Alergije - 2. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Alergični ste na alergije? Osjetite konačno olakšanje od neugodnih simptoma

Navratite u ADIVA ljekarne od 2. srpnja do 31. kolovoza i uz stručni savjet ADIVA ljekarnika uživajte neopterećeno u ljetu 

alergije

Alergija je neuobičajena i pretjerana reakcija preosjetljivosti imunosnog sustava na neki čimbenik okoliša, koji tada zovemo alergen.

Tijelo alergen prepoznaje kao potencijalno štetnu tvar i protiv nje stvara specifična protutijela, najčešće klase IgE, koja tada u biokemijskim pretragama krvi imaju povišene vrijednosti.

Prema reakciji pojedinog organskog sustava razlikujemo:

  • alergije dišnog sustava
  • probavne alergije 
  • kožne alergije
  • alergije na lijekove te
  • anafilaktičku reakciju.

Anafilaktička reakcija najteži je oblik alergije, no javlja se, srećom, rijetko, primjerice, nakon uzimanja nekih lijekova ili uboda pčele. Sklonost alergiji najčešće je povezana s nasljeđem.

Što mogu biti alergeni?

Kod osoba sklonih alergijama alergeni mogu biti različite tvari, najčešće je to pelud biljaka, poput breze, čempresa i hrasta u rano proljeće, trava tijekom svibnja i lipnja te ambrozije, kopriva i drugog korova tijekom srpnja, kolovoza i rujna te ih zbog ograničene pojavnosti zovemo sezonskim. Ljeti se javljaju i kožne reakcije na sunce, češće u kombinaciji s morskom vodom.

Alergeni koji su prisutni tijekom cijele godine produkti su grinja iz kućne prašine, dlaka životinja i spora plijesni. Osim njih, alergije se mogu javiti i u doticaju s nekom hranom (školjke, račići, kikiriki), kemijskim supstancijama poput lijekova, konzervansa, otrova insekata ili morskih žarnjaka ili u doticaju s metalima.

>> Alergije predstavljaju pogrešnu i preburno usmjerenu reakciju našeg imunosnog sustava na neku tvar, a u posljednje vrijeme poprimaju prave epidemijske razmjere. Jeste li i vi alergični? <<

Prepoznajte simptome

Simptomi alergijske reakcije mogu biti opći ili lokalizirani na organ kroz koji je alergen ušao u tijelo.

Alergije dišnog sustava kod ovih alergija javlja se rijedak, vodenasti iscjedak iz nosa, često praćen kihanjem i svrbežom nosa, očiju i grla te suzenjem očiju, a javlja se i suhi, podražajni kašalj.

Alergije na koži kod alergija na koži razlikujemo urtikariju, odnosno oštro ograničene crvene i uzdignute mjehuriće koji izrazito svrbe, te kontaktni alergijski dermatitis kod kojeg je koža na mjestu doticaja s alergenom crvena, lagano otečena, uz moguću pojavu mjehurića, oštećenja kože i jakog vlaženja te uz osjećaj peckanja i stezanja.

Alergije na hranu ili lijekove – mogu imati različite simptome kao što su svrbež ili urtikarija s osjećajem peckanja ili oticanja sluznice usta, bolovi u trbuhu, proljev, povraćanje, a može se javiti i otežano disanje.   

U liječenju se primjenjuju lijekovi koji suzbijaju alergijsku reakciju.

Noviji antihistaminici se dobro podnose i ne izazivaju pospanost kao neki stariji lijekovi

Liječenje blažih alergija

Za liječenje blažeg oblika alergija koriste se oralni H1 antihistaminici, koji su posebno učinkoviti kod alergijskog rinitisa i blažih oblika kožnih alergija. Noviji antihistaminici se dobro podnose i ne izazivaju pospanost kao neki stariji lijekovi. Neki od njih mogu se nabaviti bez recepta, posebno kad osoba ima neku akutnu kožnu alergiju ili poznatu peludnu groznicu.

Liječenje teških alergija

Kod teških oblika alergija koriste se oralni kortikosteroidi. Vrlo su djelotvorni, no mogu imati i ozbiljnije nuspojave te se primjenjuju samo u nuždi, kad drugi lijekovi ne djeluju ili nemaju dostatan učinak. Za liječenje teških oblika alergijskog rinitisa i astme koriste se inhalacijski kortikosteroidi.

Kod nekih alergija može se primijeniti imunosna terapija. Ona se provodi postupkom hiposenzibilizacije, namjernim izlaganjem organizma vrlo malim količinama alergena, čime se s vremenom umanjuje alergijski odgovor.

Mjere samopomoći

Samopomoć se sastoji u izbjegavanju kontakta s alergenom.

  • Kod alergije na pelud treba pratiti peludni kalendar i alergijsku prognozu, a u slučaju povišene koncentracije peludi smanjiti izlaske i tjelesni napor na otvorenom. Prozore treba zatvoriti ujutro i navečer, a provjetravati tijekom dana kad je manja koncentracija peludi u zraku. Maske za lice ne pomažu jer se vlaže i na njih se lijepe čestice peludi.
  • Kod alergije na grinje ili kućnu prašinu treba ukloniti tepihe i ostale “skupljače” prašine, smanjiti vlažnost prostora i koristiti antialergijsku posteljinu.
  • Kod alergije na plijesan treba smanjiti vlažnost prostora, ukloniti sobne biljke, dobro čistiti kupaonicu i ostale vlažne prostorije.
  • Kod alergije na životinjske dlake, nažalost, treba izbjegavati prisutnost životinje. Smatra se da se alergeni zapravo nalaze u slini životinje koja se posebno zadržava na dlaci.
  • Kod alergije na hranu treba provjeriti sadržaj hrane koju jedete kako biste izbjegli alergiju ili deklaraciju proizvoda jer veći sadržaj konzervansa i boja također uzrokuju reakcije.

Gdje potražiti pomoć?

Do 31. kolovoza u programu savjetovanja o ublažavanju simptoma alergije sudjeluju ADIVA ljekarne diljem Hrvatske. ADIVA ljekarne prepoznatljivo su označene. Na vratima ili u izlogu ljekarne istaknut je plakat kampanje „Alergični ste na alergije?“, a letak možete pročitati i na ovom linku.

Kampanja se provodi u suradnji s brandom Belodin A. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Plaćeni oglas o lijeku.

Popis ADIVA ljekarni u kojima možete potražiti stručni savjet o ublažavanju simptoma alergije, nalazi se ovdje.

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button