Trudnoća i porod - 7. veljače 2022.
AUTOR ČLANKA - LittleDot, ADIVA Plus sadržaj

Sve što majke trebaju znati o izdajanju

Izdajanje je vještina koja se uči, pa je važno savladati ovu tehniku pravovremeno. Svaka majka uz ponešto vježbe i upornosti može uspješno savladati ovu vještinu

izdajanje rucno mehanicko izdajanje majcino mlijeko

U periodu dojenja postoje različite situacije u kojima je izdajanje korisno, a katkad i jedino rješenje. Neke majke nikada nisu imale potrebu za izdajanjem, dok se neke majke isključivo izdajaju i hrane dijete vlastitim izdojenim mlijekom.

Izdajanjem se potiče, održava ili povećava stvaranje mlijeka. Izdajati se možete ručno ili pomoću mehaničkih izdajalica.

Razlozi za izdajanje

 • kod oštećenja bradavica, ako vam je unatoč pravilnoj tehnici bolno dojiti,
 • kod zastoja mlijeka i upale dojke, kako biste osigurali dobar protok mlijeka,
 • kod prijevremeno rođenog djeteta i djeteta niske porođajne težine, tako dugo dok ne bude sposobno sisati dojku,
 • da biste potaknuli ili povećali stvaranje mlijeka,
 • da biste održali stvaranje mlijeka ako je dijete bolesno te zbog slabosti i iscrpljenosti nije sposobno za dojenje,
 • kada uvjeti boravka u rodilištu ne omogućuju tzv. „rooming in“ i klokan-njegu, kao i kod udaljenih odjela,
 • da se održi stvaranje mlijeka za vrijeme dok koristite lijekove koji nisu kompatibilni s dojenjem, a za koje ne postoji sigurna zamjena,
 • kod odvojenosti od djeteta (npr. povratka na posao) te za vrijeme boravka majke ili djeteta u bolnici,
 • zbog nekih dijagnostičkih postupaka, da biste održali stvaranje mlijeka,
 • kod uvođenja dohrane, ako ste odsutni od djeteta (obroci s majčinim mlijekom),
 • kod relaktacije (proces kojim se kod žene koja je rodila i inicijalno nije dojila ili je dojila kratko vrijeme, ponovno uspostavlja stvaranje mlijeka koje je do tada bilo zaustavljeno ili smanjeno),
 • kod povećanog stvaranja mlijeka.

Ručno ili mehaničko izdajanje?

Odabir načina izdajanja u potpunosti ovisi o okolnostima u kojima se nalaze majka i dijete, preporukama zdravstvenog osoblja, kao i o sklonostima majke prema nekom od načina.
U skladu s time se i način izdajanja majke koja je odvojena od djeteta tijekom njegove hospitalizacije, može znatno razlikovati od majke koja izdaja samo povremeno ili u prigodnim situacijama.

Ručno izdajanje je najraširenija metoda koja ne zahtijeva nikakvu opremu, samo majčine ruke i svladanu vještinu, pa se ono uvijek preporučuje u bolnicama kao prvi izbor. Neke majke ručno izdajanje u odnosu na mehaničko izdajanje smatraju puno prirodnijim zbog ugodnijeg osjećaja dodira ruke na koži dojke, što može djelovati poticajnije na refleks otpuštanja mlijeka u odnosu na kontakt plastičnih dijelova izdajalice.

Nasuprot tome neke majke metodu ručnog izdajanja ne smatraju dobrim izborom, već smatraju mehaničko izdajanje udobnijim rješenjem. Tako je najčešći razlog za odabir mehaničkog izdajanja kraće vrijeme izdajanja te, u slučaju dugotrajnog izdajanja, nemogućnost majke da primjeni ručno izdajanje, primjerice kod nekih oboljenja kao što su artritis, mišićna slabost i druga.

