Koža, kosa i nokti - 4. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Voda s ružmarinom za čudesan rast kose – mit ili istina?

Društvene mreže ovih je dana zapalio novi trend: jednostavna priprema vode s ružmarinom za koju se tvrdi da čini čuda po pitanju zdravog sjaja i rasta kose

voda s ružmarinom za kosu

Na društvenim mrežama ružmarin je ovih dana u središtu pažnje; video zapisi u kojima influenceri pripisuju zdravlje i sjaj svoje kose korištenju vode s ružmarinom, prikupljaju stotine milijuna pregleda. Prokuhana voda i ružmarin doprinijet će rastu kose te učiniti da kosa izgleda zdravo, tvrde oni, objavljujući recept za pripremu čudesne vodice i naputke za njezino korištenje na više načina.

Ima li u tome istine, istražili su novinari portala EverydayHealth.

Recept za pripremu vode od ružmarina s društvenih mreža doista je jednostavan: započne se s dodavanjem pet šalica vode i pet grančica ružmarina (jedna grančica za svaku šalicu vode) u lonac te ga se stavi na srednje jaku vatru. Nakon što voda proključa, ružmarin se kuha još 15 minuta, potom se plamen ugasi, a lonac ostavi stajati 25 minuta dok otopina ne poprimi „ružičasto-crvenkastu nijansu“. Voda se procijedi u bocu, a grančice i listovi uklone. Otopina se može čuvati u hladnjaku; uz pravilno čuvanje, tvrdi se u receptu, može se koristiti u njezi kose i do dva tjedna.

Dermatolozi upozoravaju na 10 čestih navika kojima oštećujemo kosu

Što se tiče načina korištenja, neki TikTokeri predlažu prelijevanje po kosi, drugi natapaju korijen i tjeme, dok drugi preporučuju prskanje. Tako jedna influencerica predlaže da se voda s ružmarinom koristi za ispiranje kao posljednji korak u rutini njege kose pod tušem.

Što stručnjaci kažu o vodi s ružmarinom i zdravlju kose

Je li voda od ružmarina doista tako učinkovita ili je riječ o samo još jednom mitu koji se strelovito širi internetom?

Eterično ulje ružmarina nije isto što i voda s ružmarinom

Postoje neka istraživanja koja podupiru moć ove biljke u poticanju rasta kose. Studija koja se u video zapisima spominje, a koja je objavljena 2015. godine, otkrila je da je ulje ružmarina jednako učinkovito kao i 2% minoksidila (sastojak koji doprinosi rastu kose) nakon šest mjeseci korištenja. Također, mala studija objavljena 2013. poduprla je sposobnost ekstrakta lista ružmarina u poticanju ponovnog rasta kose kod sudionika istraživanja s nasljednim gubitkom kose poznatim kao androgena alopecija.

Međutim, Michelle Ornstein, estetičarka i osnivačica Enessa Skincare u Los Angelesu, objašnjava da postoji velika razlika u snazi eteričnog ulja ili ekstrakta korištenog u studijama te „home made“ vode s ružmarinom.

„Proces izrade eteričnog ulja sastoji se u korištenju profesionalne, sterilne opreme na kontroliranim temperaturama kako bi se postigli učinkoviti rezultati, za razliku od kuhanja biljke iz koje se hranjive tvari gube na visokim temperaturama i isparavanjem te u uvjetima koji nisu ujednačeni”, objasnila je Ornstein.

Kod eteričnih ulja, proces ekstrakcije visoko koncentriranog ulja iz biljke uključuje destilaciju vodenom parom, koja se provodi bez pregrijavanja ili stvaranja „spaljenog“ ulja. „Nusprodukt eteričnog ulja je hidrosol ili hidrolat koji, iako je manje koncentriran i proizvod je na bazi vode, sadrži uglavnom iste blagodati kao i eterično ulje, ali u manje koncentriranom obliku“, kaže ona.

Osim toga, učinkovitost vode ili ulja ružmarina također ovisi o kvaliteti sastojaka, dodaje Ornstein. Drugim riječima, moraju biti organski ili proizvedeni u divljini i potjecati iz pouzdanih izvora, naglasila je.

Svoje mišljenje dala je i Michelle F. Henry, dr. med., certificirana dermatologinja u New Yorku i klinička instruktorica dermatologije na Weill Cornell Medical Collegeu. Čak i kad se promatraju dobrobiti snažnijeg eteričnog ulja ružmarina, ističe dr. Henry, potrebno je više istraživanja. Do danas su dostupne samo male i još uvijek preliminarne studije, što ne sugerira nikakve dugoročne konačne koristi. I ne postoje studije koje bi posebno procjenjivale vodu ružmarina za njegu kose.

