Obiteljsko zdravlje - 12. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Krv u urinu i u stolici – mogući simptomi mnogih bolesti

Pretragama, a ponekad i golim okom može se otkriti prisutnost krvi u urinu ili stolici što gotovo uvijek kod pacijenata izaziva zabrinutost. Dok su ona manja krvarenja bezopasna, veća mogu biti i po život opasna

Krv u urinu i stolici simptomi bolest uzroci

Prisutnost krvi, bilo da je riječ o urinu ili stolici, zahtijeva posebnu pažnju. Iako uzroci mogu biti bezopasni, potrebno je otkriti o čemu je riječ, posebno ako su prisutni i neki drugi simptomi.

Krv u urinu

Hematurija ili krv u urinu se definira nalazom više od 3 eritrocita (crvene krvne stanice) po vidnom polju, gledano svjetlosnim mikroskopom pod velikim povećanjem u sedimentu urina.

Postoji bakterija koju žene mrze, a najčešći je uzročnik urinarnih infekcija

Krv koja je prisutna u urinu, ali se ne vidi golim okom, naziva se mikrohematurija. Velike količine krvi u urinu  vide se već golim okom kao tamna ili crvena mokraća te se nazivaju makrohematurija. To može biti slučaj kod bolesnika na terapiji martefarinom ili drugim lijekovima za razrjeđivanje krvi. Pritom treba biti oprezan, jer prehrambene boje i neke namirnice (cikla) boje mokraću što se može činiti kao velika količina krvi u mokraći. Kod žena se za vrijeme menstruacije može naći u urinu veća količina krvi koja nije iz mokraćnog sustava.

Mogući uzroci

Eritrociti u mokraćnom sustavu mogu biti iz bubrega, mokraćovoda, mjehura i mokraćne cijevi. Kod muškaraca krv u mokraći može biti iz prostate, epididimisa i sjemenika, s obzirom na to da mokraćni i spolni sustav imaju isti izlazni kanal. Često se nalaz krvi u mokraći pokaže kao bezazlena prolazna mikrohematurija, ali prije toga je potrebno dijagnostičkom obradom isključiti druge uzroke.

  • Infekcije mokraćnog sustava obično prate nadražajni simptomi (učestalo, bolno, neodgodivo mokrenje) uz povišenu tjelesnu temperaturu ako je zahvaćen i bubreg. U nalazima urina uz eritrocite, obično budu bjelančevine i upalne stanice, bakterije.
  • Mokraćni kamenac koji se zaglavi pri prolasku kroz mokraćni sustav izaziva jaku grčevitu bol koja se širi od leđa prema preponi, često uz mučninu i povraćanje. Krv u mokraći nastaje kao posljedica ozljede sluznice mokraćnog sustava.
  • Nalaz krvi u mokraći uz edeme oko očiju ili nogu, s ili bez povišenog krvnog tlaka može biti prvi znak imunološki posredovane upale bubrega. Ponekad se može utvrditi prethodna infekcija kao okidač imunološkog odgovora pogrešno usmjerenog na bubreg ili je bubreg zahvaćen u sklopu autoimune bolesti drugih tkiva.
  • Izoliran nalaz bezbolne hematurije u pacijenta starijeg od 50 godina budi sumnju na karcinom mokraćnog mjehura.

Krv u stolici

Krv u stolici također može biti iz bilo kojeg dijela probavnog sustava.

Mogući uzroci

  • Nalaz svježe krvi najčešće upućuje na krvarenje iz hemoroida ili ranica na sluznici debelog crijeva.
  • Karcinom debelog crijeva, uz krv u stolici i ponekad promijenjene navike u pražnjenju crijeva dugo može ostati neprepoznat. S obzirom na to da rezultati liječenja značajno ovise o fazi u kojoj je bolest otkrivena, provodi se preventivni program ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva. Test se temelji na prisutnosti male količine krvi u stolici, oku nevidljive (okultno ili skriveno krvarenje). Pozitivan nalaz zahtijeva što hitniji endoskopski pregled crijeva.
  • Krvarenje iz sluznice želuca ili crijeva nastalo zbog oštećenja sluznice analgeticima koji se nekritički uzimaju, test će također registrirati kao okultno krvarenje.
  • Neliječena manja oštećenja sluznice, pogotovo u kombinaciji s infekcijom Helicobacter Pylori mogu dovesti do stvaranja ulkusa ili čira na želucu ili dvanaesniku. Krvarenje iz čira na želudcu se očituje stolicom boje „taloga od crne kave“, zbog kontakta krvi sa želučanim sadržajem. Napredovanjem oštećenja i zahvaćanjem krvne žile ispod sluznice gubitak krvi postaje masivan i po život opasan.
Naša probava stalno je izložena napadima bakterija

Koje su najčešće bolesti probavnog sustava, kako ih prepoznati i liječiti?

Bolesti probavnog sustava (gastrointestinalnog) obuhvaćaju bolesti usta, jednjaka, želuca, gušterače, žuči, jetre i crijeva. Bolesti sustava kroz koji prolazi...

SAZNAJTE VIŠE
  • Masivan gubitak krvi iz gornjeg dijela probavnog sustava javlja se i nakon pucanja proširenih vena jednjaka kod razvijene ciroze jetre, često u alkoholičara. Osim u stolici, krv se vidi i u povraćenom sadržaju.
  • Upalne bolesti crijeva (ulcerozni kolitis i Crohnova bolest) uzrokuju oštećenje sluznice praćeno proljevima, sluzi i krvi u stolici. Povišena tjelesna temperatura, malaksalost i kronični gubitak hranjivih tvari zbog smanjene sposobnosti apsorpcije javljaju se kad se bolest dugoročno ne uspije kontrolirati lijekovima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button