Muško zdravlje - 14. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Mogući uzroci pojave krvi u sjemenoj tekućini

Hematospermija često izazove zabrinutost bolesnika, no ipak je najčešće riječ o bezazlenoj pojavi koja će se spontano povući. Ipak, potrebno je tražiti savjet liječnika

krv u spermi hematospermija prostatitis rak prostate

Promjena boje i pojava tamno smeđe sperme relativno je česta i prolazna pojava uzrokovana primjesama krvi u ejakulatu i stručno se naziva hematospermija. Redovno uzrokuje zabrinutost bolesnika, koji se javljaju liječniku misleći da je uzrok rak prostate. S tim u vezi potrebno je naglasiti da karcinom prostate najčešće nema nikakvih specifičnih simptoma, a bolovi i pojava krvi u spermi mogu se naći tek u vrlo uznapredovalom stadiju bolesti.

Muške bitke s urogenitalnim infekcijama

Uzroci hematospermije

U većini slučajeva hematospermija je idiopatska. U takvim slučajevima za nekoliko dana do nekoliko mjeseci dolazi do spontanog povlačenja. Najčešći poznati uzrok je biopsija prostate.

Rjeđi uzroci su hiperplazija prostate, infekcije (npr. prostatitis, uretritis, epididimitis) i rak prostate (u muškaraca u dobi od 35 do 40 god.). Tumori sjemenih mjehurića i testisa su ponekad povezani s hematospermijom. Hemangiomi prostatičnog dijela uretre ili spermatičnog duktusa mogu uzrokovati obilnu hematospermiju.

Uzimanje anamneze

Anamneza treba zabilježiti trajanje simptoma. Bolesnike koji ovaj podatak ne navedu sami, treba ciljano pitati o nedavnoj biopsiji prostate. Važni istovremeni simptomi su hematurija (krv u mokraći), tegobe prilikom početka i prestanka mokrenja, nokturija (buđenje po noći radi mokrenja), pečenje prilikom mokrenja i iscjedak iz penisa. Osvrtom na druge organske sustave treba zabilježiti simptome pretjeranog krvarenja, uključujući lako nastajanje modrica, česta krvarenja iz nosa i pretjerano krvarenje iz zubnog mesa prilikom pranja zuba ili stomatoloških zahvata.

Ranija anamneza treba sadržavati ciljana pitanja o poznatim bolestima prostate, o postojanju ili izlaganju tuberkulozi ili HIV-u, čimbenicima rizika za spolno prenosive bolesti (spolnim odnosima bez zaštite, višestrukim spolnim partnerima), poznatim poremećajima krvarenja i poznatim poremećajima koji stvaraju sklonost krvarenju (npr. cirozi).

Anamneza o lijekovima treba zabilježiti primjenu antikoagulansa ili antitrombocitnih lijekova. Bolesnike treba pitati o postojanju raka prostate u obitelji.

Pregled

Spolovilo treba pregledati i ispalpirati tražeći znakove upale (crvenilo, masu, bol), osobito uzduž epididimisa. Za utvrđivanje postoji li povećanje, bol ili masa u prostati, izvodi se digitorektalni pregled.

Bolesnicima čiji su simptomi uslijedili nakon biopsije prostate treba objasniti da je hematospermija bezazlena te da će nestati. Zdrave osobe s kratkotrajnom hematospermijom i urednom anamnezom i nalazom prilikom pregleda, vjerojatno imaju idiopatski poremećaj.

Bolesnici s promjenama utvrđenim prilikom pregleda prostate mogu imati rak ili hiperplaziju prostate ili prostatitis. Iscjedak iz uretre ukazuje na spolno prenosivu bolest.

Bolni epididimis ukazuje na spolnu bolest ili, rijetko, na tuberkulozu (vjerojatnije u osoba s rizičnim čimbenikom izlaganja, oštećenjem imunološkog sustava).

Karakteristični nalazi poremećaja krvarenja ili uzimanje lijekova koji povećavaju opasnost od krvarenja ukazuju na poticajni uzrok, ali ne isključuju postojanje osnovne bolesti.

prostatitis prostata

Kronična upala prostate: uzroci, simptomi i liječenje

Prostata se najčešće spominje kada je riječ o zdravstvenim tegobama s kojima se bore muškarci. Njezina upala može biti...

SAZNAJTE VIŠE

Dodatne pretrage

U većini slučajeva, osobito u muškaraca u dobi <35 do 40 god., hematospermija je skoro uvijek bezazlena. Ako se prilikom tjelesnog pregleda ne nađe značajnih poremećaja (uključujući i digitorektalni pregled), učine se pretraga mokraće i urinokultura, ali dodatna obrada je nepotrebna.

Pretrage su potrebne uglavnom kod bolesnika s dugotrajnim simptomima ili poremećenim nalazom prilikom pregleda, a obuhvaćaju pretragu mokraće, urinokulturu, određivanje antigena specifičnog za prostatu (PSA) i transrektalni ultrazvuk. Ponekad je potrebno učiniti MR i cistoskopiju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button