Zdrava prehrana - 27. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Recepti: Lagani i brzi ljetni obroci koji će vas oduševiti

Odabrali smo niz recepata koji će vas sigurno inspirirati u vrućim danima kada nemate ni volje ni vremena za komplicirane sljedove. Hladna juha od rajčica, povrtni rižoto... Samo su dio onoga što smo izdvojili

Povrtni rižoto s graškom/Coolinarika.com

Ljeti nam prija laganija hrana bez obzira na to je li riječ o doručku, ručku ili večeri. Juhe i obroci koje pripremimo za predjelo često su nam dovoljni i kao glavni obrok.

A provedemo li cijeli dan na plaži, za večeru želimo pojesti nešto ukusno, no ne previše komplicirano. Stoga smo za vas odabrali recepte od kojih će većina zadovoljiti i najzahtjevnija nepca, a sigurno nećete morati provesti mnogo vremena u kuhinji.

Dalmatinski pjat

Vrijeme pripreme: 10 min, za 4 osobe

Dalmatinski pjat pravi je primjer tradicionalne dalmatinske marende. Riba, sir, masline, kapare i kvalitetno maslinovo ulje. Tome dodajte domaći kruh i bevandu, a mi vam želimo dobar tek.

>>Sigurno ste se pitali zašto baš riba i blitva? Kliknite i doznajte odgovor je li to idealna kombinacija<<

Sastojci: 40 g Eva sardina u biljnom ulju, 400 g tvrdog sira (paški, livanjski sir), 100 g Zelenih maslina s paprikom Podravka, 100 – 150 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja

Priprema: Eva sardine izvadite iz konzerve i posložite u krug na tanjur. Na sredinu tanjura složite na ploške narezan tvrdi sir i masline te sve zajedno prelijete ekstra djevičanskim maslinovim uljem i poslužite. Ovo jednostavno jelo poslužite uz topli kruh. Sardine možete dodatno filetirati i poslužiti na rikuli ili povrću s grilla.

Lagana salata od tune

Vrijeme pripreme: 15 min, za 2 osobe

Vrlo jednostavne pripreme i dekorativnog izgleda lagana salata od tune postat će neodoljivo jelo na vašem stolu.

Sastojci: 2 limenke Eva tuna fileti u biljnom ulju, 1 svježa rajčica, 100 g svježeg krastavca, 1 svježa crvena paprika, 50 g ljubičastog luka, 3 žlice maslinova ulja, 2 žlice aceto balsamica, sol, Vegeta Maestro šareni papar, 1 žlica nasjeckanog bosiljka

>>”Juha od kamena”: Zvuči zanimljivo, zar ne? A tu su recept i video<<

Priprema: Limenke tune otvorite, ocijedite i stavite u posudu. Dodajte rajčicu narezanu na kocke koju ste ogulili i odstranili joj sjemenke, oguljene krastavce narezane na ploške i papriku narezanu na sitnije kockice, sitno narezani ljubičasti luk, maslinovo ulje, aceto te lagano posolite i popaprite. Sve dobro izmiješajte i držite poklopljeno u hladnjaku do posluživanja. Poslužite posuto nasjeckanim bosiljkom. Salatu možete obogatiti grahoricama iz limenke.

Hladna juha od rajčica s rižom

Vrijeme pripreme: 20 min, za 4 osobe

Da rajčica, glavni sastojak ove juhe, obožava društvo celera, poznato je svima koji su probali koktel Bloody Mary. Ljeto je vrijeme da ovaj top-par isprobate i u jušnoj varijanti posluženoj s rižom.

Sastojci: 20 g stabljike celera, 1 žlica Vegete, 700 ml vode, 500 ml Passate Podravka, 1 ljuta papričica, 1 žlica narezanog bosiljka, 4 žlice maslinova ulja, sol, Vegeta Maestro crni papar mljeveni, 80 g riže parboiled Zlato polje

>>Neka riba, lubenica, smokve i maslinovo ulje obogate vaš jelovnik. Kliknite i doznajte zašto<<

Priprema: Vegetu i narezanu stabljiku celera kratko prokuhajte u 200 ml vode i ostavite da se ohladi. Dodajte passatu, preostalu količinu vode, narezanu ljutu papričicu, bosiljak, maslinovo ulje i sve dobro izmiješajte. Po potrebi začinite solju i paprom. Juhu ulijte u dublju porculansku ili staklenu zdjelu te stavite u hladnjak. Rižu skuhajte zasebno, ocijedite, ohladite i poslužite odvojeno s hladnom juhom.

Pesto ricotta s kupinama

Vrijeme pripreme: 25 min, za 4 osobe

Umjesto s tjesteninom, pesto umiješajte u ricottu i poslužite na kruhu s dodatkom svježe rikule i kupina. Recept po mjeri gurmanskog nepca.

