Zanimljivosti i savjeti - 19. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Sve blagodati sumpora, malo poznatog superheroja među mineralima

Sumpor se, zbog karakterističnog mirisa, u pričama nerijetko povezivao s paklom, no prava je istina da bi mu, zbog blagodati za ljudski organizam, trebalo pripasti mjesto u raju

sumpor mineral hrana bogata sumporom namirnice kupusnjace

Kad je riječ o nutrijentima posebno važnim za zdravlje, malo tko bi pomislio na – sumpor. No, doista se ima što reći o ovom mineralu koji je sastavni dio kože, kose i noktiju te vezivnih tkiva i hrskavica, odnosno mišića i zglobova. Sumpor sudjeluje u mnogim tjelesnim procesima, uključujući metabolizam proteina, ugljikohidrata i masti. Potiče cirkulaciju, probavu i uklanjanje štetnih tvari iz organizma, snažno djeluje protiv mikroba i suzbija upale, uravnotežuje krvni tlak, kolesterol i šećer.

Minerali: Zašto su toliko važni za naše zdravlje?

Sumpor se nalazi u mnogim prirodnim namirnicama. Ima ga u jajima, mesu, ribi, mlijeku… Dobri su izvori sumpora i šparoge, mahunarke (ponajprije grašak, grah, soja), orašasti plodovi i žitarice, a posebna su priča kupusnjače.

Povrće iz botaničke obitelji krstašica odnosno kupusnjača – brokula, cvjetača, kelj, kupus, raštika, prokulica, hren, rotkvica, koraba, repa – sadrži obilje ljekovitih sumpornih spojeva od kojih je najistaknutiji sulforafan jer je znanstveno dokazano da sprečava kancerogene promjene u organizmu.

Kako najbolje iskoristiti sumpor

U pripremi jela gubi se to više sumpora, što se dulje povrće kuha, pa se preporučuje tek kratko zagrijavanje. Dovoljno je kupusnjače pirjati ili kuhati na pari samo pet minuta – tako se mogu zadržati i blagotvorni sumporni spojevi i fini okusi. Prekuhavaju li se kupusnjače dulje od pet minuta, počinju otpuštati sumporovodik koji je uzrok neugodna mirisa i gubitka okusa.

Obilje sumpora nalazi se i u luku, češnjaku te drugim srodnim vrstama poput poriluka i vlasca. Najpoznatiji su njihovi sumporni spojevi alicin, aliin i ajeon – osim što su ljekoviti, daju karakterističan ljutit okus i miris.

I za luk vrijedi pravilo da ga treba što manje zagrijavati kako bi se očuvao sumpor. Dobro je znati i to da se rezanjem luka otpuštaju enzimi pomoću kojih se stvaraju sumporni spojevi. Što je luk, odnosno češnjak sitnije izrezan, nastaje više ljekovitih sumpornih tvari. Tom procesu možete dodatno pridonijeti ako narezani crveni ili bijeli luk ostavite da odstoji najmanje pet, a najbolje deset minuta prije konzumiranja odnosno pripremanja jela.

Blagodati sumpora

Sumpor je dostupan i u obliku dodatka prehrani, poznatog kao MSM (metil sulfonil metan). Riječ je o vrsti organskog sumpora koji je inače prirodno prisutan u organizmu, a preporučuje se za detoks, jači imunitet i bolju pokretljivost, te za zdraviju i ljepšu kožu, kosu i nokte.

Kelj je riznica zdravlja

Kelj – riznica kalcija, vlakana, vitamina i mineralnih tvari

Vratimo se neprerađenim namirnicama i iskoristimo njihove blagodati. Kada priča o hrani svoga djetinjstva i mladosti, moja baka uvijek...

SAZNAJTE VIŠE

Sumpor je blagotvoran i u vanjskoj primjeni, odnosno putem kože. Počevši od kupanja i terapija u termalnoj sumpornoj vodi, tipičnoj za toplice u našem podneblju. Termalna mineralna voda bogata sumporom djeluje protuupalno, smanjuje bol, potiče cirkulaciju i metabolizam te ubrzava zacjeljivanje tkiva. Primjenjuje se kod raznih reumatskih, dišnih, ginekoloških i kožnih oboljenja, te u oporavku od operacija i ozljeda.

Sumpor se često dodaje u preparate za problematičan ten i vlasište jer djeluje protuupalno, uravnotežuje rad žlijezda lojnica i potiče regeneraciju kože. Pokazao se korisnim saveznikom u rješavanju problema s aknama, prhuti, seboreičnim dermatitisom i drugim stanjima kože koja zahtijevaju posebnu njegu. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button