Ljekovito bilje - 9. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Frane Herenda, mag. pharm.

Proljetna detoksikacija – da ili ne?

Najbolje čišćenje organizma bilo bi dugoročna umjerenost te izbjegavanje u što većoj mjeri onoga što znamo da nam škodi. Savjetuje se da uvijek slušamo svoje tijelo

proljetna detoksikacija, detoksikacija organizma, zdravlje

Postavlja se pitanje je li dobro napraviti proljetnu detoksikaciju organizma? Detoksikacija žuči i jetre često je korisna i kod zdravih osoba, a u nastavku pročitajte zašto.

U današnje vrijeme detoksikacija se spominje na svakom koraku te se čini da je o toj temi sve rečeno. Pa ipak, potrebna je doza opreza jer se popularni „detoks“ nemilice iskorištava na nimalo korektan način. Najlakše bi bilo da možemo uzeti neki pripravak koji će očistiti tijelo od svega što smo mu priuštili u razdoblju koje je toj famoznoj detoksikaciji prethodilo. Kao da smo mi stroj, a naša crijeva cijev koju izvadimo, isperemo, pustimo neko sredstvo i odjednom je sve kako treba. Naravno, tako nije niti može biti.

Postoji li onda „detoks“?

Pa u neku ruku i postoji. Možemo donekle detoksicirati jetru, žuč, bubrege, pa možda i crijeva. Najbolje čišćenje organizma bilo bi dugoročna umjerenost te izbjegavanje u što većoj mjeri onoga što znamo da nam škodi. Danas smo većinom toliko dobro informirani da nema potrebe da pišem o tome. Dodatnu vrijednost ostvarit ćemo slušanjem svoga tijela. Ono nam, kao i naši bližnji, redovito govori što ga muči, samo je pitanje koliko se trudimo slušati. Ako ne slušamo, problemi će se nagomilavati dok se čaša ne prelije ili ne dođe do bolesti.

Priuštite si detoksikaciju organizma u nekoliko koraka

Detoksikacija jetre i žuči

Detoksikacija jetre i žuči vjerojatno je najpametniji izbor i na njoj ću se najviše zadržati. Ako imate ikakve poteškoće sa stolicom, crijevnim tegobama, a nikakve bolesti nisu dijagnosticirane – razmislite o ovoj vrsti detoksikacije. Iako ju je pametno povremeno provesti i ako nema simptoma.

Tako zapravo potičemo žuč da se stvara i/ili da se izbacuje u crijevo te tim putem eliminiramo tvari koje je jetra na naš zahtjev bila primorana metabolizirati. To posebno naglašavam ako imamo neuredne životne navike ili koristimo teške lijekove, kontraceptive i slično. Da bismo pomogli jetri, pametno je jesti biljke bogate sumporom, poput rotkvice, crne rotkve, brokule…

Vaši saveznici su gorke biljke

Kako se to radi? Najčešće gorkim biljkama koje zovemo koleretici i kolagozi (potiču lučenje ili stvaranje žuči). Oprez s tim biljkama je potreban kod žučnih kamenaca jer ih, naravno, može pokrenuti. Moramo biti svjesni da upravo nedostatna upotreba takvih biljaka u prehrani predstavlja dio problema koji dovodi do povišenog kolesterola, pijeska i kamenca u žuči. 

Ne zaboravimo još jedan simptom po kojem možemo biti gotovo sigurni da je smanjena funkcija žuči – masna stolica koja pluta. Stari su narodi imali običaj pogledati svoje izlučevine, a mi ih danas odmah šaljemo na analizu. Naša intuicija i slušanje tijela ponekad nam puno otkrivaju.

Detoksikacija čajevima

Šalica zdravlja: Najbolji čajevi za detoksikaciju

U ovom su razdoblju vrlo popularni čajevi za detoksikaciju jer nas ponese blagdansko raspoloženje pa više jedemo i pijemo,...

SAZNAJTE VIŠE

Biljke koje možemo koristiti su uistinu brojne, a redom je riječ o gorkim biljkama. One svojim gorkim okusom potiču žuč te omogućuju bolju probavu hrane.

Najčešće se koriste artičoka, čičak, sikavica, maslačak, ognjica (Iberis amara), kurkumin, dimnjača (Fumaria officinalis)… Možda ćemo se za artičoku odlučiti ako nam je i kolesterol visok. A možda za čičak imamo li poteškoća s kožom poput seboreje, psorijaze ili akni. Zna to pomoći. Nisu Kinezi ludi – čišćenje žuči i bubrega može pomoći kod mnogih stanja, pa i kožnih.

Sikavica će nam biti izbor želimo li pozitivni učinak na bubrege i jetru, no ona, kao i kurkumin, dolazi u standardiziranim ekstraktima, pa ih i češće koristimo kod određenih stanja. Sikavica uistinu pomaže regeneraciji jetre pa je nekad registrirana i kao lijek. I pomaže mnogo preopteretimo li jetru.

Kurkumin, osim ove funkcije, djeluje i protuupalno, na želudac, crijeva pa ga smatram, kao i sikavicu, odličnim za intervenciju kad treba, a ne za svakodnevnu upotrebu poput drugih nabrojenih biljaka.

Dimnjača će biti naš izbor imamo li pijesak ili kamence pa moramo biti oprezni ili kad osoba pati od kožnih alergija. Osobno je volim kod alergija na sunce i uistinu znam vidjeti rezultat.

Dakle, detoksikacija žuči i jetre često je korisna i kod zdravih osoba.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button