Uzroci niskog tlaka – trebamo li ga povećati, kada i kako?
Mnoge osobe pate od niskog tlaka, naročito žene. Ako je poznat uzrok hipotenzije, terapija se prilagođava uzrocima
S obzirom da je za pad krvnog tlaka idealno vrijeme nakon (obilnog) obroka, ljudi koji boluju od hipotenzije svakako bi trebali izbjegavati unošenje većih količina hrane odjednom.
Krvni tlak niži od 100/60 mmHg izmjeren više puta smatra se niskim tlakom ili hipotenzijom. Kada se kod osoba s niskim tlakom ne mogu otkriti uzroci, tada govorimo o primarnoj hipotenziji. Druga je vrsta niskog tlaka sekundarna hipotenzija. Nastaje kao posljedica drugih zdravstvenih tegoba u organizmu kao što su sepsa, krvarenje, infarkt, trovanje, alergije, teške opekline i dr.
Mnoge osobe pate od niskog tlaka, naročito žene. Osobe s niskim tlakom lako se umaraju, brzo gube snagu, nerijetko pate od glavobolja, povremeno i od nesvjestice, promjenjiva su raspoloženja, često imaju bolove u mišićima i bolje se osjećaju kada je vani hladno. Kod primarne hipotenzije naglasak je na mjerama prevencije koji su ujedno i oblik liječenja.
Osobe s niskim tlakom moraju svakodnevno unositi u organizam dovoljnu količinu vode (30 ml/kg tjelesne težine) te sol jer ona veže vodu i povećava volumen cirkulirajuće krvi.
Savjeti za osobe koje pate od hipotenzije
Preporučuje se spavati 8 sati jer su potrebe za snom u osoba s niskim tlakom veće nego kod drugih ljudi. Trebaju uzimati više lako probavljivih obroka, izbjegavati alkohol i vrućinu, zagušljive prostorije s puno ljudi te se trebaju baviti fizičkom aktivnošću. S kavom oprezno, ne više od dvije do tri šalice jer kava u početku podigne tlak, ali ga kasnije poput diuretika snižava.
Simptomi niskog tlaka
Najuobičajeniji simptomi niskog tlaka su vrtoglavica, zamagljen vid, nepravilan rad srca, umor i pospanost, kratkoća daha, povećana žeđ, blijeda koža i nesvjestica.
Ako je poznat uzrok hipotenzije, terapija se prilagođava uzrocima. Međutim, ako ne postoji specifična terapija ili je uzrok nejasan, za povećanje vrijednosti tlaka i ublažavanje tegoba mogu se preporučiti neke opće mjere ili lijekovi, a sve ovisno o dobi i općem zdravstvenom stanju.
Tako se, primjerice, može preporučiti više soli u hrani, uz češće preglede srca zbog mogućih neželjenih učinaka povećanja unosa soli. Poželjno je izbjegavati obilna jela, osobito bogata ugljikohidratima, unositi više manjih, raznovrsnih obroka (voće i povrće, peciva od integralnog brašna, ribu, piletinu i puretinu), piti više vode, te smanjiti unos alkohola, jer on pospješuje dehidraciju.
Obiteljsko naslijeđe, smanjena funkcija štitne žlijezde (hipotireoza), elektrolitski disbalans ili jednostavno vrući ljetni dani; neovisno o uzroku hipotenzija (nizak krvni tlak) može biti neugodno, a u ekstremnim situacijama i životno ugrožavajuće stanje.
Kako se manifestira nizak tlak?
Nizak tlak je češći među djecom i mlađim odraslim osobama, te sportašima (fizički napor snizuje tlak). Manifestira se kao omaglica, vrtoglavica, gubitak svijesti, umor, malaksalost, poremećaj sna, anksioznost, osjećaj slabosti, osjećaj gubitka ravnoteže i slično. Okidači niskog tlaka su naglo ustajanje, gubitak kilograma, vježbanje koje se provodi duže vremena, dehidracija, depresija, obilna krvarenja i drugo.
S obzirom da je za pad krvnog tlaka idealno vrijeme nakon (obilnog) obroka, ljudi koji boluju od hipotenzije svakako bi trebali izbjegavati unošenje većih količina hrane odjednom, a naročito obroke bogate ugljikohidratima. Preporučljivo je raspodijeliti obroke u više manjih, nakon obroka ili uz njega piti puno tekućine te pokoji kofeinski napitak.
Upoznajte ADIVA ljekarnika, mag. pharm. Ivanu Coner: važno je od djetinjstva razvijati zdravstvenu pismenost
„Gotovo svaki osnovnoškolac danas ima mobitel s pristupom internetu i na društvenim je mrežama bombardiran savjetima, izazovima I „life...
SAZNAJTE VIŠEPazite na dovoljan unos vitamina i minerala
Kontinuiran i dovoljan unos vitamina i minerala dovest će organizam u ravnotežu te ublažiti simptome hipotenzije. Od posebne su važnosti vitamin C (važan za očuvanje funkcije krvnih žila), vitamin E (omogućuje optimalnu opskrbu tkiva kisikom) i vitamini B skupine. Neki od izvora bogatih tim vitaminom su meso, mlijeko, jaja, naranče, banane, avokado, brokula, grah, soja, suncokret i pšenične klice.
Iskustvo i studije pokazali su kako postoji i određeni broj biljaka koje mogu pomoći pri umjerenom podizanju krvnog tlaka, a to su npr. ginseng, đumbir, bademi i grožđice.