Muško zdravlje - 2. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Muška inkontinencija i zaštita: 1 od 4 muškarca iznad 40. ima problem s istjecanjem urina

Muška inkontinencija je problem o kojem ne treba šutjeti, već kada primjetite istjecanje urina, štitnici za inkontinenciju bit će vam od pomoći. Na taj način neprimjetno riješite problem koji vas sputava u svakodnevnim aktivnostima

Muška inkontinencija i TENA Men štitnici za inkontinenciju

Ublažite utjecaj inkontinencije i ovaj mjesec u ADIVA ljekarnama potražite TENA Men štitnike na popustu od 15%. Akcija traje od 1. do 30. rujna 2019.

Sigurno ste već ranije čuli za pojam muška inkontinencija, no jeste li znali da jednom od četiri muškarca istjecanje urina predstavlja problem o kojemu najčešće šute, dok bi štitnici za inkontinenciju mogli postati njihovo neprimjetno rješenje za problem koji ih sputava u svakodnevnim aktivnostima.

Kliknite i preuzmite svoj besplatni uzorak TENA Men štitnika za muškarce

Inkontinencija urina predstavlja nemogućnost kontroliranja ili zadržavanja mokraće te osobama koje pate od nje predstavlja znatan socijalni i higijenski problem. Pogođeni često prekasno posjete liječnika, izbjegavaju društveni život, srame se i povlače u sebe.

Upravo zato što utječe na svakodnevni život, inkontinencija predstavlja velik javnozdravstveni problem jer značajno narušava međuljudske odnose i emocionalno stanje pogođenog.

Bolest prostate je jedan od najčešćih zdravstvenih problema s kojim se suočavaju muškarci te spada u najčešća oboljenja muškaraca srednje i starije životne dobi. Pročitajte više

Muška inkontinencija je stvaran izazov

Iako je nešto češća u žena, jedan od četiri muškarca nakon četrdesete godine života ima problem s istjecanjem urina. Mnogi muškarci koji imaju istjecanje urina ustručavaju se društvenih aktivnosti. Strah od istjecanja urina postaje značajna prepreka u obiteljskim odnosima, odnosima s partnericom te s drugim ljudima. Strah zbog gubitka kontrole mokraćnog mjehura i strah od mirisa urina utječe na izostanak s posla, izbjegavanje druženja, ograničenja izlaska zbog pristupa toaletu, kao i izbjegavanje spolnih odnosa i intimnosti. Ovaj strah može prerasti u tjeskobu, osjećaj krivnje, smanjeno samopoštovanje, pa i depresiju.

Mijenja se slika o vlastitom tijelu, a inkontinecija potiče strah od starenja, slabosti, nemoći.  No, pravodobno prepoznavanje i priznavanje problema te savjetovanje sa stručnjakom značajno utječe na uspješnost liječenja te na upotrebu kvalitetne zaštite koja osigurava samopouzdanje i omogućuje aktivno sudjelovanje u društvenom životu. Razgovor sa stručnjakom, ali i s drugim ljudima pomaže u osvještavanju da niste jedini koji pate. Stoga je dobro i podijeliti te razmijeniti iskustva samopomoći.

Postoje razne vrste inkontinencije, ali one najčešće su urgentna inkontinencija i kapanja. Također su poznate i kao kapanje nakon mokrenja te terminalno kapanje. Nerijetko se javlja njihova kombinacija.

Ako i vas muči inkontinencija te vas zanima koja bi bila najbolja zaštita, savjet potražite kod svog ADIVA ljekarnika

Urgentna inkontinencija i kapanja

Pojam urgentna inkontinencija odnosi se na nenamjerno istjecanje s intenzivnim osjećajem potrebe ispuštanja urina. Ovo stanje mogu uzrokovati brojni čimbenici. Ponajprije su to preaktivni mišići mokraćnog mjehura, koji uzrokuju nenamjerne kontrakcije zbog čega oboljeli ima osjećaj da mora ispustiti urin. Uzrok može biti i upala mokraćnih putova ili bubrežni kamenci. Također se može razviti i kao komplikacija neuroloških bolesti (udar, Parkinsonova bolest ili multipla skleroza), dijabetesa ili srčanih bolesti.

Stresna inkontinencija je nenamjerno istjecanje urina zbog napora ili naprezanja mjehura, primjerice kod kašlja, smijanja ili kihanja. Nastaje kad oslabe mišići i ligamenti dna zdjelice koji podupiru mjehur te postaju preslabi da bi zadržali urin. Ova vrsta inkontinencije uglavnom se javlja kod žena, no približno 1% muškaraca može je razviti nakon operacije prostate.

Preljevna urinarna inkontinencija označava nenamjerno istjecanje uz istodobno pun mjehur koje je često uzrokovano problemima s povećanom prostatom.

Tip inkontinencije, odnosno njene uzroke, a time i liječenje određuje liječnik. Savjetovanje sa zdravstvenim stručnjakom nužno je za uspješno rješavanje utjecaja inkontinencije na svakodnevni život.

Urinarna tegoba je česta pojava

Inkontinencija – tegoba koju i muškarci dobro poznaju

O urinarnoj inkontinenciji većinom se govori kao o ženskoj tegobi zato što se često pojavljuje u trudnoći i nakon...

SAZNAJTE VIŠE

Savjeti za ublažavanje problema inkontinecije

  • Pomokrite se prije planirane aktivnosti kako biste se opustili
  • Unaprijed saznajte gdje je toalet u prostoru u kojem se nalazite, kako ga ne biste tražili kad osjetite naglu potrebu
  • Nemojte unositi manje tekućine zbog straha da ne dođe do istjecanja urina. Manji unos tekućine uzrokuje dehidraciju i koncentriranje urina, čime se javlja snažniji pritisak
  • Iako je važno piti dovoljno tekućine, smanjite čaj, kavu i alkohol jer oni potiču veće izlučivanje urina
  • Zatražite stručnjaka da vas poduči vježbama za jačanje mišića dna zdjelice i budite ustrajni u vježbanju. Iznenadit ćete se koliko vam ove vježbe mogu pomoći
  • Koristite kvalitetnu zaštitu posebno oblikovanim štitnicima za muškarce koji su vrlo diskretni, a istodobno udobni. Razlikuju se prema različitoj sposobnosti upijanja, od laganih i tankih štitnika, do donjeg rublja s velikom moći upijanja ovisno o težini problema, ali i vrsti planirane aktivnosti i duljini boravka izvan kuće

Svoj besplatni uzorak štitnika za muškarce potražite na www.tena.hr

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button