Zanimljivosti i savjeti - 31. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

7 vježbi koje pomažu u ublažavanju bola kod osoba s reumatoidnim artritisom

Znanstvenici su otkrili da osobe koje pate od reumatoidnog artritisa, a redovito vježbaju, imaju manje problema s bolom od onih koje to ne čine

vjezebe za reumatoidni artritis

Ako vas muči reumatoidni artritis znate da je tjelovježba dobra za vas. No, pronaći vremena, energije i motivacije da se pokrenete može biti teško. Pogotovo ako vas muči bol.

Ipak, istraživanja pokazuju da osobe koje pate od reumatoidnog artritisa, a redovito vježbaju, imaju manje problema s bolom od onih koje to ne čine. Tjelovježba vam može pomoći popraviti raspoloženje, poboljšati funkciju zglobova i spriječiti slabost mišića.

Nije svaka reuma ista: sijevanje po kostima ima više od stotinu lica

Zdravstvena stranica Healthline.com navodi sedam vježbi koje mogu biti od pomoći oboljelima od reumatoidnog artritisa.

Vježbanje u vodi

Prema informaciji američkih centara za kontrolu i prevenciju ove bolesti, ljudi oboljeli od reumatoidnog artritisa pokazuju najveći zdravstveni napredak nakon hidroterapije, tj. vježbanja u toploj vodi, u usporedbi s drugim vrstama tjelovježbe.

Rezultati istraživanja pokazuju da su pacijenti nakon hidroterapije imali manje problema s bolom i otečenim zglobovima. Hidroterapija im je poboljšala raspoloženje i ukupno stanje organizma.

Vježbanje u vodi, poput plivanja ili vodenog aerobika, poboljšava rad bolešću zahvaćenih zglobova te smanjuje bol.

Tai chi

Ova tradicionalna kineska borilačka vještina ponekad se naziva i „meditacija u pokretu”. Kombinira spore i nježne pokrete uz mentalnu koncentraciju. Tai chi poboljšava funkciju mišića, smanjuje njihovu ukočenost te ublažava bol i stres kojeg osjećaju oboljeli od reumatoidnog artritisa. Sudionici jednog istraživanja izjavili su da se osjećaju značajno bolje nakon prakticiranja tai chija te da im se popravio pogled na vlastiti život.

Vožnja bicikla

Ako imate reumatoidni artritis, vrlo je važno brinuti o aktivnosti srca. Razlog je taj što oboljeli imaju veći rizik za razvoj kardiovaskularne bolesti i njenih komplikacija. Vožnja bicikla je izvrsna vježba za srce i zglobove jer ne stvara toliki pritisak na zglobove kao ostale aerobne vježbe.

Bicikliranje pomaže kod održavanja kardiovaskularnog zdravlja, pojačava snagu nožnih mišića te smanjuje pojavu jutarnje ukočenosti. Bicikl možete voziti vani, na svježem zraku, možete se voziti s nekim u društvu ili se „voziti“ na stacionarnom biciklu kod kuće ili u teretani.

Hodanje

Šetnja parkom može vam se učiniti kao prejednostavan prijedlog, no riječ je o najlakšem i najzgodnijem obliku tjelovježbe koji postoji. Šetnja će vam podignuti broj otkucaja srca u minuti, ali i opustiti zglobove te reducirati bol. Istraživanje je otkrilo da već i 30 minuta hodanja dnevno može poboljšati raspoloženje pacijenata.

Ako imate problema s održavanjem ravnoteže, koristite štapove za hodanje kao biste se stabilizirali. U slučaju lošeg vremena, hodajte po pokretnoj traci u stanu ili u teretani.

Joga

Ova drevna disciplina kombinira izvođenje poza s vježbama disanja i opuštanja, što sve može pozitivno utjecati na simptome reumatoidnog artritisa. Istraživanja pokazuju da su mlađi pacijenti koji su prakticirali jogu, osjetili poboljšanje što se tiče bolova te općeg raspoloženja. Znanstvenici na Johns Hopkins University došli su do sličnih rezultata: pacijenti oboljeli od reumatoidnog artritisa imali su manje problema s otečenim i bolnim zglobovima nakon što su prakticirali jogu.   

Vježbe joge i istezanje mogu poboljšati fleksibilnost i raspon pokreta kod pacijenata.

Različite vrste istezanja

Zdravstveni stručnjaci često preporučuju istezanje kao odličan vid tjelovježbe. „Istezanje bi trebalo uključivati mišiće vaših ruku, leđa, bokova i nogu”, ističe kalifornijski kirurg ortoped Dr. Philip Conwisar i dodaje: “Izvodite vježbe istezanja odmah ujutro te se, umjesto pauze za kavu, istežite u uredu nekoliko minuta.”

Njegovom se mišljenju pridružuje i dr. Naheed Ali, autor knjige „Arthritis and You”, uz preporuku vježbi kao što su savijanje prstiju i zglobova šake, te istezanje palca.

Trening snage

Reumatoidni artritis često vodi do slabljenja mišića, što može dodatno pojačati bol u zglobovima. Trening snage može pomoći kod smanjenja bola i povećanja mišićne snage. Snažniji mišići bolje podupiru zglobove te olakšavaju izvođenje dnevnih aktivnosti.

Pokušajte kod kuće izvoditi vježbe s utezima dva do tri puta tjedno. Možete koristiti i elastične trake za vježbanje dok god su vam prsti i zglobovi šaka u dobroj formi. Posavjetujte se s vašim liječnikom o tome koje vježbe smijete izvoditi, a možete angažirati i osobnog trenera da vam pomogne u razvoju plana vježbanja.

vjezbanje starija dob starije osobe trening pilates

Aktivnost u zlatnim godinama: vježbanje nakon šezdesete 

Možda bi na prvu mogli pomisliti da vježbanje i osobe starije od 60 godina ne idu skupa, ali dopustite...

SAZNAJTE VIŠE

Osluškujte svoje tijelo, vježbe prilagodite vašem stanju

Koju god vježbu odaberete, važno je da je redovito izvodite. Nekih dana osjećat ćete jaču bol, no to je u redu. Tih dana vježbajte s manje intenziteta, isprobajte neku drugu vježbu ili si uzmite dan odmora.

Ako vam šake ne mogu stisnuti uteg, poslužite se elastičnom trakom za vježbanje ruku. A ako je vaše stanje takvo da možete samo hodati, izađite van u šetnju. Čak i ako šetate vrlo polagano jer drugačije ne možete, sigurno ćete se toga dana osjećati bolje nakon šetnje.

Izvor: 7 Easy Stretches and Exercises to Ease Rheumatoid Arthritis Pain (healthline.com)

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button