Koronavirus - 4. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

Dugi nokti više nisu u modi: pravilno održavanje noktiju sprečava mnoge bolesti

Tijekom pandemije novog koronavirusa intenzivno se je upozoravalo na čistoću ruku. Međutim, pritom se ne smije zaboraviti da je područje ispod noktiju idealno stanište mikroorganizama

nokti higijena zaraza koronavirus pranje ruku

Starije generacije sigurno se sjećaju školskih higijeničara koji bi djeci pregledavali ruke kako bi provjerili jesu li svima ruke čiste, a nokti uredno podrezani. Činjenica da područje ispod noktiju predstavlja plodno tlo za naseljavanje i rast raznih mikroorganizama, poznata je već desetljećima. Tako i liječnici, posebno kirurzi, itekako paze na nokte. Podrezuju ih te brižljivo peru ne samo ruke i svaki prst, već posebno i područje između nokta i kože.

Ruke se moraju često prati: Spriječite pretjerano isušivanje kože

Još do nedavno su četkice za čišćenje tog područja bile prisutne u svakoj kući, posebice ondje gdje su djeca. No danas je ta navika nekako potisnuta i polako pada u opasan zaborav. No, pandemija koronavirusa ima i svoju dobru stranu – higijena ruku ponovno se vratila u središte pažnje koju zaslužuje, pa je tako i noktima posvećen prostor. Na društvenim mrežama engleskog govornog područja mnogi su se zdravstveni djelatnici angažirali u svojevrsnoj kampanji koja vraća u modu kratke nokte kao doprinos sprečavanju širenja koronavirusa.

Pravilna higijena noktiju

Dr. Neha Pathak, medicinska urednica portala WebMD objasnila je za Insider da nokti mogu biti stanište za mikroorganizme. Iako još nije poznato koliko dugo novi koronavirus može živjeti na noktima i koži, moguće je da se i na taj način može doprinijeti njegovom širenju. Objasnila je i dodala da posve sigurno živi dovoljno dugo kako bismo ga prenijeli ako ne čistimo ruke i nokte na odgovarajući način. Preporučila je da se nokti održavaju kratkima kako ne bi prerasli vrškove prstiju.

„CDC preporučuje da zdravstveni djelatnici nemaju duge ili umjetne nokte jer klice mogu živjeti u pukotinama čak i nakon pranja ruku. Doista je važno da se pažljivo čisti oko i ispod njih“, rekla je Pathak. Preporučeno pranje ruku u trajanju od 20 sekundi tijekom kojeg će se energično istrljati i područje oko i ispod noktiju, najbolja je prevencija za širenje korona, ali i drugih virusa, zaključila je.

Ako pedikuru i manikuru radite sami, vrlo je važno dezinficirati pribor. I ako to još niste učinili, baciti kozmetičke proizvode kojima je istekao rok trajanja, a koji također mogu biti stanište bakterija.

Odviknite se od grickanja noktiju

Vrijeme je i da napokon prestanete s vrlo čestom, a lošom navikom – grickanjem noktiju. Poznato je, a i učestalo se je ponavljalo u proteklom razdoblju, da respiratorni virusi poput novog koronavirusa u tijelo ulaze kroz usta, nos ili oči. Grickanje noktiju i zanoktica tako povećava vaš rizik infekcije koronavirusom i drugim mikroorganizmima koji žive na tom području.

Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) na svojim je stranicama objavio općenite upute za higijenu noktiju. Iako se ne ističe da se ove upute specifično odnose na prevenciju širenja novog koronavirusa, jasno je da su primjenjive i u sadašnjoj situaciji.

nokti, promjene na noktima, zdravlje, bolesti

9 najčešćih promjena na noktima i što one znače za vaše zdravlje

Neke promjene na noktima mogu biti bezopasne, neke mogu biti posljedica bolesti koju imate, a neke mogu signalizirati na...

SAZNAJTE VIŠE

Odgovarajuća higijena ruku, ističe se na stranicama CDC, uključuje pažljivo čišćenje i podrezivanje noktiju. Tamo se može nakupljati prljavština i mikroorganizmi te tako doprinijeti širenju infekcija kao što su gliste. Nokti trebaju biti kratki, a područje ispod se treba često čistiti sapunom i vodom. Ispod dugih noktiju može se nakupljati više prljavštine i bakterija. CDC također preporučuje da se izbjegne grickanje nokata te čupanje, grickanje i rezanje zanoktica koje djeluju kao zaštita od infekcija.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button