Muško zdravlje - 17. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Od hrkanja do povećane prostate: Koje su najčešće zdravstvene tegobe muškaraca

Hrkanje, pivski trbuh, ćelavost, urasle dlačice nakon brijanja... samo su neki od problema koji muče muškarce. Stručnjaci odgovaraju na pitanje je li ih moguće izbjeći

najcesce zdravstvene tegobe muskaraca

S mnogim muškim zdravstvenim problemima može se živjeti. No kada nam oni ipak postanu smetnja, možemo li nešto poduzeti? Odgovore donosi zdravstveni web portal Onhealth.com.

Dlake na leđima

Većina muškaraca ima dlake na leđima. Neki malo manje, a neki više. No, za one koji drže do „aerodinamičnog“ sportskog  izgleda i estetike, postoji nekoliko rješenja ovog problema. Kratkoročne rezultate možete postići depilacijom uz pomoć voska te standardnim brijanjem dlaka britvicom i kremom za brijanje. A za trajnije rješenje preporučuje se laserski tretman uklanjanja dlaka koji ih može smanjiti ili potpuno ukloniti.

Postoji li „muška menopauza“ i koji su njeni simptomi?

Pivski trbuh

S godinama muškarci sve više dobivaju na težini. Najviše masnog tkiva nakuplja se oko struka za što je  već uvriježen kolokvijalni izraz „pivski trbuh“. On nije samo estetski „nekorektan“, nego predstavlja rizik od nastanka srčane bolesti. Pivski trbuh može indicirati višak masnoće oko unutarnjih organa i trbuha. Neka istraživanja pokazuju da postoji korelacija između tjelesne masnoće i različitih kardiovaskularnih tegoba. Međutim, odgovarajuća prehrana i redovit režim tjelovježbe mogu pomoći reducirati pojas masnoće oko struka te smanjiti rizik od nastanka bolesti povezanih s pretilošću.

Prekomjerno znojenje

Muškarci se znoje više od žena, no neki se muškarci znoje više od drugih. Prekomjerno znojenje ili hiperhidroza obično zahvaća područja ispod pazuha, dlanove i stopala. Predstavlja li to problem? Sve ovisi o vama kako se u vezi s tim osjećate i koliko vam pomažu redovite higijenske navike. Najbolje je da se posavjetujete s vašim liječnikom ako mislite da je prekomjerno znojenje doista problem jer neka moguća rješenja postoje. 

Spojene obrve

Muški hormon testosteron krivac je za povećanu dlakavost u muškaraca. On može biti uzrok i spojenih obrva, tj. povećane dlakavosti obrva koje se zbog svoje bujnosti spoje u jednu. Nekim muškarcima ovo predstavlja neugodnost, a drugi su od toga napravili svojevrsni trademark poput  slavnog NBA košarkaša Anthonyja Davisa. Ako vas zbog estetskih razloga muče spojene obrve, posegnite za elektrolizom ili laserskim uklanjanjem dlačica kako biste se trajno riješili spojenih obrva. Kao kratkoročno rješenje dobro će poslužiti depilacija voskom svakih četiri do šest tjedana.

Urasle dlačice nakon brijanja

Smisao brijanja je postići glatku kožu. No često dojam naruše urasle dlačice koje nastanu nakon brijanja. One se pojavljuju tako što obrijane dlačice počnu rasti u suprotnom smjeru pa urastu u kožu. Isprobajte sljedeće tehnike kako biste ih se riješili:

  • Istuširajte se pod mlazom tople vode prije brijanja kako biste omekšali dlačice i otvorili pore na koži.
  • Koristite gusti gel za brijanje.
  • Nemojte zatezati kožu kada se brijete.
  • Dlake brijte u smjeru kojem rastu.
  • Lice uronite u hladan, vlažan ručnik nakon brijanja.
  • Pokušajte umjesto britvice koristiti električni aparat za brijanje.

Rozaceja

Rozaceja je kožni problem koji uzrokuje crvenilo, osip i prištiće, a može dovesti i do zadebljanja kože, pogotovo na nosu tako djeluje natečeno. Žene češće pate od rozaceje u odnosu na muškarce, no kod muškaraca su simptomi teži. Krivac može biti pretjerana konzumacija alkohola (tzv. „alkoholni nos“), no novija istraživanja nisu dokazala njihovu povezanost. Iako ne postoji lijek za rozaceju, neki tretmani mogu ublažiti simptome.

