Srce i krvne žile - 14. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Oprezno sa skokovima krvnog tlaka, „tihi ubojica“ ne miruje

Oscilacije krvnog tlaka prirodne su i normalne tijekom života, no mijenjaju se i tijekom dana. Primjetite li prevelike promjene, svakako tražite mišljenje liječnika

krvni tlak tlak hipertenzija oscilacije tlaka

Krvni tlak se prirodno mijenja u životu svake osobe. Djeca i adolescenti imaju znatno niži tlak nego odrasli. Aktivnost također utječe na vrijednosti krvnog tlaka, u kojem je krvni tlak viši u osoba koje su aktivne, a niži u onih koji miruju. Vrijednosti krvnog tlaka variraju i tijekom dana. Tlak je najviši ujutro, a noću za vrijeme spavanja je najniži.

Zdravije srce i krvne žile: Kontrola masnoća u krvi ključna je za zdravlje

Međutim, problem nastaje kad dolazi do velikih oscilacija, posebice ako govorimo o porastu krvnog tlaka. Visoki krvni tlak (hipertenzija) je stanje bez simptoma pri kojem visoki tlak u arterijama povećava rizik nastanka problema kao što su moždani udar, aneurizma, zatajenje srca, srčani udar i oštećenje bubrega. U medicinskom smislu, pojam hipertenzija označava stanje povišenog krvnog tlaka bez obzira na uzrok.

Visoki krvni tlak naziva se i “tihi ubojica” jer obično godinama ne uzrokuje simptome sve dok ne izazove oštećenje važnih organa.

Kako mjeriti i kontrolirati tlak?

Kao što smo spomenuli, krvni tlak normalno oscilira – tijekom noći je niži, danju viši, niži je u mirovanju, a viši pri fizičkom ili psihičkom naporu. Stoga pojedinačna mjerenja krvnog tlaka ne mogu dati pouzdanu sliku o njegovim stvarnim vrijednostima. Zato je potrebno napraviti 24-satno mjerenje krvnog tlaka (holter) kojim se utvrđuju prosječne vrijednosti tlaka, najniže i najviše vrijednosti te postotak odstupanja od zadanih normalnih vrijednosti.

Liječnici preporučuju bolesnicima s povišenim krvnim tlakom da svoj tlak kontroliraju kod kuće. Pacijenti koji kontroliraju svoj tlak će najvjerojatnije i slijediti preporuke liječnika o načinu liječenja. Liječenje je najučinkovitije kad postoji dobra suradnja između bolesnika i liječnika i kad zajedno planiraju liječenje.

Liječenje povišenog krvnog tlaka ne utječe samo na njegovo snižavanje nego i na dugoročnu zaštitu nekih organa, osobito srca i bubrega. Kod zdravih osoba ne bi trebao biti viši od 140/90, a kod bolesnika s dijabetesom, srčanom ili bubrežnom bolesti 125/85 mmHg.

Promjene vremena mogu biti opasne

Meteorološke oscilacije, pogotovo nagle vrućine i iznenadni prodori hladnog zraka, često dovode do pogoršanja tegoba različitih kroničnih bolesti. Pa tako i bolesti povezanih s arterijskom hipertenzijom, u što spadaju i češće oscilacije krvnog tlaka.

Terapija lijekovima mora biti djelotvorna, a to se prati jedino nešto češćim mjerenjima krvnog tlaka kod kuće, ustrajnošću u uzimanju terapije i provođenju zdravih životnih navika. Neizostavan dio zdravog životnog stila su redovito, barem 30-minutno hodanje i zdrava prehrana s puna voća i povrća te bez dodavanja soli.

Krvne žile obložene plakovima ne mogu jednakim kapacitetom odgovoriti na nagle klimatske promjene povećavajući tako rizik za komplikacije visokog krvnog tlaka poput srčanog udara, moždanog udara ili nagle srčane smrti.

Liječenje hipertenzije

Važno je početno liječenje povišenog krvnog tlaka provoditi pod kontrolom liječnika te mjerenjem krvnog tlaka i pulsa kontrolirati učinak lijeka. Ponekad u početku liječenja dolazi do izrazitog pada krvnog tlaka, što bolesnici slabo podnose pa često prekidaju liječenje. No, liječenje se ne smije prekinuti već treba smanjiti dozu lijeka i češće mjeriti tlak. Kada se postigne stabilna vrijednost krvnog tlaka, treba nastaviti s uzimanjem lijeka. Kod većine lijekova, da bi se vidio puni učinak, potrebno je pričekati dva tjedna od početka uzimanja lijeka.

Arterijska hipertenzija

Arterijska hipertenzija: Kako kontrolirati visoki tlak?

Stres udružen s nezdravim prehrambenim navikama, nedovoljnom tjelesnom aktivnošću i pretilošću pridonosi sve učestalijoj pojavi povišenog arterijskog tlaka.

SAZNAJTE VIŠE

Lijek ne valja uzimati sporadično, prema potrebi, već isključivo u dozi koju je propisao liječnik jer kod nekih lijekova to može biti izrazito opasno. Promjenu doze ili vrste lijeka treba dogovoriti sa svojim liječnikom, a nikako se povoditi za onim što uzima susjeda ili prijatelj.

Posebno je važno naglasiti da ne treba panično i brzo snižavati krvni tlak koji je porastao nakon nekog uzbuđenja. Puno je bolje uzeti neko sredstvo za smirenje, pričekati sat ili dva te onda izmjeriti krvni tlak. Ako je i dalje jako visok, treba potražiti savjet liječnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button