Također naglašavaju da FDA (Američka uprava za hranu i lijekove) nije regulirala eterična ulja te da je potrebno svakako tražiti savjet stručnjaka prije njihova korištenja na tijelu i kosi.

Ograničene studije o ružmarinu i zdravlju vlasišta

Zdrava kosa obično počinje zdravim vlasištem, a ulje ružmarina može imati neke moguće prednosti.

Sudionici u spomenutoj studiji iz 2015. godine koji su koristili ulje ružmarina imali su manju vjerojatnost da će osjetiti svrbež vlasišta od skupine koja je primala minoksidil. Ornstein objašnjava da je poznato da ulje ružmarina ima visoka antifungalna i antibakterijska svojstva te može biti korisno, između ostalog, u borbi protiv prhuti.

Dr. Henry ističe da su znanstvene studije koje su posebno usmjerene na utjecaj ulja ružmarina na zdravlje vlasišta ograničene, i opet, usredotočene na ulje ružmarina, a ne na vodu od ružmarina. Potrebno je istraživanje kako bi se bolje razumio potencijalni odnos između vode od ružmarina i zdravlja vlasišta.

Ružmarin nema hidratantna svojstva

Prema dr. Henry, nema puno valjanosti u tvrdnji da voda od ružmarina hidratizira kosu. „Ružmarin sam po sebi nema inherentna hidratantna svojstva“, kaže ona. Međutim, „kada se koristi u kombinaciji s baznim uljima ili proizvodima za kosu, može pridonijeti ukupnoj hidrataciji kose i vlasišta“.

Privremeni sjaj, a dugoročni je upitan

Iako ulje ružmarina može pri nanošenju privremeno dati sjaj kosi, dr. Henry nije uvjerena da ružmarinova voda može dugoročno poboljšati sjaj kose, a (kao što je i više puta spomenuto) ne postoje istraživanja. „Može poboljšati izgled kose dodavanjem sjaja, ali učinak je privremen i može varirati ovisno o individualnim karakteristikama kose“, kaže ona.

Je li voda s ružmarinom sigurna za korištenje?

Većina ljudi sa zdravom kosom i vlasištem mogla bi pokušati dodati ružmarinovu vodu u svoju rutinu njege. Što se tiče nuspojava, ulje ružmarina općenito se smatra sigurnim za lokalnu upotrebu.

Međutim, dr. Henry naglašava da neki pojedinci mogu imati alergijske reakcije ili preosjetljivost. Kod nekih osoba korištenje ulja ružmarina na tjemenu može izazvati iritaciju i upalu. Ključno je posavjetovati se s certificiranim aromaterapeutom ili dermatologom prije nego što isprobate nešto novo. Preporučuje se i da se na manjoj površini vlasišta otopina testira prije nego što se nanese na cijelo područje.

Pretjerana uporaba ili visoke koncentracije eteričnih ulja, poput ulja ružmarina, mogu potencijalno izazvati iritaciju kože ili alergijske reakcije.

Osobe s posebnim problemima kose ili vlasišta trebaju nastaviti s oprezom. „Uvijek se preporučuje konzultirati se s liječnikom ili dermatologom prije isprobavanja bilo kojeg novog proizvoda ili tretmana, osobito ako postoje temeljna stanja ili osjetljivost vlasišta“, dodaje Henry.

kosa više opada u jesen

Kosa vam u posljednje vrijeme nemilice opada? Onda ovo morate znati

Tri najgore noćne more mnogim su ženama dobiti prištić večer prije važnog spoja, izgledati kao narančasta zebra nakon korištenja...

SAZNAJTE VIŠE

Nadalje, svatko tko trenutno uzima suplemente protiv gubitka kose ili se liječi lijekovima protiv gubitka kose, ne bi trebao isprobati ulje ružmarina ili vodu od ružmarina.

Zaključno

Dok se ulje ružmarina povezuje s određenim dobrobitima za kosu, znanstveni dokazi koji podupiru njegovu učinkovitost su ograničeni – i nema apsolutno nikakvih znanstvenih dokaza o utjecaju vode ružmarina na zdravlje kose.

Dr. Henry kaže da ružmarinova voda može imati pozitivne anegdotske učinke na zdravlje vlasišta, rast kose i izgled kose. „Međutim, pojedinačni rezultati mogu varirati i važno je uzeti u obzir osobne karakteristike kose, potencijalne alergije i potražiti stručni savjet prije nego isprobate bilo koji novi proizvod u njezi kose”, kaže ona.

Korišten izvor: EverydayHealth.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button