Zanimljivosti i savjeti - 20. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Zašto spavamo drugačije: Žene su ranoranilice, a muškarci noćne ptice

Žene i muškarci imaju različit bioritam, što može objasniti razliku između spolova kada su u pitanju spavanje ili budnost tijekom dana

bioritam zene muskarci spavanje

Sigurno ste se zapitali zašto se u određenom dijelu dana osjećate živahnima i punima energije, a u drugom pospanima. Je li tome kumovala kava, sinoćnja zabava s prijateljima ili cjelonoćno „bindžanje“ TV serija? Pomalo neočekivan odgovor na ovo pitanje glasi: bioritam je glavni krivac za vašu pospanost ili osjećaj budnosti. I što je najzanimjivije od svega – različito se ispoljava kod žena i muškaraca.

Žensko vs. muško snalaženje u prostoru: “Pokraj žute zgrade” ili “1000 m sjeverozapadno”?

Ženski i muški bioritam

Ovu tezu potvrđuju i novija istraživanja koja su proučavala razlike u ciklusima spavanja i budnosti između muškaraca i žena. Primjerice, stručni časopis PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) navodi podatak da je ženski biološki sat „navijen“ ranije od muškog. Što to znači? Žene se zbog toga ranije dižu ujutro te ranije navečer liježu u krevet. Drugim riječima one su pretežito ranoranioci.

6 minuta razlike

Navedeno istraživanje je pratilo biološki ritam 157 muškaraca i žena dobne skupine od 18-74 godna starosti. Mjerila se razina melatonina i tjelesna temperatura kako bi se točnije odredio njihov dnevni ciklus spavanja i budnosti. Tijekom jednomjesečnog promatranja otkriveno je da postoje značajne razlike između spolova kako u tajmingu muškog i ženskog bioritma tako i u njegovu trajanju.

Utvrđeno je sljedeće:

  • Ženski bioritam podešen je ranije od muškog, zbog čega su žene sklonije ranijem odlasku na spavanje te ranijem ustajanju iz kreveta. Žene su uz to pokazale jaču inklinaciju od muškaraca prema ranijim jutarnjim aktivnostima
  • Bioritam u žena kraći je za nekih 6 minuta. Možda vam se čini malo, ali ova razlika značajno utječe na noćni počinak žena te napunjenost energijom tijekom dana. Kako to? Zamislite sat koji kasni 6 minuta, iz dana u dan to kašnjenje postaje sve dulje i vidljivije pa se od početne pozicije sve više udaljava čineći razliku više nego vidljivom
  • Uz sve to, ženski dnevni ciklus traje kraće od 24 sata za razliku od muškog koji traje otprilike točno koliko i cijeli dan (možda čak i mrvicu dulje). Rezultat toga je taj da se muškarci osjećaju manje umornima noću. A kako ženski unutarnji sat traje kraće od 24 sata žene će se zbog toga buditi ranije te će biti podložnije ranojutarnjim nesanicama.
George Clooney, Amal Alamuddin

Istina ili mit: Plaše li se muškarci uistinu uspješnih žena?

Na stranu to što je Amal Alamuddin bila (i ostala) prekrasna žena, slavnog glumca više od svega osvojila je...

SAZNAJTE VIŠE

Kako uskladiti prirodni bioritam i životne obaveze

Osam sati sna na dan idealna je mjera za oba spola, navodi poznata organzacija posvećena istraživanju sna SleepFoundation.org. Pa ipak muškarce jače pogađaju razdoblja smanjenog broja sati spavanja. Manjak sna kod muškaraca dovodi do smanjene radne sposobnosti te se oni teže od žena oporavljaju od toga. S druge strane, kraći ženski bioritam znači da će ženska razina energije značajnije pasti u noćnim satima, što možda objašnjava fenomen povećanog broja ozljeda žena na radu u noćnoj smjeni. Naravno, uz ispravnu vježbu, dobar trening i zdrave životne navike svatko od nas može upravljati svojim biortimom te biti budan baš u onom dijelu dana kada to njegove životne i poslovne navike iziskuju. No prepušten sebi, prirodni bioritam naših tijela od muškaraca stvara noćne ptice, a od žena ranoranilice.

Izvori:

Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America
Psychology Today
SleepFoundation.org

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button