Žensko zdravlje - 17. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Preuranjena menopauza: što učiniti ako se mjesečnica izgubi prije vremena?

Ulazak u menopauzu prije 40. godine života svakako traži odlazak kod ginekologa, kao i liječnika opće prakse koji će vas savjetovati o smanjenju zdravstvenih rizika

Menopauza mjesecnica

Jesu li i kako su povezane ženina dob, mjesečnica i menopauza? Uobičajeno vrijeme prestanka menstrualnih ciklusa kod većine žena je nakon 45. godine. Menopauza nastaje zbog toga što jajnici počinju smanjivati proizvodnju pojedinih hormona, posebice estrogena. Ako menstrualna krvarenja prestanu prije 40. godine života govorimo o preuranjenoj menopauzi. A ako se javi u dobi između 40. i 45. govorimo o ranoj menopauzi. U Sjedinjenim Američkim Državama oko 5% žena ima ranu menopauzu.

Menopauza: Ljekovito bilje koje ublažava simptome

Rana menopauza – uzrok je teško otkriti

Uzroci menopauze mogu biti različiti, vrlo često ih se ni ne otkrije. No bez obzira na to, sve žene kod kojih nakon 40. godine ciklusi postanu nepravilni ili ako mjesečnica izostane, moraju se javiti svom ginekologu. Ovdje napominjem da je bitno javiti se svom primarnom ginekologu jer će vjerojatno biti potrebno raditi dodatne pretrage za što će trebati uputnice primarnog ginekologa (koje ne može izdati liječnik obiteljske medicine).

Uzroci koji mogu dovesti do rane menopauze mogu biti genetski povezani (žena čije članice obitelji su imale rane menopauze također može imati ranu menopauzu), genetski poremećaji i pušenje (pored toga, žene koje puše imaju i više izražene simptome menopauze).

Kemoterapija može dovesti do rane menopauze kao i zračenje u području zdjelice. Kirurško odstranjivanje oba jajnika odmah dovodi do rane menopauze. A simptomi se razvijaju vrlo brzo. Bolesti drugih organa ili tkiva mogu također dovesti do preuranjene menopauze kao što su bolesti štitnjače, reumatoidni artritis, kronični umor, HIV.

Simptomi i postavljanje dijagnoze

Simptomi rane menopauze su slični onima kod menopauze koja se javlja na vrijeme. To su promjene raspoloženja, suhoća vagine, promjene u koncentraciji i pamćenju, valovi vrućine (valunge), poremećaj spavanja, debljanje, smanjenje želje za seksom, noćno znojenje te bol tijekom spolnog odnosa.

Svaka žena koja sumnja da je u ranoj menopauzi se mora javiti svom primarnom gijekologu koji će odrediti trebaju li određene pretrage i koje. Ultrazvuk jajnika može biti od pomoći, ali najpreciznija dijagnoza se postavlja određivanjem određenih hormona u krvi.

Mogućnosti liječenja

Kada se sa sigurnošću postavi dijagnoza, potreban je razgovor i uvođenje potrebne terapije ovisno o simptomima i njihovoj težini.

Kod nekih žena pomaže hormonalna terapija, u različitim oblicima. Bitno je naglasiti da ova terapija može povećati rizik od nastanka moždanog ili srčanog udara te karcinoma dojke. Stoga je vrlo bitno da sa svojim ginekologom, a po potrebi i obiteljskim liječnikom, zajednički dođete do odluke o uvođenju hormonalne terapije.

Nekada pomažu i oralna kontracepcijska sredstva (koja također sadrže hormone). Lijekovi za liječenje depresije, ako je jako izražena, mogu dovesti do poboljšanja. Suhoća vagine se može liječiti estrogenskim kremama (mogu ih propisati samo ginekolozi), a lubrikanti se mogu koristiti za vrijeme snošaja.

S obzirom na to da većina žena u ovoj dobi ima sve manje obaveze oko odgoja djece i u kućanstvu, bilo bi dobro da se više posvete sebi. To znači da se bave sportom, planinarenjem, idu na tečajeve na kojima stječu nova znanja i vještine, upražnjavaju tehnike relaksacije.

Povećan rizik od srčano-žilnih bolesti

Vratimo se tijelu i zdravstvenim tegobama koje mogu nastati ranom menopauzom. Zbog toga što dolazi do izrazitog smanjenja proizvodnje estrogena koji je zaštitnik žena u kardiovaskularnom sustavu, potrebno je daleko više pozornosti obratiti na dobru regulaciju tlaka i šećerne bolesti (ako ju imate). Ovo je osobito bitno, jer kod žena koje dobiju moždani udar ili srčani udar je nešto lošija prognoza oporavka nego kod muškaraca. Ako do menopauze niste prestali pušiti, ovo je idealan period da to učinite. Time ćete smanjiti i rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Čuvajte svoje kosti!

Osteoporoza se javlja ranije kod žena s ranom menopauzom, tako da je potrebno otići i ranije na denzitometriju. Stoga je jako bitno reći svom obiteljskom liječniku da ste u ranoj menopauzi, jer će vas on voditi ranije kroz neke preventivne preglede.

Menopauza i tragovi estrogena na koži

Prepoznajte tragove manjka estrogena na koži

Govoreći o razdoblju prije, tijekom i nakon menopauze, naravno da se uzima u obzir vraćanje hormonske ravnoteže, no u...

SAZNAJTE VIŠE

Da bi se spriječila osteoporoza, potrebno je provoditi što više vremena na suncu, te hodati ili se baviti tjelesnim aktivnostima na zraku. Vodite računa da o ozljedama koje mogu nastati prilikom pada (nosite udobnu obuću, ne hodajte po ledu, ako noću idete na WC imajte upaljeno svjetlo, pazite na čemu stojite kad mijenjate zavjese …). U ovoj dobi daleko lakše dolazi do prijeloma kuka što onda iziskuje operativni zahvat i umanjuje pokretljivost žene te povećava potrebu za tuđom skrbi.

Menopauza osobito rana nije kraj ženstvenosti i vašeg života. I dalje može uživati u njemu uz potrebne prilagodbe.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button