Koža, kosa i nokti - 8. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Detoks kose i tjemena: Obnovite problematično vlasište, tanku i slabu kosu

Jednako kao i pore na licu, i folikuli na vlasištu se mogu „ugušiti“ od nataloženih nečistoća i ostatka proizvoda za njegu i stiliziranje. Kako bismo osnažili i revitalizirali tanku i beživotnu kosu, rješenje se skriva u detoksikaciji

detoksikacija, detoks kose, kosa, vlasište, njega kose

U novije vrijeme, sve se više govori o tome da tjeme treba tretirati kao produžetak kože lica.

Shvaćamo da izgled kose ima više veze s vlasištem nego što se to mislilo. Drugim riječima, ako korijen kose nije zdrav, ni kosa ne može biti lijepa i zdrava, ističu stručnjaci.

Korištenje sintetičkih proizvoda za pranje i njegu, učestalo pribjegavanje šamponima za suho pranje, kemijski proizvodi i uređaji za stiliziranje te bojanje sintetičkim bojama mogu smanjiti volumen i oštetiti vlasi, ostavljajući ih slabima i beživotnima.

U tim slučajevima posežemo za još većom gomilom proizvoda ulazeći u začarani krug jer je kosa koja raste tanka i slaba. Da bi uspostavila svoju prirodnu ravnotežu, ojačala i zablistala, rješenje se skriva u detoksikaciji.

Detoksikacija kose i vlasišta

Detoksikacija je optimalna za sve, a posebno se preporučuje osobama koje primijete povećan gubitak kose (bilo da je u pitanju alopecija ili sezonsko opadanje), osobama s osjetljivim, problematičnim i/ili suhim tjemenom te ženama u menopauzi jer hormonalne promjene utječu i na kvalitetu vlasi.

>>Neovisno o tomu je li ravna, kovrčava, duga, kratka, crvena, plava ili smeđa – lijepa je uvijek samo zdrava kosa. Saznajte kako to postići<<

Cilj detoksa je osloboditi tjeme od nakupina kemijskih molekula kozmetičkih proizvoda koji se ne mogu ukloniti šamponiranjem, od sebuma i znoja, polutanata iz okoliša te naslaga kamenca iz tvrde vode. Dok ih temeljito ne uklonimo, hranjive tvari će puno teže prodirati u korijen vlasi zbog čega kosa u većoj mjeri opada. Vlasi dulje ostaju u fazi mirovanja, a one koje trebaju rasti teže se i sporije probijaju do površine.

Do snažnije i gušće kose te zdravog vlasišta dijeli vas ovih pet koraka:

1. Očistite kupaonicu od kemikalija

Esencijalni korak je eliminacija svih komercijalnih kozmetičkih proizvoda za pranje, njegu i stiliziranje kose – barem na mjesec dana, dva puta godišnje, najbolje na prijelazu godišnjih doba. Razlog tomu je što većina proizvoda sadrži sintetičke aditive koji, zapravo, štete zdravlju kose.

Neki od njih su: alkohol koji povećava lučenje sebuma, što vodi masnom vlasištu, zatim silikoni koji oblažu vlasi derivatom plastike čineći grubu kosu trenutno zaglađenom, ali dugoročno krhkom te sulfati (npr. Sodium Laureth Sulfate) koji uklanjaju prirodna ulja i proteine s tjemena i kose, izbljeđuju boju s obojene kose i oštećuju folikul kose.

Ukratko, sintetički sastojci guše tjeme i zatvaraju vlas po cijeloj dužini pa nas, s vremenom, počinje mučiti prhut, svrbež ili pojačano opadanje kose.

2. Nabavite šampon sa zelenim certifikatom

Kada ste očistili kupaonicu od sintetičkih proizvoda, nabavite prirodni ili, još bolje, organski šampon i regenerator/masku prema tipu kose. Proizvodi na bazi molekula iz prirode, za razliku od onih sintetičkih, penetriraju u vlasi i obnavljaju ih, bez isušivanja ili oštećivanja, kako bismo uživali u uistinu zdravoj kosi.

Prelazak na organsku kozmetiku može uzrokovati prolazno povećano lučenje sebuma što može rezultirati pojačanim mašćenjem, svrbežom, prištićima  ili prhuti. Ovi tipični znakovi detoksikacije će proći za četiri do šest tjedana. Za to je vrijeme potrebno biti strpljiv.

Češće pranje kose, vezivanje kose u rep i nježni detoksikacijski piling može olakšati prijelazni period. Važno je ne podleći iskušenju pa kombinirati organske i komercijalne proizvode.

3. Za dubinsko čišćenje koristite piling

U slučajevima kada je potrebna dodatna pomoć pri čišćenju vlasišta, posebice ako vam se tjeme pretjerano masti, nabavite prirodni piling za vlasište. Preporučuje se onaj na bazi jabučnog octa, eteričnih ulja i sličnih nježnih, pročišćavajućih sastojaka.

Piling za tjeme osigurava odstranjivanje ljepljivog, masnog sloja preparata za oblikovanje kose, koji se često ne može ukloniti ni šamponiranjem. Piling vlasišta dovoljno je napraviti jednom do dva puta mjesečno ili češće ako imate prhut ili vas muči svrbež vlasišta.

Namjeravate li sami napraviti piling za tjeme, pripazite da koristite što nježnije abrazivne čestice. Trljanje vlasišta sa soli, šećerom i sličnim grubim zrncima može biti kontraproduktivno. Stimulirat će žlijezde lojnice na pojačano lučenje sebuma pa će se kosa pojačano mastiti, što u konačnici želimo izbjeći.

4. Nabavite ulja koja ne služe samo za hidrataciju

Za detoksikaciju i njegu vlasišta i suhe kose, odličan odabir mogu biti hladno prešana biljna ulja.

Prema ajurvedi, indijskoj medicini staroj nekoliko tisuća godina koju štuju Indijke, poznate po bujnoj i blistavoj kosi, za detoksikaciju tjemena najbolje je odabrati ulje nima, amle ili bhringraja. Ove biljke umiruju vlasište, sprečavaju opadanje kose i potiču njen rast.

Odabrano ulje blago zagrijte pa ga nanesite na cijelu kosu, od korijena do vrhova, ostavite da djeluje najmanje 15 minuta ili, još bolje, cijelu noć, pa ujutro kosu operite šamponom.

5. Potaknite cirkulaciju

Koji god proizvod koristili – šampon, masku ili ulje – umasirajte ga u tjeme jagodicama prstiju laganim kružnim pokretima. Koliko god se činio banalan, ovo je ključan korak.

Masaža, naime, potiče cirkulaciju, potpomaže dotok kisika u folikule te poboljšava učinak proizvoda koji koristimo. U konačnici, kosa raste zdravija i bujnija!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button