Gubitak kose

Opadanje kose javlja se kod velikog broja muškaraca. Gotovo kod polovine muškaraca problem počinje već u 35. godini života, a već nakon 45. više od 75% muškaraca ima neki oblik ćelavosti. Većina ih se suživi s tim. Postoje različiti tretmani koji pomažu kod gubitka kose – od preparata koji se nanose na vlasište i posebnih kura medikamentima, do kirurškog presađivanja kose.

Daltonizam

Jedan od dvanaest muškaraca pati od nekog oblika sljepoće na boje. To je velika brojka u donosu na žene kod kojih je vjerojatnost pojave daltonizma 1 naprema 100.

Sljepoća na boje obično ima genetsko porijeklo. No uzroci mogu biti i dijabetes, multipla skleroza i druge bolesti, kao i starenje. Postoji više vrsta daltonizma, no oni najčešći sprečavaju ljude da jasno razlikuju crvenu, zelenu i plavu boju. Najučestalije je nerazlikovanje crvene i zelene boje.

Nema terapije za daltonizam. Riječ je o doživotnoj tegobi uz koju se čovjek nauči živjeti. Međutim, postoje posebne kontaktne leće i naočale koje mogu pomoći kod raspoznavanja boja, premda u nekih mogu stvoriti dodatnu konfuziju. Znanstvenici se nadaju da će uz pomoć novih genskih tehnologija moći ponuditi rješenje za ovaj problem.

Hrkanje

Oko 44% muškaraca pati od problema s hrkanjem. Znatno više nego žena. Na hrkanje najčešće utječe položaj spavanja, lijekovi koje pacijent uzima, konzumacija alkohola te neke zdravstvene tegobe. Hrkanje može biti i znak ozbiljnih poremećaja spavanja kao što je, primjerice, apneja koja nakratko zaustavlja disanje spavača. Ako vam hrkanje prekida miran san ili normalno spavanje vaše partnerice, posavjetujte se s vašim liječnikom o tome kako si pomoći te kako biste isključili pojavnost neke prateće bolesti.

Podrigivanje

Podrigivanje obično nastaje kada tijelo izbacuje višak zraka kojeg ste unijeli tijekom jela. To je posve normalna pojava. Međutim, ako je podrigivanje prečesto, a prate ga mučnina, bol u abdomenu ili vam ne donosi olakšanje, ono može biti znak ozbiljnijeg probavnog poremećaja. Ako je to slučaj kod vas, posavjetujte se s vašim liječnikom.

Plinovi

Ispuštanjem plinova oslobađamo se zraka koji je zarobljen u našem probavnom traktu. I dok su zvuk i „miris“ koji prate izbacivanje plinova često neugodni po našu okolinu, treba istaknuti da je to normalna pojava. Svi to činimo nekoliko puta na dan. Prehrana bogata mahunarkama, voćem, povrćem te drugim namirnicama s visokim udjelom nutritivnih vlakana može uzrokovati nastanak plinova, kao i gazirani napitci poput piva ili sokova. Ako imate intoleranciju na laktozu, konzumacija mliječnih proizvoda dovest će do pojačanog nastanka plinova. Pratite svoje prehrambene navike i utvrdite koja vam vrsta hrane stvara plinove. Ako vam se nastanak plinova ni nakon toga ne smanji, posavjetujte se s vašim liječnikom.

Pojačani tjelesni miris

Miris tijela dolazi od bakterija koje se razmnožavaju u toplom, vlažnom okolišu. Kada se znojimo, naša koža postaje poligon na kojem se množe bakterije, što može dovesti do nastanka neugodnog mirisa tijela. Krivci također mogu biti „smrdljive“ namirnice poput češnjaka i luka. Tuširanjem i nošenjem čiste odjeće te uporabom dezodoransa najlakše se rješavamo neželjenog tjelesnog mirisa.

Ekstremni tjelesni miris, zvan i bromhidroza, češći je u muškaraca nego u žena. Uzrokuju ga bakterije koje se hrane znojem, posebice znojem ispod pazuha te prepona kojeg proizvode apokrine žlijezde. Prevencija obično uključuje suzbijanje razmnožavanja bakterija te održavanje kože suhom. Ako standardni tretmani ne pokažu rezultate, žlijezde znojnice mogu se ukloniti operativnim zahvatom.

