Zdrava prehrana - 26. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Iva Savić, www.culinary-postcards.com, ADIVA Plus sadržaj

Iskušajte alternative za „klasično“ mlijeko: napravite sami svoja biljna mlijeka!

Biljna mlijeka su ukusna i hranjiva, a pritom sojino i bademovo mlijeko obiluju i kalcijem. Naučite kako da sami pripremite domaći biljni napitak

biljna-mlijeka-mlijeko-kalcij-biljni-napitci

Mlijeko, kravlje ili kozje, koje se još uvijek najčešće konzumira, danas je vrlo lako zamijeniti biljnom alternativom. Mlijeko ili napitak od badema, riže, zobi, kokosa ili soje, neke su od njegovih najčešćih zamjena. Budući da se međusobno razlikuju po okusu, gustoći i načinu na koji reagiraju prilikom zagrijavanja, važno je upoznati se sa svima te izabrati ono koje vam najviše odgovara. Gotovo bez razlike, sva ova mlijeka vjerno mogu u kuhinji zamijeniti kravlje mlijeko.

Tajna pripreme kremastog i slasnog domaćeg sladoleda

U nutritivnom smislu, biljna mlijeka su hranjiva, svako na svoj način. Ako brinete o kalciju, koji se redovito ističe kao važna dobrobit kravljeg mlijeka te se pitate možete li ga dobiti i u biljnom napitku, vaš izbor mogu biti sojino ili bademovo mlijeko. Oba mlijeka također obiluju ovim mineralom, a možete  jednostavno potražiti i kupovna biljna mlijeka s dodanim kalcijem.

Iako su biljni napitci već široko dostupni i kod nas, možete ih lako pripremiti i sami. Trebat će vam stotinjak grama orašastog ploda ili sjemenki ili žitarice po izboru, voda i jak blender. Toliko je jednostavno!

Napravite sami biljne napitke

U nastavku donosimo recept za dva biljna napitka koja je vrlo lako napraviti kod kuće, a osim toga, tako pripremljeno mlijeko često je i kvalitetnije te povoljnije od kupovnog. Riječ je o zobenom i bademovom mlijeku (napitku).

Međutim, to je tek početak jer umjesto badema možete izabrati lješnjak, orah ili konoplju, a uz odabranu glavnu namirnicu dodati najrazličitije dodatke kako biste pripremili svoj novi omiljeni napitak.

Mlijeko od zobi (zobeno mlijeko)

Jednu šalicu (250 ml) zobenih pahuljica namočite u dvije šalice (500 ml) vode te ostavite stajati najmanje sat vremena, a još bolje preko noći (po vrućinama preporučujem držati u frižideru). Nakon namakanja, zobene pahuljice isperite i ocijedite pa ih ubacite u blender zajedno s četiri šalice (1 litra) vode i prstohvatom soli. Blendajte ih dok se pahuljice gotovo potpuno ne usitne, a voda postane gušća i mutnija. Ako želite slađi napitak, možete dodati jednu do dvije datulje ili malo drugog zaslađivača po želji. Dobiveni napitak procijedite kroz gazu, prebacite u staklenku (ili bocu), dobro zatvorite i držite u frižideru. Konzumirajte u roku od tri dana.

Tijekom stajanja napitka, doći će do odvajanja gustog dijela i vode što je normalno. Zato prije konzumacije samo protresite bocu, odnosno staklenku.

Ovaj osnovni recept možete lako prilagoditi svojim željama i učiniti zanimljivijim dodavanjem vanilije ili cimeta, ili pak uz dodatak kakaa napraviti čokoladno zobeno mlijeko.

Bademovo mlijeko

Jednu šalicu (250 ml) badema namočite u 0,5 L vode, najmanje 8 sati (preko noći). Bademe ocijedite, isperite pod mlazom vode i ubacite u blender s tri šalice vode (750 ml). Dodajte prstohvat soli i malo sladila po želji (datulja ili javorov sirup) pa blendajte dok se bademi najfinije usitne. S jačim blenderom to će trajati oko jedne minute, a sa slabijim malo duže. Dobit ćete gustu tekućinu u kojoj će ostati sitne čestice badema pa je procijedite kroz sito ili gazu, u kojem će vam ostati pulpa od badema. To što ste dobili nakon cijeđenja je tzv. mlijeko, odnosno napitak od badema. Pohranjeno u čistoj staklenci i dobro zatvoreno može stajati u frižideru do tri dana. Dok stoji, moguće je da dođe do odvajanja gušćeg dijela od vode pa napitak dobro promiješajte prije upotrebe.

Ovaj napitak također možete napraviti u čokoladnoj varijanti.

Upotreba biljnih napitaka

Svi biljni napitci mogu se koristiti bez zagrijavanja. Dakle, možete ih konzumirati kao napitak, dodati ih u smoothie, kavu ili koristiti kao bazu za hladnu kašu za doručak. Izbor napitka za svaku od ovih primjena ovisit će o vašim osobnim preferencijama, ali na temelju njihove gustoće i okusa možemo općenito reći da će za kavu biti najbolje sojino ili zobeno mlijeko (ili kombinacija ta dva).

vegetarijanstvo savjeti za pocetnike vodic prehrana

Vegetarijanstvo za početnike: prvi koraci u promjeni prehrane

Neovisno o razlogu koji vas je potakao na vegetarijansku prehranu, vodič i savjeti za početnike će vam pomoći kako...

SAZNAJTE VIŠE

Po pitanju zagrijavanja biljnih napitaka, možemo načelno reći da sa zagrijavanjem većina tih mlijeka (osim sojinog, rižinog i kokosovog) dosta gubi na hranjivosti i može promijeniti svoja svojstva. Stoga ne preporučujemo zagrijavanje mlijeka badema, lješnjaka i konoplje. Jelo koje pripremate, primjerice toplu kašu, možete napraviti na bazi vode ili drugog napitka, a navedena mlijeka možete dodati na kraju zbog okusa.

Ipak, neki od biljnih napitaka su vrlo pogodni za pripremu toplih jela. Sojino mlijeko možete koristiti za pripremu palačinki, ali i kuhati dulje, primjerice za pripremu tople kaše, griza ili kao dodatak za umak ili za bešamel. Kokosovo mlijeko (punomasno, ne rijetki napitak) odlično je u pripremi egzotičnih jela, posebice recepata tajlandske i indijske kuhinje, kao što je popularni curry, a bit će jako ukusan dodatak i toplim napitcima ili kašama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button