Probava - 12. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - mr. sc. Stanka Popijač-Ključar

Pankreatitis ili upala gušterače: stanje koje može ozbiljno ugroziti život

Da bi proces probave tekao uredno, važnu ulogu igra gušterača, žlijezda koja luči probavne enzime. Više je uzroka koji mogu dovesti do njezine upale

Upala gušterače

Gušterača je žlijezda koja luči probavne enzime, a najpoznatiji su amilaza i lipaza (egzokrina funkcija) te inzulin, glukagon i neki drugi hormoni (endokrina funkcija). Kod uredne egzokrine funkcije gušterače razgrađuju se škrob, glikogen i mast, dok održana endokrina funkcija osigurava stabilnu vrijednost šećera u krvi. Testovi se provode prikupljanjem gušteračnih sekreta (nakon primjene neke tvari koja potiče sekreciju).

Najčešća bolest gušterače je upala – akutna i kronična, dok su tumori gušterače, od kojih je najznačajniji karcinom, te neke nasljedne bolesti rjeđe.

Akutna upala gušterače/akutni pankreatitis

Bolest se manifestira kao blagi pankreatitis, uz minimalnu disfunkciju organa i potpun oporavak gušterače, te teški pankreatitis, s lokalnim komplikacijama u samoj gušterači (nekroza, pseudocista, apsces), i/ili razvojem zatajivanja drugih organa i smrtnog ishoda. Kod blagog pankreatitisa bol je blaga, no kod teških oblika stanje je teško, a mogu se pojaviti i smetnje svijesti (dezorijentacija, halucinacije), čak i koma.

Akutna upala gušterače može se prepoznati po sljedećim simptomima:

 • jaki bolovi u srednjem gornjem dijelu trbuha koja se pojačava tijekom vremena (unutar nekoliko sati) te širi prema lijevom rebranom luku i u leđa
 • povraćanje – bol s povraćanjem ne popušta
 • višestruko povišene vrijednosti gušteračnih enzima (amilaze i lipaze), a mogu se oštetiti i okolna tkiva te drugi organi. 

>> Bolesti probavnog sustava u današnje su vrijeme vrlo česte, a na njih može upućivati niz simptoma, od bolova u trbuhu, otežanog gutanja, žgaravice, nadutosti, mučnine…<<

Stanja koja pogoduju razvoju pankreatitisa

 • žučni kamenci (češće kod žena) i konzumacija alkohola (češće kod muškaraca)
 • infekcije (neki virusi, bakterije, crvi),
 • bolesti sustava (eritematozni lupus),
 • lijekovi (diuretici, sulfonamidi, citostatici),
 • medicinski zahvati (operacija u trbušnoj šupljini),
 • ubodi insekata (škorpion).
 • spominje se i autoimuni pankreatitis.

Liječenje akutne upale gušterače

Liječi se u bolnici (lakši se mogu liječiti i ambulantno), dijagnoza se brzo postavi i počne liječenje. Kod lakših oblika gušterača se potpuno oporavi nakon upale, dok se kod teških mogu razviti komplikacije koje zahtijevaju duže praćenje bolesnika. Nakon smirivanja upale savjetuje se operacija žučne vrećice, a kod alkoholnog pankreatitisa prestanak pijenja.

Kronična upala gušterače/kronični pankreatitis

Upalni je proces u početku bolesti klinički neuočljiv, dok se kod nekih javljaju nejasni bolovi u trbuhu. Potom se javljaju češći napadaji bolova (uglavnom u gornjem dijelu trbuha), pojačavaju se nakon obroka, a bol je prisutna i noću. Bol može trajati godinama, s fazom jakog pojačanja, ali i potpunog prestanka. U bolesnika se pojavljuje dijabetes, proljevi masne stolice (steatoreja), postupni gubitak na tjelesnoj težini, odnosno opće propadanje – maldigestija.

Kod kronične upale gušterače laboratorijski nalazi mogu varirati od praktički urednih vrijednosti do izrazito patoloških, ovisno o fazi bolesti

Alkohol – neprijatelj br. 1

Kronična upala gušterače je proces koji je još uvijek zagonetka. Često je uzrokovana kroničnim alkoholizmom, ali je nejasan razlog zašto tek 5-15 posto teških alkoholičara obolijeva od te bolesti. Drugi mogući uzroci su:

 • začepljenje gušteračnog voda (promjene na malim mišićima okolnih struktura, tumora, pseudocista)
 • razvojne anomalije gušterače
 • nasljedne te imunološke bolesti.

Dijagnoza i liječenje

Laboratorijski nalazi mogu varirati od praktički urednih vrijednosti do izrazito patoloških, ovisno o fazi bolesti. Od velikog su značenja slikovne metode (ultrazvuk gušterače, CT) i ERCP (koji je zlatni standard za dijagnozu kroničnog pankreatitisa), te testovi gušteračne funkcije. Na kroničnu upalu upućuju kalcifikati u gušterači koji se uočavaju i na slici abdomena u gotovo 60 posto oboljelih. Ciljevi su terapije oboljelih olakšati bol, liječiti maldigestiju supstitucijom enzima i liječiti dijabetes.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button