Sastojci: 100 g ricotte, 4 žlice maslinova ulja. Za pesto: 1 vezica svježeg bosiljka, 1 protisnuti češanj češnjaka, 30 g mljevenih pinjola, 2 žlice naribanog pecorino sira, svježe mljeveni Vegeta Maestro crni papar u zrnu. Za posluživanje: 2 bageta (500 g), 100 g rikule, 150 g kupina

>>Školjke su odlične za srce, ali i moćan prirodni afrodizijak. Kliknite i doznajte zašto biste ih trebali uvrstiti na svoj jelovnik<<

Priprema: Pesto pripremite tako da sitno narezanom bosiljku dodate protisnuti češnjak, mljevene pinjole, pecorino, papar i sve dobro izmiješate. Ricotti dodajte maslinovo ulje i pripremljeni pesto. Ovim namazom premažite ploške kruha, na to položite listove svježe rikule i cijele kupine. Ricottu možete zamijeniti neslanom skutom, a namaz po potrebi posolite i pokapajte limunom da ne potamni. Poslužite odmah.

Havajska šarena salata

Vrijeme pripreme: 30 min, za 10 osoba

Šarena salata nudi od svega pomalo. Piletina, hrskava slanina, tjestenina, paprika i kukuruz njezini su glavni sastojci. Jednostavan ljetni obrok bit će atraktivniji upotrijebite li tjesteninu u boji.

Sastojci: 500 g pilećeg filea, 1 žličica Vegete Natur, papar, 30 g slanine, 1 žlica nasjeckanog peršina, 500 g tjestenine (šareni) Fusilli Zlato polje, 130 g zelene salate, 1 zelena paprika (200 g), 1 crvena paprika (200 g), 150 g Kukuruza šećerca Podravka, 4 žlice maslinova ulja, 3 – 4 žlice limunova soka

>>Mnogo je razloga zbog kojih se danas traže zamjene za šećer, a neki od njih su porast pretilosti, dijabetes i narušeno oralno zdravlje. Želite li se zasladiti bez unošenja šećera u organizam, ovdje ćete naći izvrstan recept za browniese<<

Priprema: Pileći file narežite na kockice, pospite Vegetom Natur i popaprite. Na tavi popržite slaninu narezanu na kockice da postane hrskava, a zatim je izvadite. Na toj masnoći (po potrebi dodajte ulje) pecite piletinu dok ne dobije zlatnu boju, a zatim je pospite peršinom. Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite i ohladite. Tjestenini dodajte salatu narezanu na trake, paprike narezane na kockice i ocijeđeni kukuruz. Pomiješajte maslinovo ulje i limunov sok pa prelijte preko salate i promiješajte. Salatu pomiješajte s pečenom piletinom i pospite je preprženom slaninom. Pripremljenu salatu poslužite odmah u prigodnoj zdjeli.

Povrtni rižoto s graškom

Vrijeme pripreme: 40 min, za 4 osobe

Lagani rižoto s mladim graškom i pancetom savršeno vruć će se fino stopiti s otopljenim sirom, a tako poslužen idealan je obrok za ljetne večeri.

Sastojci: 500 g mladoga graška, 1 vezica peršina, 60 g Pancete Podravka, 4 žlice maslinova ulja, 1 – 2 mlada luka, 1 češanj češnjaka, 300 g riže Arborio Zlato polje, 1 Vegeta Natur povrtna kocka, Vegeta Maestro crni papar, sol, 50 ml vrhnja za kuhanje, 40 g sira Grana Padano

>>Idealan obrok za vruće dane mogu biti i hladne juhe koje ne opterećuju probavu. Prednost treba dati raznim povrtnim juhama s dodatkom krastavaca, tikvica i tofua koje će pružati osvježenje, a ujedno nadoknaditi elektrolite izgubljene znojenjem. Kliknite i pročitajte recept za prefinu paštetu od srdela i kapara<<

Priprema: Grašak stavite kuhati u vruću posoljenu vodu te ga kuhanog ohladite pod mlazom hladne vode. Odvojite otprilike trećinu graška i zajedno s pola vezice peršina usitnite u pire. Pancetu prvo narežite na tanke ploške, a zatim na komadiće. Na zagrijano maslinovo ulje u široj posudi stavite pancetu, kratko je popržite i dodajte narezani mladi luk. Kad uvene, dodajte protisnuti češnjak i rižu. Kratko pržite uz miješanje pa ulijte malo tople vode. Dodajte Vegeta Natur povrtnu kocku i uz dodavanje vode (oko 900 ml) pirjajte na laganoj vatri te povremeno promiješajte. Pretkraj umiješajte pire od graška i grašak, pospite paprom i posolite po potrebi. Na kraju umiješajte vrhnje za kuhanje i pospite naribanim sirom. Topli rižoto poslužite posut narezanim peršinom.

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama