Muško zdravlje - 14. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Javnozdravstvena akcija „Svi za njega“ ukazala na važnost preventivnih pregleda protiv raka prostate

Mjesec studeni je već tradicionalno mjesec podizanja svijesti o muškom zdravlju, stoga je udruga oboljelih u subotu, 12. studenog, na glavnom zagrebačkom trgu podsjetila na važnost prevencije

Akcija Svi za njega-rak prostate

Godišnje od raka prostate oboli 2800 građana, umre ih više od 800, a još ih je gotovo 600 svake godine neotkriveno, što značajno povećava smrtnost od ove bolesti u kojoj je Hrvatska na EU začelju.

Nakon dvije godine pauze, Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate, uz podršku Grada Zagreba i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, na glavnom je zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića organiziralo novo izdanje akcije „Svi za njega“. Radi se o javnozdravstvenoj inicijativi kojom udruga želi upozoriti na nužnost preventivnih pregleda i što ranije dijagnostike kako bismo smanjili smrtnost oboljelih od ovog sijela raka po kojoj smo trenutno među najgorima u Europi. 

Rak prostate drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj

Akciji na trgu kao izaslanica gradonačelnika grada Zagreba prisusutvovala je Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Članovi udruge i okupljeni uzvanici su tom prilikom građanima dijelili informativne letke, a to je ujedno bila i odlična prilika za razmjenu iskustava i razgovor s liječnicima.

Zagreb: Akcija Svi za njega

Rak prostate drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj te od njega godišnje oboli oko 2800 osoba, a prema podacima iz 2021. godine upravo je od tog karcinoma umrlo njih 805. Prema usporednim podacima o incidenciji raka prostate u EU populaciji, u Hrvatskoj se dijagnosticira 20-tak posto manje raka prostate (stopa incidencije u Hrvatskoj je 122,1 oboljelih na 100.000 stanovnika, a EU prosjek je 153,9 oboljelih na 100.000 stanovnika), što sugerira da realno u populaciji godišnje imamo gotovo 600 neotkrivenih bolesnika kojima je zbog izostanka dijagnoze značajno smanjen životni vijek.

Rak prostate najčešće napada muškarce u dobi iznad 50 godina

„Rak prostate najčešće napada muškarce u dobi iznad 50 godina, to su muškarci koji su na vrhuncu svojih karijera, ekonomski nositelji svojih obitelji i zajednica. Rak prostate u početnoj fazi nema simptoma, zbog čega se otežano otkriva, a simptomi se nažalost javljaju tek nakon što se rak proširi. Zato je glavni cilj akcije ‘Svi za njega’ osvještavanje važnosti prevencije i ranog otkrivanja. Preventivni pregledi su izuzetno važni, cijelo društvo tu treba napraviti hrabriji iskorak u tom smjeru jer na taj način doslovno spašavamo živote”, objasnio je predsjednik društva Velimir Korak te pozvao sve oboljele i njihove bližnje da im se jave i uključe u rad udruge.

Zagreb: Akcija Svi za njega

„Kada ljudi dođu k nama u udrugu preplašeni su i ne znaju što ih sve čeka. Mi smo tu da zajedno s njima prolazimo kroz sve njihove strahove, razmjenjujemo iskustva, razgovaramo o liječenju, potencijalnim nuspojavama bolesti i terapija i zato smo članovima osigurali i psihološku pomoć“, ističe Korak.

Dok je u Hrvatskoj rak prostate drugi uzrok smrti od raka kod muškaraca, u svijetu je on tek na petom mjestu po smrtnosti. Na temelju podataka SEER programa u periodu od 2008. do 2014., petogodišnja stopa smrtnosti kod bolesnika s metastatskim rakom prostate pri postavljanju dijagnoze je bila 70%, u usporedbi s gotovo 0% kod bolesnika s dijagnosticiranim lokaliziranim ili regionalnim rakom prostate (NCI, 2019c). Stručnjaci tvrde kako se kombinacijom ranog otkrivanja bolesti i široke dostupnosti suvremenih terapija dokazano može produljiti život pacijenata i pozitivno utjecati na nepovoljne brojke smrtnosti.

Kada obaviti prvi pregled prostate?

„Muškarci koji u obitelji nemaju nikoga tko je obolio od raka prostate prvi pregled bi trebali obaviti oko svoje pedesete godine, dok bi muškarci iz one skupine koja je imala rak u obitelji, prvi pregled urologa trebali obaviti i nekoliko godina ranije. Iako su najrizičnija skupina muškarci u dobi iznad 65 godina, naša ciljna skupina u podizanju svijesti o važnosti ranog otkrivanja su i svi ovi mlađi od 65 godina. Naime, ako se rak otkrije u ranoj fazi, on je u više od 90 posto slučajeva izlječiv“, objasnila je docentica Marija Gamulin iz Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Zagreb: Akcija Svi za njega

Kako su naglasili u udruzi, Hrvatska treba još mnogo poraditi na prevenciji i ranom otkrivanju te bolesti, no u isto vrijeme su pacijenti zadovoljni dostupnosti i izborom terapija. Iz udruge upozoravaju da se u najavljenoj reformi zdravstvenog sustava nikako ne bi smjelo štedjeti na dostupnosti i izboru terapija jer bi na taj način jednim potezom napravili tri koraka unazad u borbi Hrvatske s ovom bolešću.

Movember u fokus stavlja muško zdravlje i rak prostate

Dobrodošli u Movember: Počeo je ‘brkati’ mjesec muškog zdravlja

Svakog studenog međunarodni pokret Movember stavlja u fokus muško zdravlje te poziva muškarce da puste brkove radi širenja svijesti...

SAZNAJTE VIŠE

„Rak prostate je jedna dinamična bolest i dinamično polje u medicini. Svake godine se razvija nova terapija i mi kao struka se trudimo konstantno uvoditi nove tehnike liječenja te u tome imamo podršku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Mi danas u Hrvatskoj možemo ponuditi pacijentima sve metode koje su trenutno dostupne i u inozemstvu. Čim kliničke studije pokažu učinkovitost metode, ona se implementira i za potrebe naših pacijenata“, istaknuo je urolog prim.dr.sc. Tomislav Kuliš.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button