Zanimljivosti i savjeti - 14. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kapljice koje život znače: Obilježavamo Svjetski dan darivatelja krvi

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja kako bi se izrazila zahvalnost dobrovoljnim darivateljima krvi na njihovu daru života, ali i potaknulo druge da daruju krv

Svjetski dan darivatelja krvi, darivanje krvi, krv

Svake godine, 14. lipnja, na planetarnom nivou slavimo Svjetski dan darivatelja krvi. To je dobra prilika da se među ljudima svih rasa i svjetonazora proširi svijest o potrebi sigurnog darivanja i primanja krvi te krvnih pripravaka.

Krv je, kako ističe Svjetska zdravstvena organizacija, važan resurs našeg zdravlja, a koristi se u planiranju tretmana mnogih bolesti te u hitnim medicinskim intervencijama.

Darivanje krvi može unaprijediti kvalitetu života i produžiti život pacijentima koji pate od po život opasnih stanja, ali je i neizostavan dio složenih medicinskih i operativnih zahvata. Crvena „tekućina života“ od vitalne je važnosti u mnogim iznenadnim slučajevima kao što su prirodne i civiizacijske nesreće, nezgode na radu, oružani sukobi i slično. Transfuzija krvi ima izuzetno važnu ulogu i kod spašavanja života trudnica i rodilja tj. u natalnoj i perinatalnoj njezi.

Zbog svega navedenog važno je pacijentima osigurati siguran pristup krvi i krvnim pripravcima za što je potrebna stroga kontrola kvalitete te učinkovit zdravstveni sustav. Na nacionalnoj osnovi važno je izgraditi dobar sustav dopreme krvi, oformiti centre za transfuziju te poticati svijest među ljudima o potrebi  dobrovoljnog darivanja krvi.

Nacionalni dan darivatelja krvi: Darivanjem krvi darujemo život i ljubav

Tko sve može darovati krv?

Svaki zdrav čovjek u dobi od 18. do 65. godine.

Koliko krvi čovjek daruje?

Količina darovane krvi je 450 ml, što iznosi manje od 13% ukupnog volumena krvi odraslog čovjeka.

Žene mogu darovati punu krv svaka četiri mjeseca, odnosno tri puta godišnje, a muškarci svaka tri mjeseca, odnosno četiri puta godišnje.

Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života

Svake se godine u svijetu prikupi 92 milijuna doza krvi!

Postupak izgleda ovako:

  • Provjerava se količina željeza u krvi
  • Darivatelj obavlja razgovor s liječnikom zbog provjere njegova zdravstvenog stanja
  • Liječnički pregled uključuje provjeru rada srca i krvnog tlaka

Darivanje krvi u Hrvatskoj

  • Broj dobrovoljnih darivatelja krvi iznosi 3,8%.
  • U Hrvatskoj se godišnje prikupi 38 doza krvi/1000 stanovnika, a u zapadnoj Europi 50 darivanja/1000 stanovnika.
  • U Hrvatskom registru darivatelja krvi evidentirano je oko 100.000 darivatelja koji daju oko 160.000 doza krvi na godinu.
  • Ukupno 70% darivatelja krvi su muškarci, a 30% žene.
  • Čak 85% svih darivatelja su višestruki davatelji krvi koji daruju krv do dva puta na godinu, odnosno tri do pet puta u životu.
  • Prosječna je dob darivatelja krvi u Hrvatskoj 32 godine.
Prehranom protiv dijabetesa

Bolje slađi život nego slatka krv – prehranom stavite dijabetes pod kontrolu

Procjenjuje se da će do 2030. godine približno 439 milijuna ljudi diljem svijeta, odnosno 7,8 % odrasle populacije, imati...

SAZNAJTE VIŠE

Darivanje krvi u drugim zemljama

U Švicarskoj krv daje 9,7% stanovništva, u Francuskoj 8,1%, u Finskoj 7,4%, u Danskoj 6,6%, u SAD-u 6,1%, u Belgiji 5,9%, u Švedskoj 4,9%, u Norveškoj 4,8%, u Irskoj i Nizozemskoj 4,6%, a u Španjolskoj 1,5% stanovništva.

Gdje i kada se može darovati krv?

Krv možete dati na organiziranim akcijama darivanja krvi ili u transfuzijskoj ustanovi. Darivatelji krvi u Zagrebu mogu dati krv u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, Petrova 3, od ponedjeljka do petka od 7.30 do 19 sati, a subotom od 7.30 do 15 sati.

darivanje krvi u brojkama

Darivanje krvi u Hrvatskoj

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button