Obiteljsko zdravlje - 9. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Budite odgovorni i u krevetu: Zaštitite se od spolno prenosivih bolesti

Često se brinemo oko spolno prenosivih bolesti tek kada se pojave simptomi. No, spolno prenosive bolesti ne izazivaju uvijek simptome ili su simptomi vrlo blagi te ih je teško prepoznati

spolno prenosive bolesti simptomi odgovorno ponasanje zastita

Kad se i pojave simptomi povezani sa spolno prenosivim bolestima, često ne pomislimo odmah da je to posljedica rizičnog spolnog odnosa. Ako simptoma ima, oni su najčešće vezani uz promjene u vaginalnom iscjetku kod žena te uz iscjedak iz mokraćne cijevi i peckanje kod muškaraca.

Noćna mora roditelja: Tinejdžer želi s ekipom na more? Nije lako, ali…

Ulazna vrata u naše tijelo predstavljanju sluznice: sluznica rodnice, penisa, analnog otvora i/ili usne šupljine, ovisno o spolnim navikama i načinu spolnih odnosa.

Nastajanjem mikrotrauma na površini sluznica tijekom odnosa otvara se ulazno mjesto za ulazak infektivnog uzročnika; ovisno o njegovoj vrsti, količini „infektivnog materijala“ (virusa, bakterija ili drugog uzročnika) i našem imunološkom statusu, razvit će se infekcija, odnosno klinička slika bolesti.

Kako prepoznati spolno prenosive bolesti

Spolno prenosive bolesti u današnje vrijeme pokazuju promjene u kliničkim manifestacijama, kratkoročnim i dugogodišnjim prognozama i njihovim posljedicama.

Uz „klasične“ bakterijske uzročnike (sifilis, gonoreja) koji danas imaju manju pojavnost nego nekada, bilježimo porast infekcija spolno prenosivim virusima (HPV, genitalni herpes virus, virus hepatitisa B, HIV) te bakterijskim uzročnicima (Chlamydia trachomatis, Mycoplasme). Njihove posljedice za zdravlje mogu imati kratkoročne, ali i dalekosežne negativne učinke.

Najčešći simptomi spolno prenosivih bolesti uključuju:

  • peckanje kod mokrenja,
  • svrbež spolnih organa,
  • učestalo i bolno mokrenje,
  • pojačan i promijenjen iscjedak iz spolovila,
  • crvenilo sluznica spolnih organa,
  • spolne bradavice na koži ili sluznici u području genitalija ili anusa (završnog debelog crijeva).

Obavezno je liječenje oba partnera!

Ako su se simptomi pojavili, oni mogu ukazivati na spolno prenosivu bolest, no ne možemo znati o čemu se radi bez liječničkog pregleda i testiranja. Potrebno je određeno vrijeme od nezaštićenog spolnog odnosa kako bi se testiranjem moglo otkriti je li došlo do zaraze.

Spolno prenosive bolesti ne prolaze same od sebe. Sve se uspješno liječe ili kontroliraju. Izuzetno je važno pravodobno, odgovarajuće i istovremeno liječenje svih spolnih partnera. Liječenje nije značajno samo u rješavanju same spolno prenosive bolesti, već i u prevenciji mogućih posljedica, kako za žensko, tako i za muško zdravlje.

Za ciljano i uspješno liječenje važno je utvrđivanje spolno prenosivog uzročnika koje se temelji na laboratorijskoj analizi obrisaka. Također, važna je i kontrola uspješnosti provedene terapije po njezinu završetku.

Dakle, pri pojavi promjena na spolovilu (izrasline, crvenilo) koje mogu biti popraćene subjektivnim ili objektivnim osjećajem svrbeža, nelagode, pojačanim iscjetkom i drugim promjenama na spolovilu, bez odgađanja se obratite liječniku s ciljem otkrivanja infekcije, uzimanja obriska na spolno prenosive bolesti i propisivanja terapije.

HZJZ kampanja nema mazenja bez pazenja spolno prenosive infekcije zastita spolne bolesti

Nema maženja bez paženja!

Koje su spolno prenosive infekcije i sve o odgovornom spolnom ponašanju mladi se mogu educirati putem javnozdravstvene kampanje...

SAZNAJTE VIŠE

Budite odgovorni

Ponekad nas odsustvo simptoma može navesti na razmišljanje da ne moramo brinuti o spolno prenosivim bolestima. Međutim, čak i ako simptoma nema, zaražena osoba može biti nesvjesni prenositelj uzročnika bolesti svojim partnerima. Također, spolno prenosiva bolest koja se ne liječi može uznapredovati i razviti komplikacije te ozbiljno narušiti reproduktivno i opće zdravlje.

Odgovorno spolno ponašanje i briga za zdravlje ne samo da štiti od kratkoročnih neugodnih posljedica, već ima i dugoročno zaštitno djelovanje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button