Koronavirus - 14. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Podržimo CroResp projekt: Naši liječnici razvili respirator za medicinsko osoblje

Proteklih je tjedana tim entuzijasta predvođen dr. Ivorom Kovićem intenzivno radio na rješenju respiratora nazvanom CroResp. Ovaj uređaj namijenjen je zaštiti zdravstvenih djelatnika iz javnog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske u kojem, nažalost, nedostaje zaštitna oprema

CroResp respirator pandemija koronaviruskoronavirus 1

CroResp je respirator koji štiti cijelo lice, a izrađuje se od ronilačke maske, adaptera i filtera za viruse. Nakon razvoja, testiranja i probnog korištenja od strane više desetaka medicinskih djelatnika, tim dr. Ivora Kovića je došao u fazu u kojoj im je potrebna naša pomoć kako bi osigurali sredstva za posljednji i ključan korak projekta. Naime, potrebno je nabaviti i izraditi komponente te podijeliti respiratore u čim većoj količini.

Simptomi koronavirusa: kako razlikovati COVID-19 od prehlade i gripe?

Ovaj uređaj pruža zaštitu za oči i dišne puteve, a namijenjen je medicinskom osoblju. Koristi se na vlastitu odgovornosti i u slučaju nedostatka certificirane zaštitne opreme. Tijekom dosadašnjeg razvoja učinjena su brojna testiranja, proučena je sva dostupna literaturu, a kontinuirano tim razmjenjuje informacije i iskustva s raznim grupama iz cijelog svijeta koji u svojim zemljama razvijaju slična rješenja.

Kako možemo donirati

„CroResp trenutačno u Hrvatskoj nema službene certifikate za upotrebu u svrhu zaštite od koronavirusa. No sva naša saznanja dopuštaju nam da s velikom sigurnošću možemo tvrditi da ovo rješenje svakako pruža veću zaštitu od kirurških maski u kombinaciji sa zaštitnim vizirima“, ističu članovi tima na stranici na kojoj možete donirati sredstva kako biste im pomogli.

Zaštitna oprema i dalje je potrebna, a u trenutnoj situaciji ogromne potražnje na razini cijelog svijeta, naši liječnici nemaju vremena čekati tjednima za pokretanje nove proizvodnje ili uvoz iz drugih zemalja.

korona virus

Korona virus: Ovo su mjere smanjenja rizika kojih se treba pridržavati

Prvi slučajevi zaraze novom respiratornom bolesti čiji je uzročnik novi korona virus zabrinuli su javnost, a HZJZ donosi mjere...

SAZNAJTE VIŠE

CroResp respirator – besplatan za sve zdravstvene djelatnike

„Želimo da CroResp respiratori budu u potpunosti besplatni za sve naše zdravstvene djelatnike, koji su svakodnevno u direktnom i najbližem kontaktu sa zaraženim pacijentima. Sav naš rad je u potpunosti volonterski i otvoren, a sve informacije i napredak našeg projekta možete pratiti na stranici Pandemija.info.”, poručuju iz tima CroResp koji su do sada putem donacija kompletirali više od 50 respiratora te ih proslijedili na dobrovoljno korištenje i testiranje zdravstvenim djelatnicima diljem Hrvatske.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button