Dječje zdravlje - 12. siječnja 2021.
AUTOR ČLANKA - prim. dr. Alemka Jaklin Kekez, spec. pedijatar gastroenterolog, Poliklinika za dječje bolesti Helena, ADIVA Plus sadržaj

Prehrana beba adaptiranim mlijekom

Najbolje mlijeko u dojenačkoj dobi je svakako majčino mlijeko. No, ako iz bilo kojeg razloga dojenje nije moguće ili količine mlijeka nisu zadovoljavajuće, treba znati izabrati odgovarajuću „formulu“

dojenje majcino mlijeko adaptirano mlijeko

Danas se zna da je pravilna prehrana u ranoj životnoj dobi baza zdravlja, ne samo u djetinjstvu već i kasnije. U djetinjstvu je preduvjet normalnog rasta i razvoja djeteta kako fizičkog tako i mentalnog. No, prema teoriji metaboličkog programiranja koja je dobila svoju potvrdu u znanosti, poznato je kako se ispravnim balansom namirnica u prve dvije godine života povoljno mogu isprogramirati metaboličke funkcije za odraslu dob kako bi se spriječio razvoj debljine, bolesti srca i krvnih žila, osteoporoze, šećerne bolesti. U dojenačkoj dobi je, bez konkurencije, najbolje majčino mlijeko.

Moje dijete neće jesti: Zašto dolazi do poremećaja hranjenja u ranom djetinjstvu

Sve blagodati majčinog mlijeka

Sastav majčinog mlijeka kao i omjeri pojedinih sastojaka (hranjivih tvari, minerala, vitamina) optimalni su i u potpunosti prilagođeni potrebama i organizmu novorođenčeta, odnosno dojenčeta. Čak se mijenjaju sukladno dobi djeteta, odnosno potrebama koje pojedina dob nosi. To je savršeno prirodno izbalansiran proces i majčino mlijeko je dovoljno kao jedina hrana u prvih 6 mjeseci djetetova života.

Osim nutritivnih, ima i brojne druge prednosti. Sadrži imunološke komponente koje imaju nezamjenjivu zaštitnu ulogu, a i sama crijevna flora dojenog djeteta drugačija je od nedojenog te bolje priječi naseljavanje štetnih bakterija. Dokazano je da dojenje smanjuje obolijevanje od infekcija probavnog, dišnog i mokraćnog sustava. Također smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti. Dojenjem se potpomaže i samo sazrijevanje probavnih funkcija  i imunosti, a smanjuje se učestalost javljanja alergijskih reakcija. Zapažen je također stimulativan učinak na intelektualni razvoj.

Ovdje bih naglasila da za dojilju nisu potrebne posebne restrikcije u prehrani, čak niti u situacijama kada imamo alergijsku sklonost u obitelji, jer se nije pokazalo da to prevenira razvoj alergije u djeteta. No, ako se alergija dokaže, onda se primjenjuju određene eliminacijske dijete koje moraju voditi liječnici kako ne bi bile prerestriktivne te kako bi se nadomjestili nedostaci.

Tvornički prilagođena dojenačka mlijeka

Ako ipak iz nekog razloga dojenje nije moguće ili je nedostatna količina, onda se kao zamjena odnosno nadopuna preporučuju tvornički prilagođena dojenačka mlijeka, koja se još nazivaju i adaptirana dojenačka mlijeka, gotova dojenačka mlijeka ili „formule“.

Danas postoje adaptirani dojenački pripravci na bazi kravljeg ili kozjeg mlijeka. Njihov sastav je prilagođen kako bi mlijeko što više nalikovalo majčinom. Stoga, iako postoje neke varijacije među formulama, sve su one unutar onog što je preporučeno i dobro za dojenče, za što postoji zakonska regulativa „Pravilnik o dječjoj hrani“.

Razumijevanje oznaka na pakiranjima

Formule su također prilagođene s obzirom na dob, pa one koje su namijenjene za dojenče u prvih šest mjeseci imaju uz ime sufiks „1“, dok za dob od navršenih šest mjeseci imaju sufiks „2“. Danas postoje i tzv. mlijeka s oznakom „3“ za dojenčad od desetog mjeseca života, no u toj dobi nije pogrešno ostati i na „2“. Prijevremeno rođenoj djeci, ako majka nema dovoljno svog mlijeka, za prve mjesece života namijenjene su formule s oznakom „pre“ ili „0“.

Uz to, postoji još niz drugih oznaka koje opisuju dodatne karakteristike dojenačkog mlijeka. Tako imamo tzv. „AR“ formule, odnosno antirefluksna mlijeka. One imaju blagi zgušnjivač te umanjuju vraćanje sadržaja hrane prema ustima, a namijenjene su djeci koja više bljuckaju.

Zatim su tu „HA“ formule koje su hipoalergene formule i sadrže djelomično hidrolizirani protein mlijeka kako bi smanjili rizik razvoja alergije. Ove formule namijenjene su za djecu u obiteljima u kojima ima atopijske sklonosti (atopijskog dermatitisa, astme, alergije na hranu), naravno, samo ako nema dovoljno majčinog mlijeka. Iste formule nisu pogodne u već razvijene alergije na kravlje mlijeko, već se tada u koordinaciji s dječjim gastroenterolog daju specijalne još jače hidrolizirane formule. .

Pri pripremi formule bitno je pročitati uputu o načinu pripreme mlijeka i ne odstupati od nje, posebice u omjerima vode i praha.

Važno je znati: koja mlijeka nisu za dojenčad?

Tvorničko kravlje mlijeko koje nije adaptirano, odnosno domaće kravlje mlijeko, kozje mlijeko ili mlijeka drugih sisavaca, nikako se ne preporučuju u dojenačkoj dobi. Naime, njihov sastav ne odgovara potrebama djeteta, a neke karakteristike mogu biti i štetne. Primjerice, kozje mlijeko ne sadrži dovoljno folne kiseline i stoga u dojenačkoj dobi može dovesti do teške megaloblastične anemije.

dojenje bebe je nova vještina za majku i novorođenče

Savladajte 4 važna koraka za pravilno dojenje bebe

Refleksi sisanja i gutanja su prirođeni, međutim dojenje bebe je vještina i za majku i za novorođenče

SAZNAJTE VIŠE

Isto tako, u dojenačkoj dobi se ne preporučuju niti biljna mlijeka, koja su zapravo napitci, a ne prava mlijeka, jer svojom niskom kalorijskom vrijednosti te neadekvatnim sadržajem hranjivih tvari nisu pogodna za dojenčad. Uz to, pojedina mlijeka sadrže i neke druge nepovoljne sastojke za dojenčad (npr. sojino sadrži fitoestrogene, rižino više arsena, itd.).

Detaljne upute o pravilnom uvođenju nemliječnih proizvoda u prehranu dojenčeta pročitajte u članku objavljenom na stranicama Poliklinike Helena.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button