ADIVA Plus sadržaj - 19. studenoga 2023.
AUTOR ČLANKA - Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, ADIVA Plus sadržaj

Brkati mjesec poziva jači spol na brigu o zdravlju prostate i testisa 

Brkati studeni, poznatiji i kao Movember, mjesec je u kojem se zdravstveni fokus stavlja na osvještavanje javnosti o zaštiti zdravlja muškaraca, ponajprije na borbu protiv raka testisa i raka prostate

movember-rak prostate-rak testisa

Studeni je doba godine kada u znak podrške pripadnicima „jačeg spola“ brojni muškarci puštaju brkove, a sve s ciljem podrške borbi protiv raka testisa i raka prostate.

Rak prostate

Rak prostate posljednjih je nekoliko godina vodeći uzrok po pojavnosti kod malignih bolesti u muškaraca. U Republici Hrvatskoj, prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak HZJZ-a za 2020. godinu, bilježimo 2.299 novooboljelih osoba od raka prostate, tako da on čini 19% svih novootkrivenih malignih bolesti kod muškarca. U navedenoj godini, 785 muškaraca je izgubilo životnu bitku s ovom bolesti. U gradu Zagrebu ovo sijelo također predstavlja vodeći javnozdravstveni izazov u malignih bolesti kod muškarca, tako da u 2020. godini bilježimo 433 novooboljela naša sugrađana.

Dobrodošli u Movember: Počeo je ‘brkati’ mjesec muškog zdravlja

U najvećem broju slučajeva ova maligna bolest javlja se iznad 60. godine života, a njezina je pojavnost u stalnom porastu.

Simptomi raka prostate

U početnoj fazi bolesti simptoma nema, a s vremenom se počinju javljati relativno nespecifične promjene u vidu:

 • učestalog mokrenja, pogotovo noću,
 • otežanog mokrenja,
 • boli i pečenja prilikom mokrenja,
 • prisustva krvi u urinu,
 • pa do nemogućnosti održavanja mlaza mokraće.

Što muškarci trebaju učiniti?

Nastavno na nove Europske smjernice za probir raka, preporučuje se PSA testiranje (testiranje prostata specifičnog antigena) kod muškaraca mlađih od 70 godina, no programi populacijskih probira na nacionalnim razinama još nisu do kraja definirani.

Osim navedenog testiranja, potrebno je kod muškaraca osvijestiti i potrebu za redovitim preventivnim pregledom kod urologa. Ako se rak prostate otkrije u početnom stadiju, postotak izlječenja doseže vrlo visokih 98%.

Rak testisa

Za razliku od raka prostate, rak testisa se u najvećoj mjeri javlja kod muškaraca mlađe životne dobi, tako da većinu novooboljelih čine muškarci mlađi od 50 godina. Prema posljednjim podacima Registra za rak u 2020. g., u Hrvatskoj bilježimo 200 novooboljelih osoba.

Simptomi raka testisa

Simptomi raka testisa su:

 • pojava bezbolne kvržice ili otvrdnuće na testisu,
 • bol u predjelu donjeg trbuha, preponama ili pak u donjem dijelu leđa,
 • prisustvo krvi u ejakulatu.

Što muškarci trebaju učiniti?

Kako bi na vrijeme uočili određene promjene i kako bi se rak testisa otkrio što ranije, muškarcima je potrebno osvijestiti potrebu za samopregledom testisa. Ova bolest ima vrlo dobro prognozu ako se na vrijeme otkrije. Nastavno na posljednje studije o preživljenju, petogodišnje preživljenje procjenjuje se na 95%.

Potrebno je misliti i o mentalnom zdravlju

Osim prevencije i zaštite muškoga zdravlja, osobito u borbi protiv raka prostate i raka testisa, cilj javnozdravstvenog pokreta Movember jest osvijestiti širu javnost o bolestima koje prvenstveno pogađaju muškarce, ali i potaknuti javnost na promišljanje i djelovanje prema zaštiti mentalnog zdravlja te, naposljetku, prevenciji samoubojstava.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, omjer suicida između muškaraca i žena u Hrvatskoj iznosi 3.85 naprama 1. Drugim riječima, muškarci su češće skloniji provedbi suicidalnih ideja i planova u odnosu na žene.

Povrh toga, prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, muškarci nisu skloni traženju pomoći za vlastito mentalno zdravlje (dvije trećine korisnika usluga vezanih uz mentalno zdravlje su žene).

Savjeti za prevenciju raka prostate

Muškarci mogu prevenirati rak prostate promjenom nekoliko životnih navika, a koje dokazano prema Europskoj mreži za informiranje o raku odgađaju ili preveniraju nastanak raka prostate:

 • Održavajte zdravu prehranu.
 • Pratite unos masti: ograničite unos zasićenih masti i crvenog mesa te preferirajte zdravije masti iz izvora kao što su riba, orašasti plodovi i maslinovo ulje.
 • Ostanite fizički aktivni: Redovito se bavite tjelovježbom, kao što su brza šetnja, trčanje ili drugi oblici aerobne aktivnosti.
 • Održavajte zdravu tjelesnu težinu: prekomjerna težina i pretilost povezani su s većim rizikom od raka prostate.
 • Izbjegavajte pušenje i ograničite alkohol: pušenje je povezano s povećanim rizikom od agresivnog raka prostate. 
Akcija Svi za njega-rak prostate

Javnozdravstvena akcija „Svi za njega“ ukazala na važnost preventivnih pregleda protiv raka prostate

Studeni je mjesec podizanja svijesti o muškom zdravlju, stoga je udruga oboljelih u subotu, 12. 11. podsjetila na važnost...

SAZNAJTE VIŠE
 • Ostanite hidratizirani. 
 • Poznavanje obiteljske povijesti: Ako postoji obiteljska povijest raka prostate, vaš rizik može biti veći. 

Misao kako bolest pogađa nekog drugog, a ne nas, u potpunosti je pogrešna. Iako bi o zdravlju trebalo brinuti svakog dana u godini, barem u studenom se fokus javnosti stavlja na zdravlje muškaraca te pritom brojne muškarce (ali i žene) osvještava o prevenciji i brizi te ih upućuje na preglede koji život znače.

Stoga brinimo o svojem i zdravlju naših najmilijih već danas!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button