 • Neka istraživanja nam govore da je izdajanje dvostrukom električnom izdajalicom najučinkovitije za podizanje proizvodnje majčinog mlijeka.
 • Postupak ručnog izdajanja traje najmanje 20 do 30 minuta za jednu dojku, dok izdajanje dvostrukom električnom izdajalicom može trajati 10 do 15 minuta za obje dojke istovremeno.
 • Ako odlučite koristiti ručne ili baterijske izdajalice, za izdajanje jedne dojke bit će potrebno 10 do 20 minuta.

Za izdajanje je potrebno puno strpljenja, truda i ljubavi te podrške okoline. Za uspješno izdajanje ključno je postići refleks otpuštanja mlijeka (engl. Let-down reflex).

Ako tek započinjete s izdajanjem, pokušajte se opustiti i dozvolite si nekoliko dana za svladavanje ove vještine, prije nego što posumnjate u svoju sposobnost stvaranja mlijeka, što je čest slučaj. Ako doista smatrate da ne napredujete, zatražite pomoć sa svih strana!

Kada započeti s izdajanjem?

Ako je razlog izdajanja poticanje stvaranja mlijeka, nakon rođenja nedonoščeta izdajanje biste trebali započeti unutar šest sati po porodu, a najkasnije tijekom prva 24 sata, ovisno o vašem zdravstvenom stanju.

U slučaju kada dijete neučinkovito siše u periodu od 18 do 24 sata po porodu, potrebno je osigurati dvostruku električnu izdajalicu te izdajati najmanje 8 do 12 puta u 24 sata ili 100 minuta u 24 sata.

Izdojeno mlijeko možete dati odmah nakon dojenja ako je potrebno i to alternativnim putem žličicom, špricom ili čašicom. Važno je izbjegavati hraniti dijete bočicom, osim u posebnim slučajevima kada je to jedini preporučeni način. Izdojeno mlijeko možete pohraniti u hladnjaku ili zamrzivaču te iskoristiti onda kada vam je potrebno.

Pohrana izdojenog mlijeka

Za pohranjivanje izdojenog mlijeka najprimjerenije su staklene i plastične posude koje su predviđene isključivo za tu namjenu.

Za zamrzavanje majčinog mlijeka primjerene su posebno dizajnirane vrećice za zamrzavanje koje štite sadržaj od kontaminacije. Osim besprijekorne higijene ukupnog pribora koji dolazi u kontakt s djetetom i majčinim mlijekom, važno je da on ne sadrži štetan bisfenol A. Uobičajeno je da proizvođači to i navode na ambalaži proizvoda.

Život nedonoščadi

Prva godina života nedonoščadi: Posvetite im posebnu pažnju

Prijevremeni porođaj nedvojbeno je iznimno stresan događaj za roditelje. Umjesto planiranog i uobičajenog perioda emocionalne pripreme na porođaj i...

SAZNAJTE VIŠE

Upute za izdajanje

 • Operite ruke!
 • Pridržavajte se uputa proizvođača za održavanje i sastavljanje izdajalice.
 • Navlažite dojku/e vodom prije pozicioniranja prsnog nastavka (plastični dio izdajalice koji prianja na dojku) kako biste postigli bolje prianjanje.
 • Odaberite prsni nastavak ispravne veličine.
 • Ugodno se smjestite u naslonjač.
 • Bradavica mora biti u sredini prsnog nastavka i slobodno se kretati u „tunelu” u vrijeme izdajanja.
 • Bradavica ne smije „strugati” o stijenke prsnog nastavka.
 • Nakon uključivanja električne izdajalice postavke je potrebno postaviti na minimum, pa ih zatim, ovisno o potrebi, postupno povećavati tijekom izdajanja.
 • Izdajanje ne smije boljeti. Ako je tako, pokušajte otkriti uzrok boli i ponovite postupak.
 • Ako vam je izdajanje i dalje bolno, zatražite pomoć.

Stručnu pomoć pedijatra – specijalista možete dobiti u trenu kroz LittleDot aplikaciju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button