Oralno zdravlje - 17. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Filip Kolenko, dr. med. dent., Poliklinika IMED, ADIVA Plus sadržaj

Pro i kontra: može li žvakaća guma biti dobra za vaše zube?

Iako ste možda čuli da su žvakaće gume štetne za vaše oralno zdravlje, to nije cijela priča. Postoji više vrsta žvakaćih guma od kojih neke mogu biti i korisne

zvakaca guma zubi stetne za zube korisne

Uobičajene žvakaće gume sadrže šećer i o njima treba razmišljati kao i o svim ostalim slatkim poslasticama. Povećavaju vjerojatnost nastanka zubnog karijesa jer su vaši zubi izloženi šećeru dulje vrijeme nego samo u vrijeme obroka. Ove žvakaće gume mogu biti zabavne, ali trebali biste potražiti njihovu alternativu.

Dobre žvakaće gume bez šećera uz važnu napomenu

Klinička ispitivanja pokazala su da žvakanje žvakaće gume bez šećera tijekom 20 minuta nakon obroka može spriječiti nastanak karijesa. Bakterije plaka proizvode kiseline iz šećera u našoj hrani i piću koje polako otapaju caklinu i dentin zuba, stvarajući karijes. Plak je tanki, ljepljivi film koji se neprestano stvara na zubima. Sadrži mnoge vrste bakterija koje mogu uzrokovati karijes i bolesti desni.

Pokažite zube! Evo što biste trebali jesti za blistav osmijeh

Žvakanje žvakaće gume bez šećera povećava protok sline koja ispire hranu i ostatke s vaših zubi te neutralizira kiseline koje bakterije stvaraju u ustima. Povećani protok sline sa sobom nosi i više kalcija i fosfata koji pomažu u jačanju zubne cakline.

Imajte na umu da ako žvakaća guma bez šećera sadrži prehrambene kiseline (dodaju se zbog okusa) to nije poželjno jer te kiseline mogu uzrokovati erozije zuba. Za razliku od zubnog karijesa, erozije nisu uzrokovane šećerom ili bakterijama, već se javljaju kada kiselina otapa tvrda zubna tkiva. U ranim fazama, erozije mogu uzrokovati osjetljivost na hladnu hranu. Ne sadrže sve žvakaće gume bez šećera prehrambene kiseline i, općenito govoreći, žvakaća guma s okusom mente manje je erozivna od citrusnih i ostalih voćnih okusa.

Koje su tvari zaslužne za koristi

Kod žvakaćih guma bez šećera okus se dodaje zaslađivačima, najčešće ksilitol i sorbitol, koji otpuštaju okus tijekom vremena i ne uzrokuju karijes zuba. Ksilitol je zaslađivač koji se obično radi od brezine kore, a nalazi se u nekim bobicama, voću, povrću i gljivama. Slatkoće je jednake „običnom šećeru“. Ksilitol pomaže u sprječavanju lijepljenja bakterija plaka na površinu zuba. Istraživanja su pokazala da on može pomoći u sprječavanju nastanka karijesa zuba, pa čak i u preokretanju samog karijesnog procesa, pomažući nadomještanju minerala u zubnoj caklini.

Novi je pristup u pojačanju remineralizacije na temelju mliječnih derivata s kazein-fosfopeptidima (CPP-a) i amorfnog kalcijeva fosfata (ACP-a). Kliničko istraživanje pokazalo je da oni koji koriste žvakaće gume koje sadrže CPP-ACP imaju manji broj zubnih površina na kojima su se razvile karijesne lezije tijekom dvije godine istraživanja. Ova je skupina također imala veći broj karijesnih lezija koje su nazadovale ili su remineralizirane.

Novija istraživanja o učincima CPP-ACP u žvakaćim gumama pokazuju da sredstvo ne samo da može remineralizirati zube, već i smanjiti razinu štetnih bakterija u ustima. Statistički je značajno smanjenje slinovnog Streptococcus mutans – bakterije povezane sa zubnim karijesom – kod ispitanika koji su svakodnevno žvakali CPP-ACP žvakaću gumu tijekom tri tjedna.

Pomoć kod suhih usta i zadaha

Suha usta i zadah često su uzrokovani smanjenim protokom sline. Žvakanje žvakaće gume bez šećera može biti posebno korisno osobama s visokim rizikom od nastanka karijesa, posebice onima sa smanjenom proizvodnjom sline zbog lijekova ili zdravstvenih stanja. Simptomi suhoće usta i neugodnog zadaha mogu se smanjiti.

soda bikarbona zubi ciscenje izbjeljivanje pasta za zube

Je li dobro koristiti sodu bikarbonu umjesto paste za zube?

Važno je biti oprezan pri čitanju recepata na internetu za pripravak zubne paste koji uključuju sodu bikarbonu, zabluda je...

SAZNAJTE VIŠE

Važno je znati

Žvakaća guma se ne preporučuje svima koji imaju bilo kakvu bol u čeljusti ili simptome temporomandibularnog poremećaja.

Upamtite i podsjetite djecu da žvakanje žvakaćih guma, čak i guma bez šećera, nije zamjena za redovitu oralnu njegu usne šupljine te svakodnevno temeljito i pravilno provođenje oralne higijene.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button