Koronavirus - 9. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Nepredvidiv koronavirus: pacijent iz Osijeka proveo mjesec dana na respiratoru

Uz virus koji je i dalje prisutan među nama, vezan je niz nepoznanica. Zbog njegove nepredvidljivosti itekako su i dalje neophodni oprez i odgovorno ponašanje

Da je SARS-CoV2, poznatiji kao koronavirus, još uvijek neistraženo područje, koje svakodnevno iznova iznenađuje medicinare i znanstvenike, dokazuje i slučaj 69-godišnjeg pacijenta koji se već mjesec i pol liječi u KBC-u Osijek. Priču u cijelosti prenosimo iz Glasa Slavonije.

Sve na jednom mjestu: Što treba znati o prevenciji i zaštiti od infekcije koronavirusom

Naime, o slučaju tog, do 10. ožujka iznimno vitalnog, sugrađanina, a s čijim identitetom nećemo izlaziti u javnost zbog osobne zaštite pacijenta, svjedoče nam njegova kći i zet.

Oporavak u kojeg nisu vjerovali

“Koronavirus je uistinu iznimno neobičan i, čini se, svima nama još gotovo potpuno nepoznat. Važno je naglasiti da moj otac nije imao nikakve kronične bolesti, znači, bio je vitalan umirovljenik, koji je redovito odlazio na ples i druženja i živio je sam. Sve je počelo 10. ožujka, kada je dobio grlobolju. Obratio se svojoj odabranoj liječnici, koja mu je propisala antibiotike. No antibiotici nisu nikako pomagali i ocu je bilo sve lošije.

Potpuno su mu se poremetili okusi, pa je sve što je slatko njemu postalo preslatko i nejestivo, a sve što je slano – preslano. Izgubio je tek i sedam dana gotovo ništa nije jeo, te je izgubio čak tri kilograma. Kako je tada već počela epidemiološka situacija s koronavirusom, a suprug i ja roditelji smo troje male djece, nismo željeli ići k njemu, ali smo se jako zabrinuli. Zbog toga smo nazvali Hitnu pomoć i zamolili da ga obiđu, no oni su savjetovali da se od njegove liječnice zatraži uputnica za Infektologiju KBC-a Osijek. To smo i učinili i suprug je s maskom i uza sve mjere opreza odveo oca u bolnicu.

Liječnici su prvo posumnjali da ima upalu pluća i počeli liječenje, no nakon testiranja doznalo se da je ipak pozitivan na koronavirus. Njegovo se stanje pogoršavalo tolikom brzinom da je vrlo brzo završio na respiratoru. Život mu je visio o koncu i liječnicu nisu davali previše nade da će se izvući. Kada se nakon mjesec dana ipak probudio s respiratora, svi su to ocijenili čudom. Vjeruje se da je to ipak zbog toga što u podlozi nije imao nikakvih kroničnih bolesti”, priča nam kći tog Osječanina.

Dva negativna testa, a potom iznenađenje

Ali testiranje je pokazalo koliko je ovaj virus nepredvidljiv. “Tatu su testirali na koronavirus odmah nakon skidanja s respiratora i test je bio negativan. No, kako je mjesec dana ležao na aparatima, mišići su mu potpuno atrofirali i on sada mora s fizioterapeutom ponovo učiti hodati. Tako da je i zbog toga prebačen na Infektologiju. Tamo mu je nakon 48 sati iznova rađen test i opet je bio negativan.

Kako je tamo sada već gotovo dva tjedna, došlo je vrijeme da ga otpuste, jer nema više nikakve fizičke pokazatelje bolesti, pa su ga još jednom htjeli testirati prije otpuštanja, ali tada se test pokazao pozitivnim. Znači, dva testa bila su negativna, a treći, nakon dva mjeseca, opet pozitivan. Liječnici su to objasnili vjerojatno nekom zaostalom mrtvom stanicom virusa i velikom osjetljivošću testa. No jasno je da on više nije zarazan te nema nikakve pokazatelje bolesti i osjeća se dobro. Sada se ipak mora čekati novo testiranje, koje bi trebalo biti negativno da bi ga se otpustilo iz bolnice”, priča njegova kći.

Zanimljivo je i kako epidemiolozi u ovom slučaju nisu nikako uspjeli pronaći izvor zaraze, odnosno uopće se ne zna kada se i kako ovaj Osječanin zarazio. Naime, nitko od ljudi s kojima se družio i s kojima je bio u kontaktu nije se zarazio, čak ni jedan član njegove obitelji, iako je zet morao biti u samoizolaciji jer ga je on osobno vozio u osječku bolnicu.

Osjetljivi testovi

Obitelji i ovom umirovljeniku zasigurno će ostati mnoga pitanja nad glavom, ali da ništa bolje nije ni sa strukom i da se i ona još bori sa stotinu upitnika, priznaje nam i prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, voditelj Odjela za kliničku mikrobiologiju, gdje se obavljaju testiranja na koronavirus za pet slavonskih županija.

COVID19_cjepivo_cjepivo_za_COVID19_koronavirus

Svi govore o cjepivu protiv COVID-19: Zašto ga treba čekati tako dugo?

Cjepivo se proizvodi u složenom i dugotrajnom procesu pa tako i cjepivo za COVID-19 ; naime dug je put...

SAZNAJTE VIŠE

“Poznat nam je slučaj ovog našeg pacijenta, i nije jedini. Imali smo nekoliko takvih slučajeva, a o istome su još u početku epidemije izvještavali i liječnici iz Koreje. Naime, on zasigurno više nije zarazan, ali moguće je da stanica još izlučuje i producira neki oblik virusa. To zasigurno nije cijela čestica, nego vjerojatno defektna čestica virusa. Defektni virusi neka su vrsta virusnog smeća, a testovi koje rabimo iznimno su osjetljivi i oni to registriraju. S druge strane, moguće je i da bris nije dobro uzet. Treba znati i da proces umnožavanja kod virusa ide u ciklusima, pa nije svejedno kada se testirate i baš zbog toga se rade opetovana testiranja”, kaže prof. Drenjančević.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button