Muško zdravlje - 15. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Adrian Brajković, bacc. physioth., Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd

Inkontinencija i impotencija nakon uklanjanja prostate: što učiniti?

Uklanjanje prostate i okolnih struktura radikalan je zahvat čije komplikacije mogu značajno narušiti kvalitetu života. Fizioterapija može značajno pomoći, ne samo nakon, već i prije operacije

uklanjanje prostate inkontinencija impotencija fizioterapija

Radikalna prostatektomija (RP) je kirurški zahvat kojim se liječi lokalizirani rak prostate tako da se uklanja cijela prostata, sjemeni mjehurići, zdjelični limfni čvorovi, a često se zahvate/oštete i okolne anatomske strukture (živčani i krvožilni snopovi i sfinkter).

Prirodna prva pomoć kod uroinfekcija i bolesti prostate

Komplikacije nakon zahvata

Zbog oštećenja navedenih struktura naknadno može doći do komplikacija, od kojih su dvije najčešće inkontinencija i impotencija. Potrebno je naglasiti da se rak prostate češće pojavljuje kod starijih muškaraca kada su već u normalnom procesu biološkog starenja, a te dvije funkcije (inkontinencija manje, a impotencija više) su već narušene. Zbog toga je normalno očekivati da je inkontinencija rjeđa, a impotencija češća komplikacija radikalne prostatektomije.

Kirurški je zahvat u većini slučajeva uspješan te se funkcija operiranog područja najčešće i vrati. Međutim, do komplikacija može doći, pa je bitno znati što možemo poduzeti. Odgovore možete potražiti kod svog liječnika, specijalista ili pak fizioterapeuta koji se bavi navedenom problematikom i obavlja cjelovitu fizioterapijsku procjenu.

Fizioterapijska procjena najvažniji je dio kod ove problematike zato što je klinička slika svakog čovjeka jedinstvena, a sveobuhvatna procjena jedini je način da se pronađu najbolji terapijski postupci te uspostavi interakcija s pacijentom.

Lepeza terapijskih postupaka

Odgovarajući terapijski postupci mogu imati značajan pozitivan utjecaj na čovjekovu kvalitetu života nakon radikalne prostatektomije te se preporučuju i kao prevencija.

Terapijskih postupaka je mnogo, a neki od njih su: manualne tehnike (osteopatija, miofascijalna relaksacija), dinamička neuromodulacija (tip elektroterapije koji stimulira živčani sustav), BEMER terapija mikrocirkulacije te Biofeedback terapija.

Ciljevi terapijskih postupaka su:

  • smanjenje postoperativne boli
  • smanjenje inkontinencije
  • rad na zdjelici, ožiljku i okolnim anatomskim strukturama kako bi postigli posturalnu simetriju
  • jačanje mišića zdjeličnog dna, te osigurati da budu pravilno koordinirani s mišićima trupa tijekom dinamičnih pokreta
  • edukacija vježbi jačanja, istezanja i generalnog opuštanja
  • edukacija o problematici te načini kojima si možete pomoći u svakodnevnom životu
Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija – problem koji pogađa sve veći broj muškaraca

Poremećaj spolne funkcije u kojoj muškarac ne može postići ni održati erekciju dovoljne čvrstoće za spolni čin naziva se...

SAZNAJTE VIŠE

Također, od izuzetne je važnosti naglasiti da fizioterapija ne mora isključivo biti odrađena nakon kirurškog zahvata, nego može biti dio pripreme za operaciju kako bi se potencijalno smanjila mogućnost pojave daljnjih komplikacija nakon radikalne prostatektomije. Stoga je najvažnije pravovremeno potražiti savjet stručnjaka.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button