK za ovu namjenu. Primjerice, ja sam upravo u Varteksu naručio po 10 maski za svakog djelatnika Genosa. Ovim maskama štite druge, a ne sebe, tako da nije problem ako ih dodirujete, reciklirate i sl. Što više nosimo maske, virus će se sporije širiti i brže ćemo moći ponovo pokrenuti život.“

Nemedicinske maske

Kada je riječ o nemedicinskim maskama koje spominje u svojoj izjavi i prof. Lauc govoreći o improvizaciji, o njima se Svjetska zdravstvena organizacija nije jasno očitovala. U spomenutom službenom dokumentu se ističe: „Uporaba maski izrađenih od ostalih materijala (npr. pamučnih tkanina), poznatih kao nemedicinske maske, nije dobro istražena. Trenutno nema dokaza temeljem kojih bi se njihovo korištenje bilo preporučilo ili ne preporučilo.“

dezinficijensi antiseptici 1

Saveznici u borbi protiv pandemije: Kako se koriste antiseptici i dezinficijensi

Pranje ruku od iznimne je važnosti u prevenciji COVID-19, no svakako se informirajte i o tome kako se koriste...

SAZNAJTE VIŠE

CDC: izradite sami svoju nemedicinsku masku

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na svojim stranicama preporučuje nošenje nemedicinskih maski s ciljem usporavanja širenja COVID-19, a donosi i jednostavne upute za kućnu izradu maski, bilo da ih želite sašiti, složiti od postojećeg materijala i kuhinjskih gumica ili izrezati iz stare, čiste majice. Neovisno o varijanti na koju ste se odlučili, sve maske moraju dobro prianjati uz lice, sigurno se pričvrstiti vezicama ili gumicama, sadržavati nekoliko slojeva tkanine, no omogućiti nesmetano disanje te se moraju moći oprati u mašini za pranje rublja i osušiti u sušilici bez oštećenja ili promjene oblika. Maske se moraju redovito prati u mašini za pranje rublja (učestalost ovisi o tome koliko ih često koristite), a kada ih skidate morate paziti da ne dodirujete oči, nos ili usta. Odmah nakon što ste skinuli masku morate oprati ruke.

Preporuke CDC-a

Navedimo ovom prilikom i preporuke te upozorenja CDC-a vezano uz nemedicinske maske:

  • Maske od tkanine se preporučuju u javnosti na mjestima gdje je teško osigurati sigurnu udaljenost (trgovine i ljekarne), a posebice u područjima gdje je zaraza vrlo raširena
  • CDC također savjetuje korištenje jednostavnih maski od tkanine kako bi se usporilo širenje virusa te pomoglo da osobe koje ne znaju da su zaražene prenesu virus na ostale. Prekrivala za lice od tkanina ili koje sami izradimo od uobičajenih materijala uz niski trošak mogu biti korisne kao dodatna, proizvoljna mjera zaštite javnog zdravlja.
  • Maske od tkanine ne bi se smjele stavljati djeci mlađoj od dvije godine ili bilo kojoj osobi koja ima teškoća s disanjem, koja nije pri svijesti ili je na bilo koji način onemogućena da sama makne masku s lica.

Preporučene maske od tkanine

  • Preporučene maske od tkanine nisu kirurške maske ili N95 zaštitne maske. Njihove zalihe su ključne te moraju biti rezervirane za zdravstvene djelatnike ili pružatelje prve pomoći kao što i preporučuju trenutne smjernice CDC-a
    Hoćete li nositi masku ili ne, odabir je koji ostaje na vama, no važno je zapamtiti – maske nipošto nisu dovoljna mjera zaštite. Svakako je neophodno pravilno i često prati ruke te se pridržavati svih preporučenih mjera prevencije, posebice onih koji se odnose na održavanje sigurne udaljenosti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

ADIVA_app_qr_kod

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button

ADIVA_app_google_play_button

 

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button