Psiha i emocije - 21. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. Ivo Belan

10 načina za svladavanje umora i punjenje energijom

Svi smo povremeno potišteni ili pospani, no umor predstavlja kronični nedostatak energije koji nam znatno otežava život

Savladajte umor

Umor može biti prouzročen raznim čimbenicima, od napetosti, zabrinutosti, kroničnog stresa sve do loše prehrane ili reakcije na neke lijekove.

Poželite li ujutro nakon buđenja ostati još barem dva ili tri sata u krevetu? Vučete li se tijekom dana s toliko malo energije da jedva izdržite između dvije kave? Jeste li u stanju cijelo poslijepodne, večer i do kasno u noć nepomično zuriti u televizijski ekran?

Ako je sve tako, možda patite od jedne od najčešćih medicinskih tegoba – umora.

Svi imamo dane kad smo pospani ili potišteni, no umor je više od toga

To je kronični nedostatak energije, osjećaj iscrpljenosti, a može biti prouzročen raznim čimbenicima, od napetosti, zabrinutosti, kroničnog stresa sve do loše prehrane ili reakcije na neke lijekove.

U 85 posto slučajeva umor nije prouzročen fizičkim čimbenikom pa biste mogli iskušati ovih deset savjeta i sugestija jer bi vam mogli pomoći.

1. Smanjite tjelesnu težinu

Višak kilograma predstavlja napor i otežava kretanje. Umjerena, uravnotežena i niskokalorična prehrana pomoći će vam skinuti prekomjernu tjelesnu težinu te ćete dobiti i više energije. Zabluda je da smanjena prehrana izaziva umor, no može se javiti ako pokušavate izgubiti previše kilograma u prekratkom vremenu.

2. Poboljšajte cirkulaciju

Umorni ljudi često su neaktivni te se moraju više kretati kako bi poboljšali cirkulaciju krvi. Da biste svladali malaksalost i umor, vježbajte barem tri puta tjedno po 15 do 20 minuta. Jedna od najboljih vježbi za umorne je hodanje (ako ne volite ili ne možete rekreativno trčati), a pritom se misli na žustar, brži hod.

3. Ne preskačite doručak

Mnogi pate od umora jednostavno zato što preskaču doručak. Za doručak treba odvojiti nekoliko minuta i u miru pojesti sendvič, popiti čašu mlijeka, soka, pojesti voće, žitne pahuljice ili bilo što drugo.

>>Ideje za kvalitetan doručak: napunite se energijom i uživajte u okusima<<

4. Osigurajte si dnevni psihološki odmor ili pražnjenje

Jednom na dan, bez obzira koliko ste zaposleni, učinite nešto u čemu stvarno uživate – primjerice, poslušajte dragu glazbu, pročitajte nešto, pođite u kratku šetnju, obavite malu meditaciju ili barem izađite na balkon. Udahnite duboko nekoliko puta kako biste unijeli u organizam dodatni kisik.

5. Prestanite pušiti

Pušenje pridonosi umoru. Ako se odreknete cigareta, opazit ćete već nakon nekoliko tjedana da raspolažete s više energije.

6. Za hitni energetski „boost“ uzmite šećer

Šećer je prvorazredan izvor energije, ali, razumljivo, sve dok ga se uzima u umjerenim količinama. Tako je potpuno u redu dodati ga malo u šalicu kave ili uz neki obrok popiti zaslađeni hladni čaj. Pod pretpostavkom da nemate problema s tjelesnom težinom, u redu je i pojesti jedan ili dva komada kolača nakon ručka. Osim toga, zbog slatkog okusa šećera barem ćete se privremeno osjećati malo bolje.

7. Istežite se

Istezanje tetiva, mišića i ligamenata pomoći će vam da savladate umor jer će vam olakšati pokrete. Razumije se, potrebno je naučiti ispravno se istezati – polagano, bez naglih trzaja i ne smije izazivati bol.

8. Sjedite (i stojte) uspravni

Loš položaj tijela crpi energiju. Sigurno ćete se brže umoriti ako hodate spuštenih ramena, pogrbljeni i slično. S druge strane, dobar položaj tijela čini vaše korake živahnijim.

9. Nemojte pokušavati sve učiniti

Ako ste zatrpani obavezama, napravite popis prioriteta. Zapitajte se: Je li ovaj zadatak važan? Mora li se obaviti odmah? Zašto? Odlučite li da neki zadatak koji je pred vama nije važan, ostavite ga dok ne budete imali više vremena. Uspostavljanje prioriteta znatno smanjuje stres, napetost i napor.

10. Opustite se

Za olakšanje napetosti i umora pokušajte provoditi sljedeće jednostavne vježbe nekoliko puta tjedno:

  1. Sjednite na tvrdi stolac, razmaknite stopala, a ruke i glava neka mlohavo vise. Lagano se savijte naprijed i dolje tako da vam glava visi među koljenima, a ruke su i dalje sa strane. Polako se sve više svijajte, sve dok ne dotaknete pod bez napora. Polako se vratite u početni položaj. Ponovite to nekoliko puta.
  2. Sjednite na stolac. Dok su prsti lijeve noge čvrsto na podu, podignite lijevu petu, zadržite je u tom položaju tri sekunde i spustite je na pod. Ponovite isto desnim stopalom. Sve ponovite pet puta. Ova vježba smanjuje rizik od duboke venske tromboze.
  3. Nakon buđenja sjednite na rub kreveta ili na stolac, zatvorite oči i slušajte ritam svojeg disanja nekoliko sekundi. Tada duboko udahnite kroz nos, a kroz usta izdahnite, ali tako da dvostruko dulje izdišete nego što ste udisali. Ponovite to četiri do pet puta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button