Zanimljivosti i savjeti - 25. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Nacionalni dan darivatelja krvi: Darivanjem krvi darujemo život i ljubav

Hrvatski Crveni križ ove godine 25. listopada, na Dan dobrovoljnih davatelja krvi, obilježava 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj

Darivanjem krvi darujemo život i ljubav

Naime, na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa.

Ta akcija, kao i brojne koje su uslijedile nakon nje, bila je utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno!

Darujući krv doslovno darujemo sebe. Darivatelj krvi za to ne dobiva materijalnu nagradu i ne očekuje zahvalnost. Upravo iz tih razloga, darivanje krvi duboko je plemeniti čin

Hrvatski Crveni križ i 65. obljetnicu dočekuje kao organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj te zahvaljujući tome osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi, piše na njihovim službenim stranicama hck.hr.

Tijekom 2017. godine HCK je organizirao svakodnevne i redovite akcije davanja krvi diljem RH i prikupio 160.000 doza krvi. I u prvih devet mjeseci ove godine prikupljene su planom predviđene doze krvi.

Darujući krv darujemo sebe

Darujući krv doslovno darujemo sebe. Darivatelj krvi za to ne dobiva materijalnu nagradu i ne očekuje zahvalnost. Upravo iz tih razloga, darivanje krvi duboko je plemeniti čin. Dobrovoljni darivatelji krvi aktivan je čimbenik u liječenju bolesnika. On je poveznica između zdravog dijela društva i onih kojima je potrebna pomoć.

Obilježavanjem Dana dobrovoljnog darivanja krvi želi se zahvaliti svim darivateljima na njihovoj humanosti. Ujedno se nastoji pojačati društvenu svijest o potrebi za darivanjem i podsjetiti javnost koliko je ono važno u spašavanju ljudskih života. Službenu definiciju dobrovoljnog darivatelja krvi odredila je Međunarodna udruga transfuziologa (ISBT), Međunarodni Crveni križ (IFRC), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe).

>>Darivanje vlastitih krvotvornih matičnih stanica kako bi se bolesnoj osobi spasio život, jedan je od najplemenitijih i najhumanijih činova koje možemo učiniti za osobu koju osobno i ne poznajemo.<<

Prema toj definiciji, darivatelj je je osoba koja daruje plazmu ili stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i ne prima za to nikakvu novčanu naknadu niti bilo što što se može smatrati materijalnom naknadom. U većini zemalja u svijetu ova djelatnost je povjerena Crvenom križu, odnosno organizaciji Crvenog polumjeseca zbog njihovog humanitarnog rada, dobre organizacije na terenu te velikog broja volontera što omogućuje neprofitno prikupljanje krvi. Na međunarodnoj razini, četiri osnovne organizacije koje rade na promociji dobrovoljnog davanja krvi kao i na opskrbi sigurne krvi su:

  • Svjetska zdravstvena organizacija (WHO);
  • Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC);
  • Međunarodna federacija organizacija za dobrovoljno davalaštvo krvi (FIODS);
  • Međunarodno društvo za transfuziju krvi (ISBT).

Broj davatelja krvi u Hrvatskoj je u stalnom porastu

Utemeljitelj dobrovoljnog davanja krvi U Hrvatskoj, uz promidžbu i organizaciju akcija davanja krvi, zajednički provode Hrvatski Crveni križ i Transfuzijska služba Hrvatske na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, neprofitabilnosti i solidarnosti. 

Kako bi se zadovoljile sve potrebe zdravstva Republike Hrvatske za krvi i krvnim pripravcima, u suradnji s transfuzijskim službama izrađuje se godišnji kalendar akcija, prema potrebama zdravstva. Godišnje se prikupi oko 180.000 doza krvi, što je 40 davanja na 1.000 stanovnika. Rezultati nisu ujednačeni u svim područjima Republike Hrvatske jer na broj prikupljenih doza utječu demografski, gospodarstveni, kulturološki i drugi čimbenici, piše dr. med., spec. javnog zdravstva Ana Puljak, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar (stampar.hr).

Broj davatelja u Hrvatskoj u stalnom je porastu. Prosječna dob darivatelja je 32 godine. 70% darivatelja krvi su muškarci, a 30% su žene. Najčešće su to osobe u braku koje imaju jedno ili više djece i pripadaju srednjem socijalno – ekonomskom sloju.

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor je čovjek – darivatelj krvi. Kada nam zatreba krv, svi smo ovisni o plemenitosti drugih – o dobrovoljnim darivateljima krvi. S druge strane, svatko od nas može spasiti nečiji život uz samo jedan utrošeni sat vlastitog vremena. Darivanjem krvi povezujemo se u naizgled nevidljivoj, ali snažnoj mreži solidarnosti i darujemo – život i ljubav.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button