Zdrava prehrana - 26. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Iva Savić, www.culinary-postcards.com, ADIVA Plus sadržaj

Ukusni i zdravi obroci iz blendera

Blenderi se danas nalaze gotovo u svakom domaćinstvu, prvenstveno s ciljem pripreme smoothieja. Međutim, izvrsno mogu poslužiti i u pripremi juha, umaka, namaza, pesta, palačinki, sladoleda… Mogućnosti su brojne, pitanje je samo snage uređaja

kako koristiti blender za smoothie palacinke

Iako se mnogi odlučuju na kupnju blendera prvenstveno radi pripreme smoothieja, blender može poslužiti za pripremu puno više obroka. No, da bi bio prikladan za takvu višestruku namjenu, treba pripaziti na njegove karakteristike – veličinu posude, snagu motora, broj i položaj noževa i drugo. Stoga naše prijedloge i ostale recepte uz pomoć blendera uzmite s rezervom, imajući na umu mogućnosti svog blendera ili, ako se odlučujete na kupnju jednog, dobro se raspitajte.

Juha i palačinke iz blendera

Krenimo redom po jednostavnosti. Dakle, ako vaš blender može napraviti smoothie, sigurno će moći napraviti i krem juhu. Većina blendera će uz dodatak tekućine moći izmiksati krute namirnice, a pogotovo kuhano voće i povrće. Stoga, osim voća, u svoj blender slobodno stavite i povrće; kako u smoothie, tako i u juhu.

Na tom tragu (blendanja uz dodatak tekućine), predlažem da u njemu pokušate pripremiti i smjesu za palačinke. Jednostavno ubacite sve sastojke u blender, pa ćete u roku od 15 sekundi imati spremnu smjesu za pečenje! Osim toga, vrlo je praktično ulijevati smjesu izravno iz blendera u vruću tavicu.

Jači blenderi za recepte bez tekućine

Kad govorimo o slasticama, u nešto jačem blenderu ćete moći pripremiti i sladoled na bazi smrznutog voća. Tajna pripreme takvog sladoleda je da voće bude dovoljno jako smrznuto i u manjim komadima. S obzirom na to da je najbolja baza takvog sladoleda banana jer je slatka i kremasta, prije zamrzavanja narežite je na kolutiće i rasporedite u jednom sloju, kako se kolutići ne bi spojili.

S druge strane, blendanje namirnica bez dodatka tekućine neće biti izvedivo u svim blenderima. Uz neke ozbiljnije kućne ili poluprofesionalne blendere, možete nabaviti i posudu za takozvano „suho miksanje“. Ona je manjeg volumena, ima drugačije noževe te vam pruža i druge mogućnosti blendanja. U takvim posudama možete, primjerice, pripremiti pesto, razne vrste slanih i slatkih namaza, pa čak i čisti (100 %) namaz od orašida. S obzirom na to da je većina orašida vrlo čvrste teksture i teško se blenda, preporučujem da ih prije blendanja tostirate, odnosno prepečete na suho osam do deset minuta, bilo u pećnici na 170 ℃ ili na tavici debljeg dna.

Sladoled s okusom karamele iz blendera

Sastojci za sladoled (baza):

  • 420 g oguljenih, zaleđenih banana, narezanih na deblje kolutiće (3 srednje velike ili 4 manje banane),
  • 240 ml punomasnog kokosovog mlijeka, dobro ohlađenog,
  • 1 žlica kokosovog šećera,
  • ½ žličice vanilije u prahu ili nekoliko kapi ekstrakta

Sastojci za „karamelu“:

  • 150 g svježih datulja,
  • 1 žlica kokosovog šećera,
  • 60 ml sojinog mlijeka,
  • 1 žličica melase (izborno),
  • prstohvat soli

Priprema: Datulje očistite od koštica pa ih prelijte s vrućom vodom da omekšaju kako biste ih lakše smiksali. U lončiću ugrijte mlijeko, šećer, sol i melasu. Nakon 10 minuta ocijedite datulje, pa ih zajedno s mlijekom prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete nešto nalik namazu. Ostavite smjesu sa strane da se hladi dok pripremate sladoled.

Banane stavite u blender i nakon kratkog blendanja (15 sekundi) dobit ćete teksturu mrvica leda. Dodajte kokosovo mlijeko, šećer i vaniliju te nastavite blendati dok ne postignete kremastu konzistenciju. U posudu pogodnu za zamrzavanje istresite pola količine sladoleda, malo poravnajte, pa preko njega stavite oko pola količine pripremljene karamele te ju rasporedite po cijeloj površini sladoleda. Ponovite postupak s ostatkom sladoleda i karamele. Sladoled stavite u zamrzivač na minimalno tri sata. Ako sladoled stoji dulje, izvadite ga iz zamrzivača pet do deset minuta prije posluživanja kako bi omekšao. Po želji poslužite s listićima tostiranog kokos čipsa.

biljna-mlijeka-mlijeko-kalcij-biljni-napitci

Iskušajte alternative za „klasično“ mlijeko: napravite sami svoja biljna mlijeka!

Biljna mlijeka su ukusna i hranjiva, a sojino i bademovo mlijeko obiluju i kalcijem, stoga naučite kako pripremiti...

SAZNAJTE VIŠE

Čokoladni namaz od lješnjaka

Sastojci:

  • 200 g lješnjaka,
  • 150 g čokolade po izboru (predlažem s min. 50% kakao dijelova),
  • 1 žlica čistog kakaa u prahu,
  • prstohvat soli.

Priprema: Lješnjake tostirajte 8 do 10 minuta u pećnici na 170 ℃. Dok su još topli, uz pomoć vlažne krpe im skinite kožicu, pa ih prebacite u blender, dodajte prstohvat soli, i blendajte dok se ne pretvore u kremasti, glatki namaz. Ovisno o blenderu, za to vam može trebati i do 10 minuta. Za to vrijeme na pari otopite čokoladu, pa je dodajte u pastu od lješnjaka, dodajte kakao i sve dobro promiješajte. Ostatak prebacite u staklenku, dobro zatvorite i potrošite u roku od dva tjedna.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button