Koronavirus - 24. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Uvedene nove mjere: Maske obavezne u javnom prijevozu, novi režim na granicama

Imamo 22 novozaražena koronavirusom, obvezno je nošenje maski u javnom prijevozu te samoizolacija za sve koji uđu iz BiH, Kosova, Sj. Makedonije i Srbije

COVID-19 koronavirus nove mjere maske u javnom prijevozu samoizolacija

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o broju zaraženih u Hrvatskoj. Informacije s press konferencije prenosimo u cijelosti s news portala jutarnji.hr.

Maja Grba Bujević izvijestila je da u posljednjem 24-satnom razdoblju imamo 22 pozitivne osobe, što je 2388 ukupno.

Deksametazon bi mogao pomoći u liječenju ozbiljnih slučajeva COVID-19

Najviše novooboljelih je u gradu Zagrebu, čak 11. U Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno je četvoro novozaraženih, u Krapinsko-zagorskoj županiji 1, u Zagrebačkoj županiji 1, u Vukovarsko-srijemskoj 1, u Zadarskoj 1, Koprivničko-križevačkoj 1 i Istarskoj 2 novooboljela.

Mjere se donose u cilju zaštite zdravlja hrvatskih građana

‘U bolnici je 18 osoba, na respiratoru nije nitko. I dalje imamo ukupno 107 preminulih, što znači da nema novih umrlih. U Hrvatskoj trenutno imamo 139 aktivnih slučajeva. Testiranih je 73738 ukupno, 645 u posljednja 24 sata.’, kazala je Grba Bujević.

‘Stožer svakodnevno prati stanje s globalnom pandemijom, kako bi u ovoj fazi suživota s virusom donosili najbolje moguće mjere, preporuke i odluke koje se donose u cilju zaštite zdravlja hrvatskih građana’, rekao je ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

Poseban režim ulaska u RH osoba iz zemalja u okruženju

‘U tom smislu će biti donesena odluka o privremenoj zabrani prelaska granice RH, na način da se utvrđuje poseban režim ulaska u RH osoba iz BiH, Kosova, Republike Srbije i Sjeverne Makedonije. One će morati biti u samoizolaciji 14 dana od dana ulaska u RH, a obveza samoizolacije se ne primjenjuje na putnike koji prilikom ulaska u RH tranzitiraju kroz navedene zemlje’, rekao je ministar.

Božinović je izvijestio i da je Stožer donio još jednu odluku o obvezi nošenja medicinske maske ili maske za lice u javnom prijevozu.

Svaki putnik u javnom prijevozu treba nositi masku

‘Vozači, ostali zaposlenici i putnici bit će dužni koristiti medicinske maske ili zaštitne maske za lice. Putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije ponuditi uslugu’, kazao je Božinović. Obje odluke stupaju na snagu večeras u ponoć.

Doktorica Alemka Markotić osvrnula se na jutrošnje riječi ministra Beroša koji je kazao da je pročitao studiju koja sugerira da čak 96 posto mlađih osoba ne razvije teži oblik bolesti. Markotić je rekla da situacija nije tako teška kako je bila u ožujku i travnju.

zastitne maske kirurske maske

Od čega nas zapravo štite kirurške maske?

Svjedočimo ovih dana velikom strahu od epidemije. No da bi zaštitne ili kirurške maske pružale odgovarajuću zaštitu, treba ih...

SAZNAJTE VIŠE

Situacija je povoljnija, no i dalje moramo držati distancu i paziti na higijenu

‘Postoji veza između količine virusa kojoj smo izloženi i težine kliničke slike koja nastupa ako dođe do zaraze. Sada se čini da je situacija povoljnija jer ljudi više borave na otvorenom i teže dolazi do prijenosa veće količine virusa. Vidimo sada i na dalekom istoku povećanje broja zaraženih, no nema informacija o tome da je netko razvio težu kliničku sliku. To je dobro, no i dalje moramo držati distancu i paziti na higijenu’, kazala je doktorica Markotić.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button