Koronavirus - 18. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Deksametazon bi mogao pomoći u liječenju ozbiljnih slučajeva COVID-19

Preliminarni rezultati kliničkog pokusa kojeg su znanstvenici s Oxforda pokrenuli u ožujku, pokazali su da bi lijek deksametazon mogao biti učinkovita pomoć u liječenju bolesti izazvane novim koronavirusom

deksametazon lijek Oxford klinicki pokus COVID-19 koronavirus

Deksametazon koji pripada skupini sintetskih kortikosteroida, široko je dostupan lijek. Koristi se u liječenju raznih bolesti i stanja kao što su reumatske, alergijske i kožne bolesti, bolesti dišnih organa, krvi, bubrega, nekih oblika karcinoma i drugih.

Dodatak kućnoj ljekarni za „novo normalno“ vrijeme

No, pokazalo se da liječenje niskim dozama deksametazona, piše Jutarnji list, pomaže i kod težih slučajeva bolesti COVID-19. Ublažava citokinsku oluju, odnosno pretjeranu imunološku reakciju organizma.

Smanjuje smrtnost

Znanstvenici su tako u sklopu kliničkog pokusa Recovery spoznali da liječenje deksametazonom može smanjiti za trećinu smrtnost kod pacijenata na respiratorima. Kod onih koji su morali primati kisik, lijek je smanjio smrtnost za petinu. Znanstvenici procjenjuju da se korištenjem deksametazona u liječenju ozbiljnijih slučajeva bolesti COVID-19 od početka pandemije u Velikoj Britaniji moglo spasiti i do 5000 života.

Ovo je dosad jedini lijek za koji se pokazalo da smanjuje smrtnost, i to značajno – rekao je za BBC prof. Peter Horby s Oxforda koji je vodio klinički pokus s deksametazonom. U klinički pokus bilo je uključeno 2000 pacijenta u bolnicama koji su primali deksametazon te 4000 oboljelih koji nisu primali taj lijek.

COVID19_cjepivo_cjepivo_za_COVID19_koronavirus

Svi govore o cjepivu protiv COVID-19: Zašto ga treba čekati tako dugo?

Cjepivo se proizvodi u složenom i dugotrajnom procesu pa tako i cjepivo za COVID-19 ; naime dug je put...

SAZNAJTE VIŠE

Nije učinkovit kod blažih slučajeva

Kod pacijenata na respiratorima, lijek je smanjio rizik od smrti s 40 posto na 28 posto. Kod onih koji su primali kisik, rizik od smrti smanjen je s 25 na 20 posto. No, deksametazon nije učinkovit lijek kod blažih slučajeva bolesti izazvane novim koronavirusom. Istraživanja se nastavljaju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button