Koža, kosa i nokti - 6. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Sastavite jelovnik za vitalnost i ljepotu

Koža vam je suha i naborana, nokti lomljivi, a kosa bez sjaja? Vjerojatno vam nedostaje neki od nutrijenata koje sadrže baš ove namirnice. Ubacite ih u svoju prehranu i uživajte u rezultatima!

Jelovnik za vitalnost i ljepotu

Vaš je izgled odraz vašeg načina života, pa ako želite imati besprijekoran ten, bujnu i blistavu kosu te zdrave nokte, tada je neizbježno razmisliti o prehrani i dodacima prehrani.

Sigurno ste čuli izreku da su lijepa koža i kosa odraz zdravlja. Ona je posve točna jer se loša i neuravnotežena prehrana neminovno ogleda na našem izgledu. Naime, dok nutrijenti dođu do perifernih dijelova tijela, odnosno kože, kose i noktiju, ostaje ih vrlo malo jer se potroše zadovoljavajući osnovne potrebe metabolizma.

Stvorite višak vitamina i minerala

Ako želite lijepu vanjštinu, potrebno je stvoriti „višak“ vitamina i minerala. A, u tu svrhu je neophodno usvojiti pravila zdrave prehrane, a su nužni i dodaci prehrani.

Dok nutrijenti dođu do perifernih dijelova tijela, odnosno kože, kose i noktiju, ostaje ih vrlo malo jer se potroše zadovoljavajući osnovne potrebe metabolizma

Donosimo vam listu namirnica koje su vam potrebne kako biste sastavili zdrav jelovnik za ljepotu i vitalnost:

Žumanjci, mahunarke, avokado, orašasti plodovi – sadržavaju biotin (vitamin B7) čiji nedostatak može biti krivac za suhu kožu, dermatitis lica ili vlasišta te lomljivost kose i noktiju.

Nar – svojim bogatstvom moćnih antioksidanasa i fitokemikalija ima snažan pomlađujući učinak. Usporava prijevremeno starenje kože, ublažava bore, vlaži kožu, učvršćuje je i čini elastičnijom. Ujedno, pogoduje i ljepoti kose i noktiju.

Rajčica – bogata je snažnim antioksidansom  likopenom koji sprječava prijevremeno starenje, smanjuje lučenje sebuma te sužava pore zbog adstrigentnog djelovanja. Također, smanjuje mogućnost nastanka sunčevih opeklina i ostalih UV oštećenja pa ih neobuzdano jedite, posebice prije skidanja u kupači kostim.

Jogurt, kefir, kiseli kupus, usoljeni krastavci, miso juha... – dijele zajednički nazivnik koji se naziva probiotici. To su korisne bakterije koje nastanjuju naš probavni sustav te imaju brojne povoljne učinke na čitavo naše zdravlje, ali i na kožu. Probiotici pomažu kod psorijaze, reguliraju pretjerano lučenje sebuma i djeluju preventivno na nastanak akni. Da biste povećali broj dobrih bakterija u crijevima, konzumirajte i prebiotike, namirnice koje su, najjednostavnije rečeno, hrana probioticima, a nalaze se u vlaknima voća i povrća.

Plava (masna) riba, na primjer losos ili skuša – najbolji je izvor dobrih masnoća i esencijalnih aminokiselina koje se ne mogu sintetizirati u našem organizmu već se moraju unijeti hranom. Dodavanjem omega-3 masnih kiselina prehrani možemo poduprijeti sloj lipida koji u koži čuvaju vlagu i sprječavaju iritacije. Osim što obnavljaju i pomlađuju suhu kožu, lomljive vlasi i nokte, mogu pomoći suzbiti akne.

Da biste povećali broj dobrih bakterija u crijevima, konzumirajte i prebiotike, namirnice koje su, najjednostavnije rečeno, hrana probioticima

Kamenice – izvrstan su izvor cinka koji pospješuje rast kose i noktiju, štiti ih od lomljenja i nedostatka sjaja, a prema nekim studijama ublažava perut i smanjuje opadanje kose. Cink se, također, pokazao kao djelotvoran regulator sebuma pa može pomoći ako imate masnu kožu sklonu aknama.

Zeleni čaj – bogat je polifenolima, snažnim antioksidativnim spojevima koji uništavaju slobodne radikale, štite od UV zračenja i jačaju epidermis. Popijte barem jednu šalicu dnevno!

Voda – izvor je života, a kad je ljepota u pitanju, njezin nedostatak jedan je od glavnih uzroka ubrzanog procesa starenja kože. Pijte više od preporučenih osam čaša vode dnevno, te se redovito počastite vodom iz voća i povrća koja svojim bogatim nutritivnim sastavom daje dragocjen doprinos zdravlju i ljepoti.

U konačnici, odbacite sve ono što narušava ljepotu. „Lažnu“ hranu koju čine samo prazne kalorije, promatrajte svisoka. Jedite samo svježu, kvarljivu hranu, a klonite se tvornički procesuirane, denaturirane, hidrogenizirane, prekuhane hrane, kao i konzerviranih namirnica. Pozitivne promjene ovakve prehrane bit će vidljive za svega nekoliko tjedana.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button