Zanimljivosti i savjeti - 21. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Evo kako primjena glazbene terapije pomaže u medicini

Blagotvoran utjecaj glazbe na psihofizičko stanje pacijenata istražen je u brojnim znanstvenim studijama koje su dokazale njezin pozitivan učinak

Svjetski dan glazbe: Evo kako primjena glazbene terapije pomaže u medicini

Kod pacijenata koji su u operacijskoj dvorani slušali glazbu, zabilježena je manja nelagoda, a glazba u sobi za oporavak dovela je do manje potrošnje opioidnih analgetika.

Svi ćemo priznati da se, slušajući i pjevajući omiljenu glazbu, osjećamo opušteno, radosno, uzbuđeno, već prema glazbenom sadržaju i raspoloženju koje potiče. Znamo i da uspješno otpušta stres, pa je uobičajeno čuti glazbu u operacijskim dvoranama, kao i u čekaonicama ordinacija, posebice stomatoloških.

Pa ipak, malo teže prihvaćamo kad nas se pokuša uvjeriti da glazba doista blagotvorno djeluje na naše zdravlje. Stoga prenosimo što o tome pišu autori s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard koji su analizirali nekoliko stručnih studija.

Stručnjaci pozivaju na stišavanje zvukova: mladima prijeti oštećenje sluha

Ublažavanje anksioznosti i nelagode tijekom medicinskih postupaka

U kontroliranim kliničkim ispitivanjima pacijenata koji su prolazili kolonoskopiju, srčanu angiografiju ili operaciju koljena utvrđeno je da su oni koji su slušali glazbu prije tih zahvata osjećali manju tjeskobu te su imali manju potrebu za sedativima. Kod pacijenata koji su pak u operacijskoj dvorani slušali glazbu, zabilježena je manja nelagoda. Glazba u sobi za oporavak dovela je do manje potrošnje opioidnih analgetika.

Pomoć u vraćanju sposobnosti govora

Muzikoterapija može pomoći osobama koje se oporavljaju od moždanog udara ili traumatskih ozljeda mozga zbog kojih je došlo do oštećenja područja odgovornog za govor. S obzirom na to da sposobnost pjevanja „izvire“ iz desne strane mozga, pacijenti mogu „zaobići“ ozljedu na lijevoj strani tako što najprije pjevaju svoje misli, a zatim postupno odbacuju melodiju.

Ublažavanje nuspojava kemoterapije i radioterapije

Slušanje glazbe smanjuje anksioznost vezanu uz te najčešće metode liječenja tumora, no može smiriti i mučninu i povraćanje.

Pomoć u fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji

Imate li svoju play listu za trening, vjerojatno ste primijetili da vam i glazba pomaže održati rutinu. Analiza nekoliko studija provedena 2011. godine sugerira da muzikoterapija poboljšava fizičko, psihičko i emocionalno funkcioniranje pacijenata tijekom programa fizikalne terapije.

Pjevanje u automobilu poboljšava zdravlje

Zabavna alternativa meditaciji: Pjevanje u automobilu poboljšava zdravlje

Kad smo pod stresom, najčešće nam se savjetuje da duboko dišemo. No, zanimljivo je da pjevanje omiljene pjesme može...

SAZNAJTE VIŠE

Ublažavanje bola

Učinkovitost glazbene terapije testirana je kod različitih pacijenata, od onih koji trpe kraće vrijeme intenzivan bol do onih s kroničnim bolovima zbog artritisa. Ukupno gledajući, muzikoterapija smanjuje doživljaj bola, kao i količinu lijekova koji se koriste za njegovo ublažavanje. Također pomaže pri ublažavanju depresivnosti kod pacijenata koji pate zbog bolova te im daje osjećaj bolje kontrole nad njihovim stanjem.

Poboljšanje kvalitete života osoba s demencijom

S obzirom na to da sposobnost bavljenja glazbom dugo ostaje očuvana kod pacijenata koji boluju od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, glazbena terapija može pomoći da se potaknu sjećanja i smanji uznemirenost oboljelih osoba, a može poslužiti i kao pomoć u komunikaciji te poboljšanju fizičke koordinacije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button