Atletsko stopalo

Atletsko stopalo (tinea pedis) je gljivična infekcija koja zahvaća stopala i nožne prste uzrokujući crvenilo, svrbež, ljuštenje i pucanje kože. Mogu nastati i čirevi, a može se proširiti i do prepona ili unutarnje strane bedara. Tretira se topičkom antifungalnom kremom, a u težim slučajevima liječnik može propisati uzimanje oralnih medikamenata. Kao biste prevenirali nastanak atletskog stopala, održavajte stopala čistim i suhim, koristite puder protiv atletskog stopala, nosite otvorenu obuću što je češće moguće i koristite posebne sandale za tuširanje.

Urasli nokti

Nastaju kada vam nokat počne urastati u okolnu kožu. Vrlo brzo ćete prepoznati ovu tegobu jer su urasli nokti prilično bolni. Najčešće se javljaju na palcu, a simptomi uključuju bol, crvenilo, nateknuće i infekciju. Kako biste spriječili urastanje nokta, nemojte rezati nokte na prekratko i nemojte ih kružno rezati prema rubu. Umjesto toga, odrežite nokte ravno i ostavite ih dovoljno dugačkima da rubovi nokata priliježu na kožu. Za rezanje koristite posebnu noktaricu (“grickalicu”) i izbjegavajte nošenje tijesne obuće. Stopala koja se jako znoje također mogu uzrokovati nastanak uraslog nokta, pa što češće prozračujte vašu obuću.

Loš zadah

Halitoza ili loš dah može nastati zbog pušenja ili konzumiranja hrane intenzivnog mirisa, no najčešći su joj uzrok bakterije u ustima. Ispravna oralna higijena, pranje zubi, čišćenje zubnim koncem i ispiranje usta vodicom mogu odstraniti zadah. Loš zadah mogu uzrokovati i neke bolesti kao što su  bolest desni, sinusitis, suha usta, želučani refluks i dijabetes. Ako simptomi lošeg zadaha ustraju čak i uz odgovarajuću oralnu higijenu, kontaktirajte vašeg liječnika ili stomatologa.

Seksualna disfunkcija

Seksualna disfunkcija brojnim je muškarcima tabu tema, no već oko 40. godine života čak 40% muškaraca ima probleme s njom. To može uključivati smanjeni libido, preuranjenu ejakulaciju ili nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije (erektilna disfunkcija). Seksualna disfunkcija kod muškaraca često je vezana uz pušenje ili uzimanje određenih medikamenata. Obratite se vašem liječniku ako osjetite pomanjkanje seksualne želje ili neku drugu seksualnu disfunkcionalnost kako biste isključili dijabetes, nisku razinu testosterona, srčanu bolest, neurološke bolesti ili probleme s cirkulacijom.

muskarci zdravlje u srednjim godinama

Kako ostati zdrav: savjeti za muškarce u srednjoj životnoj dobi

SAZNAJTE VIŠE

Gubitak sluha

Čest problem, pogotovo kod starijih muškaraca. Može narušiti vašu sposobnost da čujete zvukove visoke frekvencije ili može dovesti do pojave zvonjave ili zujanja u ušima (tinitus). Kako biste prevenirali neke oblike gubitka sluha, nosite zaštitne čepiće protiv buke te slušajte glazbu preko slušalica na što je moguće nižim stupnjevima glasnoće. Izbjegavajte slušanje glasne glazbe kad god je to moguće, a pogotovo kroz dulji vremenski period.

Povećana prostata

Kako muškarci stare, benigna hiperplazija prostate ili povećana prostata postaje uobičajen problem. Ona zahvaća svakog trećeg muškarca iznad 50-te godine života i diže se na 90% kada muškarac navrši 85. godinu. Prostata je žlijezda koja okružuje početni dio uretre. Kada se uveća može uzrokovati nastanak simptoma kao što su češća potreba za uriniranjem te česti noćni odlasci na toalet. Posavjetujte se s vašim liječnikom ako ste primijetili ove simptome ili sumnjate na povećanu prostatu.

Izvor:

https://www.onhealth.com/content/1/mens_health_body

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button