Recepti - 19. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

Recept uz koji će i vaša djeca zavoljeti cvjetaču

„Fuj, smrdi“, požalit će se mnoga djeca odlučite li se kuhati cvjetaču, posebice ako ih niste navikavali od rođenja na njezin karakterističan miris. Pa ipak, postoji način da im cvjetača zamiriše…

recept pohana cvjetaca parmezan djeca

Svi roditelji znaju koliko je ponekad teško djecu uvjeriti da jedu povrće, posebice ako je samo kuhano u slanoj vodi ili pripremljeno na pari te servirano na „dosadan“, svakodnevan način. Mame nerijetko traže najrazličitije načine kako bi doskočile ovom problemu – izrađuju ježeve od riže s „iglicama“ od nasjeckane mrkve, konfete od sitno sjeckanog šarenog povrća, „ražnjiće“ od komadića šarenog povrća, postaju čak i umjetnice slažući razna lica i likove na tanjuru, naravno, od povrća. Nabavljaju se i kuhinjske mašinice za drugačije rezanje povrća, pa su tako popularni spiralni „špageti“ od mrkvi, tikvica i sličnog. Poseban problem predstavlja cvjetača koja pri kuhanju razvija vrlo karakterističan miris kojeg ne vole ni mnogi odrasli, a kamoli djeca.

Međutim, razvijanje zdravih navika kod djece cilj je od kojeg se ne smije odustati. Ovom prilikom donosimo zanimljiv recept za zalogajčiće pripremljene od cvjetače, lišene tog mrskog im mirisa, a kojeg smo preuzeli (te malo modificirali) s portala Delish.com. Sličnih recepata na internetu možete pronaći više – s obzirom na poslovičnu zaljubljenost djece u pohano meso, mnogim roditeljima je uspjelo na ovaj način okončati ratovanje oko cvjetače.

Sastojci:

  • 1 ½ šalica krušnih mrvica
  • ½ šalice parmezana
  • ½ žličice mediteranske mješavine začina
  • sol
  • svježe mljeveni (ili obični mljeveni) crni papar
  • 3 umućena jaja
  • glavica cvjetače koju izrežite na cvjetove

Priprema:

Pećnicu stavite grijati na 200, a lim obložite papirom za pečenje. Cvjetaču koju ste izrezali na cvjetove (zadržavajući male stabljike) prokuhajte pet minuta u kipućoj vodi te je procijedite i pustite da se malo ohladi.

Zašto je pravilna prehrana važna za dječju probavu i imunitet?

Stoga je iznimno važno birati pravilne namirnice od najranije dobi. Da hrana koju konzumiramo ima značajan utjecaj na naš...

SAZNAJTE VIŠE

U velikoj zdjeli pomiješajte mrvice, parmezan i začine po ukusu dok se sve dobro ne sjedini. Cvjetove karfiola umačite u jaje, pa uvaljajte u smjesu krušnih mrvica i parmezana, a potom slažite na papir za pečenje. Zalogajčiće pecite 20 do 25 minuta dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Poslužite ih uz umak po želji, primjerice tartar ili domaći ketchup. Možete ih posložiti na „špagete“ od mrkve ili s nekom šarenom salatom.

Tako pripremljene zalogajčiće od cvjetače sigurno će voljeti i odrasli, a ne samo mališani. Isplati se probati, zar ne?

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button