Zdrava prehrana - 26. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Iva Savić, www.culinary-postcards.com

Tajna pripreme kremastog i slasnog domaćeg sladoleda

Upustite li se u izradu domaćeg sladoleda, moramo vas upozoriti - mogli biste brzo i lako zaboraviti one kupovne

kremasti domaći sladoled za ljeto

Potaknuta činjenicom da većina industrijskih sladoleda koje možemo naći u ponudi ima loš sastav i puno nepotrebnih sastojaka, a i većina ih je nekako istog, nedefiniranog slatkog okusa, prije nekoliko godina počela sam redovito sama izrađivati sladoled.  Nevjerojatno je kako kod kuće, uz minimalno opreme, možete napraviti ukusne okuse.

Ovdje ne govorimo o onom „pravom“ sladoledu za koji vam je potreban uređaj za izradu sladoleda niti onom za čiju se pripremu koriste jaja i mlijeko. Riječ je o jednostavnijoj i zdravijoj alternativi koja se može pripremati u različitim kombinacijama. Upravo zbog toga ovi sladoledi nisu toliko teški i prepuni praznih kalorija, a uz pravi recept i naše savjete vaš kućni sladoled bit će dovoljno kremast i slastan da ćete uz njega zaboraviti onaj kupovni.

Rajčica, jabuka, jaja: 12 namirnica koje ste cijeli život krivo pohranjivali

Na štapiću ili u posudi

Sladoled možete pripremiti u kalupima (sa štapićem) ili u velikoj posudi pa naknadno poslužiti u zdjelicama. Prednost kalupa je što dobivate gotov proizvod koji odmah nakon zamrzavanja možete poslužiti, a posebno je privlačan djeci jer ih podsjeća na kupovne sladolede pa s njima mogu trčati uokolo.

Ako pak sladoled zamrzavate u velikoj zdjeli, potrebno je imati na umu da će mu trebati više vremena da se zamrzne te bi se mogao neravnomjerno i jako zamrznuti, što će otežati njegovo vađenje i posluživanje. Stoga, ako se ipak odlučite za ovu varijantu, nakon stavljanja u zamrzivač sladoled svakih pola do sat vremena promiješajte, dokle god je to moguće, kako biste spriječili formiranje ledenih nakupina te ga 15-ak minuta prije posluživanja držite na sobnoj temperaturi kako bi omekšao.

U ovom članku donosimo vam recepte za različite vrste sladoleda. S obzirom na to da su ukusi različiti, nastojali smo se približiti svima, barem u onoj osnovnoj podjeli: voćni i čokoladni. No nemojte stati na tome! Eksperimentirajte sami raznim vrstama voća i različitim bazama, oduševit ćete se kakve sve slasne kombinacije možete kreirati.

Korisne napomene

  • Nabavite kalupe (i štapiće) za sladoled, u veličini koja vam idealno odgovara za porciju (oko 150 – 180 ml), a koje ćete naći u većim trgovačkim lancima. Ako ih i nemate, ulijte sladoled u neke silikonske ili plastične čaše koje mogu ići u zamrzivač, a u sredinu zabodite štapić.
  • Volite li više kremaste sladolede, kao bazu koristite jogurt ili kiselo vrhnje, odnosno kokosovo ili mlijeko indijskih oraščića za varijantu bez mlijeka.
  • Nemojte se previše opterećivati količinama iz recepta. Ako i stavite malo više ili malo manje bilo čega od navedenog, sladoled neće biti loš!
  • Napomena vezana isključivo uz recepte u prilogu: količine u svakom receptu variraju između 700 i 800 ml sladoleda pa s obzirom na to, prilagodite broj kalupa i čašica, odnosno veličinu posude koju ćete koristiti.
  • U receptu za sladoled od breskve među sastojcima naići ćete na kokosovo vrhnje. Riječ je o sloju masnoće koji se nataloži u konzervi punomasnog kokosova mlijeka kad mlijeko držite u hladnjaku barem 24 sata. Od jedne konzerve mlijeka dobit ćete oko četiri žlice tog vrhnja. Umjesto toga možete koristiti i gotovu kokosovu kremu, koju možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane ili pak onima specijaliziranim za etničke kuhinje.
brownies bez šećera

Slatko bez šećera: Recept za browniese koji će vas oduševiti

U novije vrijeme sve veći broj istraživanja usmjeren je na utjecaj velike konzumacije šećera na zdravlje ljudi, pa mnogi...

