Obiteljsko zdravlje - 5. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Divertikuli: uzroci, simptomi i liječenje

Divertikuli su promjene u crijevima koje uglavnom možemo kontrolirati zdravim načinom prehrane, odgovarajućom tjelesnom težinom i kretanjem te tako izbjeći vrlo neugodnu pojavu njihove infekcije – divertikulitisa

Divertikuli - uzroci, simptomi i lijecenje

Prema Hrvatskoj enciklopediji, divertikul (novolat. diverticulum, od lat. diverticulum: stranputica) je vrećasto ili stožasto ograničeno izbočenje stijenke cjevastog ili šupljeg organa, najčešće na jednjaku, crijevu i mokraćnome mjehuru.

Divertikuloza i divertikulitis

Divertikuli se javljaju najčešće u području debelog crijeva i to uglavnom kod osoba u dobi iznad 40 godina. Većina ljudi s divertikulama ne dobije nikakve simptome te niti znaju da ih imaju. Obično se nađu prilikom kolonoskopije. Takvo stanje se naziva divertikuloza.

Koje su najčešće bolesti probavnog sustava, kako ih prepoznati i liječiti?

No, kada divertikuli uzrokuju simptome, kao što je bol u donjem dijelu trbuha, mučninu, povraćanje, probleme sa stolicom tada govorimo o divertikulitisu.

Uzroci

Još uvijek se ne zna zašto nastaju divertikuli. Smatra se da nastaju zbog povećanja tlaka unutar crijeva na mjestu gdje krvni sud ulazi u stijenku crijeva. Pretpostavlja se da nastaje kod ljudi koji u svoju prehranu ne unose dovoljno hrane bogate vlaknima. Sadržaj crijeva je u takvom slučaju manji i čvršći te je, s jedne strane, potreban veći tlak da ga se istisne prema čmaru, a ta manja stolica dovodi do suženja crijeva.

Rizični čimbenici za razvoj divertikula su:

  • starija dob,
  • povećana tjelesna težina,
  • nedostatak vježbe i kretanja,
  • pušenje,
  • prehrana bogata životinjskim mastima, a siromašna vlaknima.

Neki lijekovi, kao što su lijekovi protiv bolova i steroidi, mogu povećati šanse za stvaranje divertikula. To ne znači da ih u slučaju potrebe ne uzimate, ali ako se pridržavate zdrave prehrane i krećete se, onda ćete si moći bez veće brige „priuštiti“ analgetik.

Simptomi

Većina pacijenata kod kojih se razviju divertikuli ne razvija simptome (njih do 75%), dok se kod 25% razvija klinička slika divertikulitisa, odnosno upale divertikula.

Simptomi divertikularne bolesti uključuju:

  • bol u trbuhu (obično u donjem lijevom kvadrantu jer se ondje najčešće i pojavljuju divertikuli). Bol nije stalna, a pogoršava se nakon jela,
  • proljev ili zatvor ili oboje,
  • smanjenje tegoba nakon stolice i vjetrova,
  • povraćanje,
  • mučnina,
  • krv u stolici.

U slučaju pojave povišene tjelesne temperature potrebno je odmah javiti se svom liječniku koji će vam, u slučaju manjih tegoba, propisati antibiotik, a ako smatra potrebnim, uputit će vas na kirurgiju i/ili internu. U slučaju vrlo jakih bolova u trbuhu te pojave veće količine krvi u stolici (a ne samo u tragovima) potrebno je odmah se javiti liječniku.

Dijagnoza i liječenje

Do dijagnoze divertikuloze dolazi se uglavnom kolonoskopijom. Tegobe koje pacijenti imaju su vrlo slične tegobama pacijenata s karcinomom debelog crijeva, iritabilnim kolonom ili celijakijom. Pored kolonoskopije, često se radi CT debelog crijeva s kontrastom.

Liječenje divertikulitisa se sastoji od dijetalnog režima, uzimanja antibiotika, a vrlo rijetko je potrebno i kirurško liječenje.

Preporuke za dijetalnu prehranu

Dijetalna prehrana je ustvari najvažnija u sprečavanju daljnjeg razvoja divertikuloze te dobivanja divertikulitisa. Koliko je to bitno, govori i slučaj iz moje prakse kada je pacijentica, unatoč pismeno dobivenim uputama, pojela veću količinu trešanja i to onih s košticama. Zbog toga je morala obaviti niz pretraga na kirurgiji i internoj. Osjećala je jake bolove i bespotrebno popila turu antibiotika.

  • Po pitanju prehrane, važno je u većem omjeru uključiti žitarice bogate vlaknima kao što su mekinje, heljda, zob, ječam, te grahorice, integralni kruh, graham kruh, peciva sa sjemenkama, svježe i neoguljeno voće, suho voće, orašaste plodove, mahunarke i lisnato povrće.
  • Jogurt i kefir su od velike koristi.
akutne crijevne bolesti

Prepoznajte simptome akutnih crijevnih bolesti prije nego što bude prekasno

Akutne crijevne bolesti su među najčešćim zaraznim bolestima u svijetu. U Hrvatskoj je najveća učestalost bakterijskih crijevnih infekcija od...

SAZNAJTE VIŠE
  • Korisne su i biljke bogate vlaknima: zobena kaša, jabuke, ječam, zob, leća, kruške, jagode, orašasti plodovi, sjemenke lana, borovnice, krastavci, šljive, prokulica.
  • Netopiva prehrambena vlakna ulaze gotovo nepromijenjena kroz probavni trakt te se preporučuju u prehrani. Namirnice bogate netopivim prehrambenim vlaknima su smeđa riža i rižine mekinje, pšenične mekinje, zob, kora jabuke, ječam, sjemenke i orašasti plodovi, artičoka, smokve, brokula, rajčica, mahune, zeleno lisnato povrće, grožđe, grah. Tu se mora misliti o grožđu te ga izbjegavati ako sadrži koštice.

Zaključno

Divertikuli su promjene u crijevima koje se uglavnom zdravim načinom prehrane, odgovarajućom tjelesnom težinom i kretanjem mogu kontrolirati te se tako može izbjeći vrlo neugodna pojava njihove infekcije – divertikulitis. Ona, u najboljem slučaju, završava liječenjem s antibioticima, a u najgorem s operacijom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button