Koža, kosa i nokti - 1. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Dermatolozi upozoravaju na 10 čestih navika kojima oštećujemo kosu

Američka dermatološka akademija (AAD) objavila je popis čestih grešaka koje činimo, a zbog kojih nam je kosa lomljiva i sklona pucanju. Dobra je vijest da se te greške mogu jednostavno izbjeći

navike kojima oštećujemo kosu

U želji za lijepom kosom i frizurom, često radimo neke stvari koje oštećuju kosu. Oštećena kosa je lomljiva i sklona pucanju, a tada niti ne izgleda zdravo. Nastavimo li oštećivati kosu, mogli bismo primijetiti njezino stanjivanje, gubitak volumena ili čak mala područja bez vlasi.

Dobra je vijest da jednostavne promjene mogu spriječiti daljnje oštećenje kose. Na stranici Američke dermatološke akademije (AAD) navodi se 10 uobičajenih grešaka u njezi kose koje dovode do njezina oštećenja te se savjetuju mjere prevencije.

1. Utrljavanje šampona u kosu

Šampon treba nježno umasirati u vlasište. Kada ispirete šampon s tjemena, pustite ga da teče niz kosu i pritom odolite iskušenju da ga utrljate u kosu.

Ljetni beauty izazovi: 10 načina kako kosu zaštititi od mora i sunca

2. Preskakanje regeneratora

Koristite regenerator nakon svakog šamponiranja.

Kada je riječ o bazenima, kemikalije mogu djelovati agresivno na vašu kosu. Osim što svakako trebate nositi kapu za plivanje, svakako treba pravilno isprati i oprati kosu. Dakle, nakon ispiranja vodom, operite kosu šamponom (ako postoji na tržištu, odaberite onaj posebno formuliran za bazene), a potom nanesite regenerator. Kosu treba i brzo osušiti.

Brzo sušenje kose te korištenje šampona i regeneratora nakon plivanja mogu zaštititi kosu od oštećenja.

3. Sušenje kose trljanjem ručnikom

Umjesto agresivnog trljanja, zamotajte kosu ručnikom da upije vodu, a potom pustite da se kosa osuši na zraku.

4. Češljanje kose dok je mokra

Imate li ravnu kosu, ostavite je da se malo osuši prije nego što je nježno počešljate češljem sa širokim zupcima.

Imate li kovrče, uvijek češljajte kosu dok je vlažna, također češljem sa širokim zupcima.

5. Korištenje fena za kosu, vrućih „pegli“, figara…

Korištenje sušila za kosu može doprinijeti oštećenju kose. Neka vam se kosa osuši na zraku kada je to moguće. No ako već koristite fen, koristite najnižu postavku topline, a također čim više skratite vrijeme korištenja. Razne vruće četke, uvijače, „pegle“ i figara koristite čim rjeđe, najviše jednom tjedno.

6. Proizvodi za oblikovanje kose za dugotrajnu postojanost

Savjet je jednostavan: ipak isprobajte frizuru za koju vam nisu potrebni razni proizvodi za oblikovanje kose (npr. sprejevi, gelovi, pjene i slični „učvršćivači“).

7. Čvrsto zatezanje kose u repove, punđe…

Kad god možete, nosite kosu raspuštenu ili isprobajte frizuru koja neće čupati vašu kosu.

Koristite gumice koje su namijenjene kosi, a koje su obavijene tkaninom.

8. Nošenje perika ili ekstenzija za kosu

Nosite lagane perike i ekstenzije, vrlo je važno da ne povlače kosu. Također se savjetuje da ih nabavljate i izrađujete u za to specijaliziranim salonima. Perike i ekstenzije ne bi trebalo nositi više od dva ili tri mjeseca, a pritom pazite i na održavanje higijene vlasišta.

Umjesto perika i ekstenzija razmislite o promjeni frizure.

9. Bojanje, trajne frizure ili ravnanje kose

Bojanje kose također može oštetiti kosu, stoga pokušajte da razmaci između bojanja budu čim dulji, posebno kada je zrak suh. Tako se zimi preporučuje razmak od osam do 10 tjedana, pa čak i dulji.

Pri izboru ovih frizerskih usluga, izaberite samo jednu – ili bojanje ili ravnanje ili trajna. Ako već želite više od jedne, radite ih s razmakom od dva tjedna. Primjerice, najprije napravite trajnu (ili „peglanje“), a dva tjedna kasnije obojite kosu.

Mislite i o odgovarajućoj njezi. Koristite regenerator nakon svakog šamponiranja. Kada ste na suncu, zaštitite kosu regeneratorom koji se ne ispire i koji sadrži cinkov oksid ili nosite šešir širokog oboda.

10. Mit o 100 poteza četkom i natezanje kose

Češljajte kosu samo da biste je oblikovali. Ako ste čuli za to „pravilo“, moramo razbiti mit – kosi nikada nije potrebno 100 poteza četkom dnevno.

Obojana kosa

Šarena, plava, ljubičasta, ružičasta kosa… Zašto ne?

Tirkiznoplava u veljači, ružičasta u ožujku, narančasta u svibnju… Neuobičajene, briljantno blistave ili pastelne boje kose protekle su godine...

SAZNAJTE VIŠE

Koristite češalj sa širokim zupcima i nježno raščešljajte kosu. Tijekom četkanja, češljanja i oblikovanja izbjegavajte povlačenje i potezanje kose. Nježno uklonite zapetljane dijelove koristeći hidratantni regenerator ako je potrebno.

Kada posjetiti dermatologa

Ako promjena načina njege kose ne pomaže, pa kosa ni dalje ne izgleda zdravo, možda biste trebali posjetiti dermatologa. Vaša njega kose možda nije glavni uzrok problema.

Posjet dermatologu posebno je važan ako ste zabrinuti zbog stanjivanja ili gubitka kose. Većina uzroka može se zaustaviti ili liječiti. Što se prije riješi problem, rezultati su bolji.

Korišten izvor: American Academy of Dermatology

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button