SAZNAJTE VIŠE

Sladoled od breskve

U kategoriji voćnih, sladoled od breskve je pobjednik. Ako želite nagovoriti svoje mlađe ukućane da isprobaju kućni sladoled, predlažem da počnete s ovim.

Sastojci:

  • 3 breskve
  • 6 žlica čvrstog jogurta
  • 1 žlica meda (ili drugog prirodnog zaslađivača)
  • 2 žlice kokosova vrhnja

Priprema:

Operite i ogulite breskve pa ih narežite na komade veličine zalogaja. Stavite ih u blender ili visoku čašu od štapnog miksera, dodajte im sve ostale sastojke i miksajte dok smjesa ne postane jednolična. Ulijte u kalupe i držite u zamrzivaču najmanje šest sati.

Krem sladoled s trešnjama i cimetom

Za razliku od sladoleda na bazi jogurta, ovaj je puno kremastiji i masniji, a okus voća, što zbog vrste voća, što zbog začina i pirjanja, mnogo intenzivniji. Zbog toga je ovaj sladoled puno bliži “pravom” pa nipošto ne preskačite ovaj recept.

Sastojci:

  • 440 g otkoštenih trešanja (oko 600 g neočišćenih)
  • 2 žličice cimeta
  • 4 žlice (60 g) meda
  • 200 g čvrstog jogurta
  • 200 g mascarpone sira

Priprema:

Trešnje očistite od koštica, dodajte im cimet i med. Pirjajte ih u lončiću na laganoj vatri 15-20 minuta dok ne omekšaju te stavite sa strane da se ohlade. Dok se trešnje pirjaju, u posudi u kojoj ćete praviti sladoled izmiksajte jogurt i mascarpone. Osim mikserom, sastojke možete promiješati i žlicom ili pjenjačom. Važno je da se sir dobro izradi i jednolično pomiješa s jogurtom. Propirjane trešnje štapnim mikserom usitnite i pustite da se ohlade (možete ostaviti koji komadić trešnje). Lagano ih umiješajte u smjesu od jogurta i sira. Gotovu smjesu istresite u plastičnu posudu odgovarajuće zapremnine ili punite kalupe za sladoled (na štapiću). Stavite ih u zamrzivač na nekoliko sati (za male kalupe bit će potrebna 2-3 sata, a za veliki kalup najmanje 5-6 sati).

Sladoled od čokolade

Tajna slatkoće i kremoznosti ovog sladoleda je u zamrznutim zrelim bananama i dodatku indijskih oraščića. Za izradu ovog sladoleda trebat će vam blender jače snage i jakih noževa.

Sastojci:

  • 500 g zrelih banana (6 manjih banana)
  • 1/3 šalice namočenih indijskih oraščića
  • 3 žlice sirova kakaa
  • 1/2 šalice svježih datulja (6 – 8 kom)
  • 2-3 žlice rižina ili drugog biljnog napitka (da pomognete pokrenuti blender)
  • kakao zrnca za posipanje

Priprema:

Banane ogulite, narežite na kolutove i stavite u zamrzivač najmanje dva sata ili preko noći (pa i više dana) na plehu obloženom papirom za pečenje ili u vrećici, pazeći da se ne zalijepe. Indijske oraščiće namočite najmanje dva sata prije pripreme sladoleda. U blender stavite sve sastojke i blendajte dok ne dobijete gustu smjesu nalik sladoledu. Poslužite odmah.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button