Žensko zdravlje - 8. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Može li dojenje doista spriječiti trudnoću?

Možda ste čuli priču o tome da kada je žena u fazi dojenja neće moći zatrudnjeti. No to nije cijela istina. Dojenje, dakako, može biti oblik kontracepcije, no to ovisi o mnoštvu različitih čimbenika

dojenje - LAM metoda kontracepcije

Donošenje bebe na svijet uzbudljiv je događaj u životu svake žene. No, prava uzbuđenja nastupaju tek nakon poroda, kada počinje prava skrb o djetetu. Mnoge žene moraju uz to vješto iskombinirati  obiteljske i poslovne izazove tako da i najsretnija i najponosnija roditeljica možda može razmisliti o tome da pričeka s planiranjem sljedećeg djeteta.

I baš s tim u vezi, možda ste i vi čuli priču o tome da kada je žena u fazi dojenja neće moći zatrudnjeti. No to nije cijela priča, upozoravaju stručnjaci Harvard Health Publishing i dodaju kako dojenje može biti oblik kontracepcije, ali to ovisi o mnoštvu različitih čimbenika.

Oporavak nakon poroda i što očekivati

Što treba uzeti u obzir kada koristite dojenje kao formu kontracepcije?

Stručnjaci preporučuju da pričekate 18 mjeseci ili više između dvije trudnoće. Taj će vremenski ciklus omogućiti maternici da se oporavi, a i donijet će niz prednosti za zdravlje budućeg djeteta i vas.

Postoje različite metode kontracepcije. Neke se oslanjaju na hormonske cikluse koji upravljaju mjesečnicom ili trudnoćom kod žena. A nehormonalni pristupi najčešće se temelje na blokiranju spermija, njihovom usporavanju ili pak sprječavaju spajanja spermija i jajne stanice.

Dojenje je prirodni oblik kontracepcije koji je privlačan mnogim ženama. Istraživanja su pokazala kako dojenje može biti učinkovita metoda kontrole začeća u mjesecima kada žena često doji, a dijete prima majčino mlijeko kao jedini oblik hrane – bez formule, dječjih papica ili druge hrane.

Medicinski pojam za ovu metodu je laktacijska amenoreja (LAM). Ova metoda spaja laktaciju (dojenje) i amenoreju, tj. izostanak mjesečnice ili redovitog menstrualnog ciklusa.

Kako funkcionira LAM metoda?

Redovito dojenje kod žena sprječava proces ovulacije. Ovulacija je, znamo, proces oslobađanja jajne stanice iz jajnika. Ovulacija se mora dogoditi točno po određenom redu kako bi došlo do začeća i trudnoće.

Slijede preduvjeti za sprečavanje trudnoće LAM metodom:

  • vaše dijete ne smije biti starije od šest mjeseci i smije se hraniti samo vašim mlijekom (isključivo dojenje, bez formule ili neke druge hrane),
  • trebate dojiti barem svaka četiri sata tijekom dana i svakih šest sati tijekom noći,
  • ne smijete u tom periodu dobiti mjesečnicu.

Koliko je učinkovita metoda laktacijske amenoreje?

Ako su navedeni preduvjeti ispunjeni, LAM metoda je, prema istraživanjima znanstvenika, jednako učinkovita kao i druge hormonalne metode ili kao tableta za kontrolu začeća.

Tijekom prvih šest mjeseci nakon bebina rođenja, metoda ima 98% učinkovitosti. To znači da će samo dvije od sto žena začeti ako se koriste ovom metodom uz ispunjenje preduvjeta. Vaš liječnik pritom vas može savjetovati o učinkovitosti metode.

Koje su prednosti LAM metode?

Ova vrsta kontracepcije potpuno je prirodna i nema potencijalno opasnih posljedica po vaše zdravlje, a niti neželjenih nuspojava. Uz to je besplatna i ne zahtijeva odlazak kod liječnika ili bilo kakvu medicinsku proceduru.

Koje su negativne strane ove metode?

Metoda nije praktična niti izvediva za svaku ženu.

Da biste joj se posvetili, trebate biti u stanju cijelo vrijeme dojiti vaše dijete samo vašim mlijekom. Date li djetetu bilo koju količinu formule za bebe ili neke druge hrane, smanjit ćete učinkovitost metode kao kontracepcije. Nije također posve jasno da li izdajanje mlijeka ima isti učinak kao dojenje kod sprječavanja procesa ovulacije.

Metoda je uz to privremena. Pedijatri preporučuju da počnete dohranu krutom hranom već od 6. mjeseca bebina života. A dodatna je „nezgoda“ i to što će dijete u toj dobi početi sve dulje spavati, pa će i to narušiti učinkovitost metode.

Dobijete li pak mjesečnicu tijekom korištenja ove metode, to znači da će vjerojatno uslijediti ovulacija u sljedećem ciklusu te da biste trebali koristiti drugu kontracepciju.

Odlučite li se na LAM metodu, budite spremni da ćete oko 6. mjeseca bebina života trebati prijeći na drugu metodu kontrole začeća, pa čak i prije ako vam se metoda učini nepraktičnom.

Je li ova metoda prikladna za vas?

LAM metoda pokazat će se kao dobra metoda za vas ako ste spremni:

  • dojiti vaše dijete isključivo vašim mlijekom prvih 6 mjeseci njegova života – bez da mlijeko pomiješate s formulom ili drugom hranom,
  • hraniti vašu bebu svaka 4 sata danju te svakih 6 sati noću.

Ova metoda ne štiti od spolno prenosivih bolesti kao što su klamidija ili HIV. Nije dobar izbor za one žene koje žele koristiti kombinaciju majčinog mlijeka i formule ili za one koje imaju zdravstvenih tegoba ili koriste lijekove koji mogu naštetiti bebi kada se prošire putem majčinog mlijeka.

prehrana za dojilje

Recepti uz koje se lakše doji

Prehrana je za dojilje izuzetno važna jer je na majci zadatak da nahrani i bebu i sebe. Priprema zdravih...

SAZNAJTE VIŠE

Odabir prave metode kontracepcije

Kontrola začeća treba odgovarati vašem stilu života i zadovoljiti vaše zdravstvene potrebe. Neke žene, primjerice, žele izbjeći bilo kakve metode koje uključuju hormone. Žene koje imaju povijest problema s krvnim ugrušcima ili visokim krvnim tlakom, trebaju izbjegavati metode koje uključuju estrogen. A za žene okupirane obavezama, najbolji izbor je tzv. „postavi i zaboravi“ metoda poput spirale. Bez obzira na to za koju se metodu odlučite, zaštitite se od spolno prenosivih bolesti, ponajbolje tako što će vaš partner upotrebljavati kondome. 

Za dodatne savjete obratite se vašem liječniku koji će vam protumačiti sve raspoložive kontracepcijske metode i preporučiti vam onu koja će vam najbolje odgovarati.

Izvor: https://www.health.harvard.edu/blog/can-breastfeeding-really-prevent-pregnancy-202203022697

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button