Zdrava prehrana - 8. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivan Sović

Njegovo veličanstvo krastavac: Tako malo kalorija, a tako puno blagodati

Krastavac nam je uglavnom poznati kao dugo, tamnozeleno povrće glatke kože, iako postoji mnogo vrsta krastavaca različitih boja, oblika i tekstura. Bojom variraju od bijelih do žutih i narančastih, a oblikom od duguljastih i ovalnih do okruglih

krastavac ima malo kalorija

Krastavce možemo podijeliti u dvije osnovne kategorije: krastavci za salatu (svježi) i krastavci za kiseljenje. Svježi krastavci su veći, imaju deblju kožu i lakše se režu, a sorte za kiseljenje su manje i imaju tanju kožu.

Krastavac uspijeva u umjerenoj i tropskoj klimi pa ga ima diljem svijeta, a smatra se da potječe iz Indije i s Bliskog Istoka. Prvi put se spominje otprilike 2500. godine prije Krista. U Europu je donesen u 11., a u Ameriku u 16. stoljeću. Danas je najveći svjetski uzgajivač krastavaca Kina, a potom slijede Iran, Meksiko i Španjolska.

Istraživanja na životinjama dokazala su da ekstrakti krastavca pružaju specifičnu antioksidativnu zaštitu neutraliziranjem slobodnih radikala te povećanjem antioksidativnog kapaciteta

Protuupalna svojstva

Krastavac nije detaljno istražen poput ostalog povrća, ali to ne umanjuje njegovu nutritivnu vrijednost. Bogati je fitotvarima koje posjeduju antioksidativna i protuupalna svojstva, a ističu se lignani (pinoresinol) i flavonoidi (kvercetin, kemferol), čemu dodatno pridonosi i udio poznatih nutrijenata, poput vitamina C, beta-karotena i mangana.

>>Koža vam je suha i naborana, nokti lomljivi, a kosa bez sjaja? Ovdje je popis namirnica koje su vam potrebne za ljepotu i vitalnost…<<

Istraživanja na životinjama dokazala su da ekstrakti krastavca pružaju specifičnu antioksidativnu zaštitu neutraliziranjem slobodnih radikala te povećanjem antioksidativnog kapaciteta. Istim istraživanjima dokazana je inhibicija upalnih enzima, što krastavcu daje i protuupalna svojstva. Krastavac sadrži još jednu fitotvar – kukurbitacin, koji mu daje gorkast okus (pogotovo kad je star). Najnovija istraživanja, zasad u početnoj fazi te provođena samo u laboratoriju, usmjerena su upravo na te spojeve i njihovo potencijalno antikancerogeno djelovanje.

Za energiju, ljepotu i zdravlje

Od standardnih nutrijenata, uz već spomenuti antioksidativni vitamin C i beta-karoten, potrebno je osvrnuti se i na biotin te vitamin B1, koji su bitni za stvaranje energije, zdravlje kože i živčanog sustava. Od minerala su u krastavcu, uz mangan, zastupljeni antioksidativni bakar, kalij koji je važan za održavanje krvnog tlaka i zdravlje bubrega, fosfor – glavni element za izgradnju kostiju te magnezij koji je potreban za pravilno funkcioniranje mišića i živčanog sustava.

Svjež krastavac je namirnica izraženih antioksidativnih svojstava i male kalorijske vrijednosti. Većina nutrijenata sadržana je u kori i sjemenkama, ali se kora obično odstranjuje prije konzumiranja. Odličan su dodatak miješanim salatama, salati od tune ili piletine, a vrlo su ukusni i kao samostalna salata, začinjeni uljem, octom i malo soli. Osvježavajućeg je okusa, i to ga čini odličnom namirnicom za vruće ljetne dane.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button