Zdrava prehrana - 23. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Zašto je dobro uključiti bijelo meso u vaše dnevne obroke?

Kako epidemija debljine poprima sve veće razmjere, tako namirnice siromašne mastima dobivaju sve više na važnosti. Među njima značajno mjesto svakako imaju bijelo pileće i pureće meso

Bijelo meso, piletina, puretina, zdrava prehrana

Pileća i pureća prsa izvrstan su izbor u fazi oporavka sportaša.

Pileća i pureća prsa su s jedne strane izvor visokokvalitetnih bjelančevina, a s druge strane su siromašna mastima. Primjerice, bijelo pureće meso sadrži 23 g bjelančevina i manje od 1 % masti.

Pileća i pureća prsa imaju manje vezivnog tkiva od junetine, govedine i drugog crvenog mesa pa su lako probavljiva. Od koristi su starijim ljudima i rekonvalescentima dok ih djeca i mladi naprosto obožavaju. 

Od vitamina, u značajnijoj količini su u pilećem bijelom mesu prisutni vitamin B3 (niacin) i B6. Vitamin B3 sudjeluje u stvaranju hormona i stanica, pomaže cirkulaciju i ublažava upalne procese u organizmu.

Vitamin B6 igra nezamjenjivu ulogu u mnogim reakcijama metabolizma. Važan je za razvoj mozga nerođenog djeteta, te tijekom prvih mjeseci života. Potreba za njim stoga je izraženija tijekom trudnoće i dojenja.

Tu su i vitamin B12 kojega nema u namirnicama biljnog podrijetla, te selen; mineralna tvar antioksidativnog djelovanja. Važno je spomenuti kako su pileća prsa izvor željeza no ima ga manje nego u crvenom mesu; npr. junetini i svinjetini.     

Bijelo meso u kombinaciji s drugim namirnicama

Iako je bijelo meso lako probavljivo, ne znači da su sva jela koja ga sadrže lagana. Svjedočimo sve većem korištenju vrhnja za kuhanje u pripremi brzih jela.

Vrhnje je bogato mastima koje usporavaju probavu obroka. Nije stoga svejedno koja jela pripremamo. Pileća prsa u umaku od vrhnja obradovat će gurmane, no sigurno nisu najsretnije rješenje za starije ljude.  

Bijelo meso peradi u prehrani sportaša

Pileća i pureća prsa izvrstan su izbor u fazi oporavka sportaša. Njihove bjelančevine su visokovrijedne što znači da sadrže esencijalne aminokiseline (one koje organizam ne može sam sintetizirati pa ih je potrebno unositi hranom) u količini i omjerima koje podržavaju rast, razvoj i oporavak organizma.

Posljednje je od iznimne važnosti sportašima nakon treninga ili natjecanja. Nerijetko sportaši imaju dva ili više treninga odnosno krugova natjecanja u danu pa izbor kvalitetnih namirnica igra značajnu ulogu u postizanju spremnosti za pristupanje zahtjevnim tjelesnim naporima koji slijede.

Kombinacija bijelog mesa s povrćem, tjesteninom ili rižom pomoći će oporavak mišićnog tkiva, nadoknadu energije te ojačati antioksidativni status organizma općenito.    

Možemo li se danas „prirodno“ hraniti?

Po riječima jednog od naših najpoznatijih blogera, pretraživanje Googlea za riječ „recesija“ doseglo je najvišu razinu od recesije 2009....

SAZNAJTE VIŠE

Rižoto od piletine i povrća

Sastojci (za 4 osobe):

  • jedna pileća prsa
  • 10 šampinjona
  • 1 velika šalica riže
  • 2 luka
  • 2 mrkve
  • pola paprike
  • pola tikvice
  • pola patlidžana
  • pola rajčice
  • 4 jušne žlice ulja
  • pileći ili povrtni temeljac
  • peršin
  • sol, papar, lovorov list, crvena paprika
  • po želji mažuran, majčina dušica, vlasac i kurkuma
  • ribani tvrdi sir za posipanje

Priprema:

U prikladnoj posudi zagrijte ulje. Na njemu naglo, uz često miješanje, pržite piletinu izrezanu na kocke dok ne dobije rumenu boju. Izvadite piletinu na tanjur, a na ulju blago popržite usitnjeni luk.

Vratite piletinu na ulje, dodajte mrkvu izrezanu na kolutiće, smanjite vatru i pirjajte oko pet minuta uz često miješanje. Dodajte sol, papar, isjeckani peršinov list, mljevenu papriku, lovor i jušni temeljac. Promiješajte, zakuhajte, potom smanjite vatru te poklopite. Pirjajte uz povremeno miješanje oko 10 minuta.

Dodajte očišćene i izrezane gljive, papriku, tikvicu, patlidžan, rajčicu i još jušnog temeljca. Promiješajte i pirjajte oko 5 minuta.

Dodati opranu rižu, te po želji mažuran, majčinu dušicu, vlasac, kurkumu i jušnog temeljca da prekrije sve sastojke. Uz često miješanje i povremeno dolijevanje temeljca kuhajte dok riža ne omekša.

Kuhani rižoto pospite peršinovim listom i poslužite uz sezonsku salatu; salatu od kupusa zimi ili salatu od krastavaca i zelene salate ljeti.

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama