Zdrava prehrana - 15. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Iva Savić, www.culinary-postcards.com, ADIVA Plus sadržaj

Rotkvica: proljetna kraljica zdravlja i vitaminska bomba

Iako su rotkvice prepoznatljiva namirnica na uskršnjem stolu, zbog njihovog bogatog nutritivnog sastava te ljekovitih svojstava trebalo bi ih jesti puno češće

rotkvice zdravlje vitamini zdrava prehrana rotkvica

Prepoznatljivi znaci proljetnih tezgi s tržnica zasigurno su mali simpatični „pušleki“ ružičastih glavica. Iako rotkvice ponajprije vežemo uz uskršnji svečani stol, treba razmisliti da ih uvrstimo u prehranu puno češće u njihovoj kratkoj sezoni jer ovo povrće skriva prave nutritivne „super-moći“. Rotkvice su, drugačije rečeno, sjajna namirnica za vaše zdravlje.

Stara kineska narodna poslovica kaže: „Kad su rotkvice u sezoni, liječnici mogu na odmor.“ Stoga ne čudi da su rotkvice u povijesti, osim u Kini i kineskoj tradicionalnoj medicini, imale posebno mjesto i važnost u prehrani i prirodnom liječenju i u Egiptu i staroj Grčkoj gdje su rotkvicu zvali „kraljicom zdravlja“.

Proljetna detoksikacija – da ili ne?

Ljekovita svojstva rotkvice

Rotkvice su bogate vlaknima zbog čega su dobre za probavu, kao i za reguliranje razine šećera u krvi. Osim toga, pomažu u razgradnji masnoća i vrlo su siromašne kalorijama zbog čega su idealan pratitelj teških obroka i saveznik u očuvanju dobre linije. Rotkvica je i prava mala vitaminska bomba – samo 100 g ovog povrća osigurat će vam čak 14% dnevnih potreba za vitaminom C. Osim toga, rotkvica je bogata i vitaminima A, K, B6, folnom kiselinom i riboflavinom, ali i raznim mineralima, poput kalija, kalcija, željeza, magnezija i mangana. Upravo zbog svojih ljekovitih svojstava rotkvica je izvrsna u borbi protiv gljivica i gljivičnih infekcija (npr. Candide), a posjeduje i neka antikancerogena svojstva.

Kako pripremiti rotkvice?

Sirove:

Teško je odoljeti hladnoj, hrskavoj rotkvici. Idealna za grickanje, može biti i samostalna užina, kao i prilog uz jelo. Ako ju ne volite jesi cijelu, narežite rotkvicu na tanke šnitice i pomiješajte sa zelenom ili nekom drugom salatom. A takve šnitice možete ubaciti i u sendvič za malo reskog, osvježavajućeg okusa.
Rotkvicu možete i cijediti za sok ili ju blendati u smoothie, kako korijen, tako i lišće.

Pečene:

Kao i drugo korjenasto povrće, rotkvica je jako ukusna ako ju ispečete u pećnici. Pečenjem, uz malo maslinovog ulja i soli, rotkvica razvija slatkoću i gubi gorčinu zbog koje nije kod svih omiljena. Dobro oprane i osušene rotkvice rasporedite po plehu, uvaljajte ih u malo maslinovog ulja i soli, pa pecite 15-ak minuta na 200 ℃.

Kuhane:

Prema Ayurvedi, rotkvice je najbolje konzumirati skuhane, budući da sirove mogu biti teže za probavu (zbog velike količine vlakana). Naš prijedlog je da pri pripremi variva, rotkvicu narežete na manje komade (kockice), kratko prodinstate s češnjakom te dodate varivu pred kraj kuhanja (tako da ju kuhate još pet do šest minuta).

vitamini i minerali za dijabetes

Obratite pažnju na ove minerale i vitamine koji pomažu kod dijabetesa

Dijabetes je bolest od koje pati velik broj ljudi, no znate li koji vitamini i minerali igraju važnu ulogu...

SAZNAJTE VIŠE

Ne bacajte lišće!

Neovisno o načinu na koji najviše volite jesti rotkvice, pokušajte iskoristiti svaki njihov dio. Lišće rotkvice jednako je hranjivo i zdravo kao i njihov korijen, a možete ga upotrijebiti na nekoliko načina. Ako je list rotkvice mekši, tanji i gladak, možete ga ispeći u pećnici ili kratko prodinstati na tavici, uz malo maslinovog ulja i soli, te poslužiti kao prilog uz jelo. Ako je lišće već deblje i hrapavije, poslužit će kao baza za zeleni pesto, a možete ga također dodati u varivo, pred sam kraj kuhanja (tek dvije do tri minute, da povene).

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button