Koža, kosa i nokti - 4. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Maja Ceković, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Dermangio

Bolna i upaljena koža oko noktiju

Paronihija ili pojava bolnog crvenila oko noktiju, posebno uz otok i osjećaj pulsiranja, nije nimalo bezazlena te svakako traži pregled dermatologa

Paronihija nokti

Pojam paronihija je infekcija tkiva oko nokta, a koju pacijenti opisuju kao bolno crvenilo oko noktiju. Infekcija može biti akutna i kronična. Akutna paronihija uzrokuje crvenilo, toplinu, otok i bol te pojavu gnoja oko ruba, a ponekad i ispod nokta.

Uzroci paronihije

Ova se upala može pojaviti kod djece i kod odraslih, a nešto je češća kod ljudi koji grizu nokte. Kod djece se može javiti nakon igranja u pijesku ili s prljavim igračkama te cuclanja prstiju. Mikroorganizmi ulaze kroz ozljede epidermisa koje nastanu uslijed zanoktica, čupanja i rezanja kožice oko noktiju, manikure, rezanja nokta, kronične iritacije vodom i kemikalijama za čišćenje.

Nokti su ukras, ali i ogledalo zdravlja

Urasli nokat na nožnim prstima te trganje zanoktica često su okidač za razvoj upalnog procesa. U akutnoj paronihiji uzročnici su obično Staphylococus aureus, streptokok, rjeđe Pseudomonas i Proteus sp., gljivica Candida, te Herpes simplex virus.
Kronična paronihija obično je uzrokovana Candidom, razvija se postepeno i manje je bolna. Kod čestih recidiva treba pomisliti na infekciju Herpes simplex virusom.
Paronihija je češća kod osoba s atopijskim dermatitisom, dijabetesom, oslabljenom cirkulacijom, pojačanim znojenjem i kod onih koji se liječe retinoidima.
Učestalost je znatno veća kod pekara, slastičara, kuhara i njegovatelja.

I lijekovi mogu biti uzrok upale

Novi lijekovi poput inhibitora receptora epidermalnog faktora rasta (EGFR) i inhibitora gena BRAF mogu uzrokovati paronihiju kao i druge promjene na koži. Mehanizam nije potpuno razriješen. Međutim, čini se da većinu slučajeva aktivira sam lijek, na primjer, promjenom metabolizma retinoične kiseline, a ne sekundarnom infekcijom.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza se postavlja na temelju fizikalnog pregleda zahvaćenog dijela kože. Međutim, nekoliko bolesti mogu uzrokovati promjene koje izgledaju poput paronihije, stoga ih treba razmotriti, posebno ako je liječenje neučinkovito. Te bolesti uključuju karcinom pločastih stanica, pigogeni granulom i piodermu gangrenosum. Pojava infekcije posebno je opasna kod osoba koje boluju od dijabetesa te kod onih koji imaju perifernu vaskularnu bolest jer može ugroziti čitav ekstremitet na kojem se nalazi.

Liječenje – od toplih obloga do operacije

U početnoj fazi bolest u liječenju se koriste topli oblozi i kupke te kreme koje sadrže antibiotike i antimikotike. U težim slučajevima potrebno je uzimati peroralno antibiotike uz kirurško liječenje kojim se otvori inficirano mjesto uz drenažu gnoja. Paronihija koja je izazvana terapijom EGFR i nije reagirala na uobičajenu terapiju, uspješno je liječena autolognom plazmom bogatom trombocitima.

Teži oblik

Panaricij je teže stanje, tj. duboka upala kože prstiju šaka, potkožja, tetiva, zglobova i kostiju. Uzrokuje ga bakterija, najčešće stafilokoki i streptokoki koji ulaze u kožu na mjestu ozljede. Ovim upalama podložniji su dijabetičari, osobe koje uzimaju kortikosteroide i druge imunosupresivne lijekove. Javljaju se jaki pulsirajući bolovi uz napetost, otok i toplinu jagodice zahvaćenog prsta. Liječenje se provodi incizijom i drenažom uz peroralnu antibiotsku terapiju.

Strije koza

Kad se koža rastegne do pucanja – što učiniti sa strijama i kako ih spriječiti?

Lijepa koža ne voli strije... i dok se strije najčešće vežu uz trudnoću, nije rijetkost da se jave kod...

SAZNAJTE VIŠE

Usvojite pravila prevencije

Prevencija su pravilna higijena i oprez:

  • redovito prati i dezinficirati ruke
  • ne rezati kožicu oko nokta
  • nokte kratko rezati
  • ne trgati zanoktice
  • ne gristi nokte
  • djeci ne dozvoliti cuclanje prstiju
  • ne koristiti tuđi pribor za uređenje noktiju
  • nokte na stopalima rezati ravno
  • prilikom pranja suđa i korištenja kemikalija za čišćenje obavezno koristiti rukavice

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button