Riječ farmaceuta - 17. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Koristan učinak omiljene namirnice: Hodajte bolje uz kakao

Studija američkog Nacionalnog instituta za starenje pod nazivom COCOA-PAD pokazala je kako kakao može pomoći kod bolesti perifernih arterija nogu

kakaovac kakao

Nakon šest mjeseci ispitanici koji su pili kakao (dobiven iz biljke kakaovac) mogli su znatno bolje prohodati šest minuta. To jest mogli su prijeći veću udaljenost u mjerenom periodu, te su imali i bolji status mišića nogu.

Rezultat je to nedavno objavljene studije američkog Nacionalnog instituta za starenje pod nazivom COCOA-PAD. U njoj su znanstvenici istraživali korisne učinke kakaa na bolest perifernih arterija nogu te došli do zanimljivih rezultata o njegovu blagotvornom učinku.

Kakao, maca i matcha: Koncentrati zdravlja u prahu

Periferna vaskularna bolest

Bolest perifernih arterija ili periferna vaskularna bolest nastaje zbog ateroskleroze u arterijama nogu. Zbog aterosklerotičnih promjena, odnosno nakupina u arterijama, dolazi do smetnje protoka krvi, što u blažem stupnju izaziva neugodu u nogama, trnce, blage bolove, a u teškom stupnju opstrukcije krvnih žila uzrokuju jaču bol i u mirovanju, atrofiju kože, ulkuse, pa i gangrenu zbog propadanja tkiva. Češće se javlja kod osoba koje već imaju aterosklerotske promjene u drugim krvnim žilama, a one su češće kod oboljelih od srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka, povišenih masnoća u krvi, dijabetesa, ali i kod osoba koje puše ili imaju povišenu tjelesnu masu. Bolest se liječi kontroliranom tjelesnom aktivnošću, odnosno programiranim vježbama hodanja te, ovisno o težini promjena, najčešće antitrombocitnim lijekovima.

Kakaovac – hrana bogova

Kakaovac, latinskog naziva Theobroma cacao, što bi značilo «hrana bogova», drvo je tropskih predjela Južne Amerike koje naraste od sedam do dvadesetak metara, a njegov plod izgleda poput golemog lješnjaka u kojem se nalaze sjemenke slične grahu. U Europu ga je donio Kristofor Kolumbo. Iako u prirodi raste na području Amazone, danas se najviše uzgaja na plantažama zapadne Afrike, a kako je potražnja za njime golema, te i dalje raste, nerijetko se mogu čuti upozorenja o mogućoj nestašici. Sjeme kakaovca se prvo ostavi da fermentira, a potom se suši i prži te melje u prah koji nazivamo kakao. Najviše ga troši konditorska industrija u proizvodnji čokolade, zatim kozmetička industrija koja koristi kakao maslac, a posljednjih se godina sve više koristi sirovi kakao, odnosno neobrađene sjemenke kao superhrana.

Što sadrži kakao?

Kakao sadrži više od tri stotine kemijskih tvari, a posebno je bogat antioksidansima flavanolima, posebno epikatehinom te neki prehrambeni stručnjaci smatraju da ima najveći sadržaj antioksidansa od svih namirnica. Osim toga, sadrži teobromin koji pobuđuje organizam, slično kao i kofein no znatno slabije, zatim biljne proteine i masnoće, vlakna, minerale (posebno magnezij i željezo) te vitamine, najviše B skupine i vitamin E. Čini se da je za osjećaj ugode koji izaziva pijenje kakaa, a onda i jedenje tamne čokolade, odgovoran visok sadržaj triptofana, aminokiseline koja sudjeluje u sintezi neurotransmitora serotonina.

Kakao se danas preporučuje kao namirnica koja povoljno djeluje kod dijabetesa, srčanih bolesti, hipertenzije, povišenih masnoća u krvi, prevencije moždanog udara, no rijetke su prave znanstvene studije koje potvrđuju taj učinak kakaa. Znanstvenici s Harvarda objavili su vrlo zanimljivu studiju u kojoj je pokazan povoljan utjecaj kakaa na pamćenje pa time i na nešto manji rizik od razvoja različitih demencija.

Bolji status mišića nogu

Ova studija Nacionalnog instituta o utjecaju na krvne žile donjih ekstremiteta uspoređivala je osobe u 60. godini s dokazanom bolesti perifernih arterija, koji su dnevno konzumirali tri šalice napitka od kakaa koji je sadržavao 15 g kakaa sa 75 mg epikatehina te ih uspoređivala s onima koji su pili placebo (napitak bez kakaa). Nakon šest mjeseci ispitanici koji su pili kakao mogli su znatno bolje prohodati šest minuta, odnosno prijeći veću udaljenost u mjerenom periodu, te su imali i bolji status mišića nogu.

Med je prava ljekovita delicija

Med – sladak i ljekovit nektar

Med proizvode medonosne pčele iz nektara i polena te im dodaju brojne vrijedne supstancije, a potom pohranjuju tu ”sirovinu”...

SAZNAJTE VIŠE

No kad govorimo o povoljnom učinku kakaa, treba imati na umu izvor, odnosno sadržaj napitka od kakaa. Tamna čokolada, iako joj mnogi pripisuju povoljan učinak na organizam, nema takav utjecaj jer se pri proizvodnji čokolade uništavaju antioksidansi u kakau, a i sama čokolada ima previše šećera i masnoća. Za povoljan učinak napitka od kakaa treba koristiti 85% kakao prah, otopljen u vrućoj vodi ili eventualno mlijeku, može se zasladiti medom i dodati mu malo cimeta u prahu ili kao Azteci praha čili papričica. Od kupovnog čokoladnog mlijeka ili gotovog slatkog kakao napitka nema nikakve koristi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button